Vaisius jaučia stiprų stimulą, kai liečiamas mamos pilvas

10. Feb 2016, 08:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Kada mes užmezgame ryšį su savo mažyliu? Vis daugiau mokslininkų teigia, jog tai daryti reikia daug anksčiau, nei mažylis gims.

O naujausi tyrimai parodė, jog pilvelio gyventojas ne tik girdi, kaip jį kalbiname, didelė tikimybė, kad jis jaučia mūsų prisilietimus.

Devyni laukimo mėnesiai - tai ypatinga būsena, kurią mes išgyvename vos keletą kartų per gyvenimą. Medikai šią moters būseną apibūdina įrėmindami ją skaičiais, terminais ir sąvokomis. 

"Nėštumas yra ypatinga moters fiziologinė būsena, kuri trunka 280 dienų, 9 kalendorinius mėnesius arba 40 savaičių. Šis laukimo periodas yra labai svarbus. Moters gyvensena, higiena ir poilsio režimas - tie faktoriai, kurie nenuginčijamai svarbūs moters savijautai, nėštumo vystymuisi ir eigai", - pasakojo Rūta Liutkevičienė, gydytoja rezidentė,www.nestukes.lt įkūrėja.

Besišypsanti ir gyvenimo džiaugsmą spinduliuojanti Jonės mama, Gintarė pasakoja, jog ji su abiem savo mažyliais pradėjo bendrauti tą pačią akimirką. O pajutusi pirmuosius judesiukus pilvelyje mama apskritai buvo euforijoje - kasdien glostė pilvuką, masažavo ir kalbėjosi su pilvelio gyventoju kaip tik įmanydama.

Dar daugiau džiaugsmo suteikė supratimas, kad mažylis pilvelyje taip pat bendrauja, kad atliepia į mamos ir tėčio norą jį pakibinti.

Anot gydytojos R.Liutkevičienės, labai svarbu, kaip moteris apskritai jaučiasi nėštumo metu. "Labai didelę svarbą nėštumo metu turi ir paties mažylio savijauta. Tas mamos bendravimas su kūdikiu visus tuos devynis mėnesius reikšmingas ir pačiai mamai, kuriant ryšį su savo mažyliu, ir pačiam kūdikiui", - pasakojo gydytoja ir pridūrė, jog bendravimo variantų yra įvairių - tiek pilvelio glostymas, lietimas, tiek lopšinių dainavimas ar muzikos klausymasis.

Gintarė juokiasi jog, laukiantis antro mažylio – ji kalba su abiem savo vaikais iš karto.

Bendravimo formų su pilvelio gyventoju gali būti daug ir įvairių. Mamoms ar tėčiams, kuriems galbūt tiesiog sunku šnekėti su mažyliuku, nesiriša kalba nors tu ką  – galima tiesiog dainuoti, niūniuoti ar skaityti tas pačias pasakų knygeles. Na jei drovitės kitų žmonių, tai bent jau tuomet, kai atrandate laisvą minutėlę tik sau ir mažyliui.

Tyrimais seniai įrodyta, jog mažyliai dar būdami mamos pilvelyje reaguoja į balsus ir muziką. Britų tyrėjų naujausiais duomenimis, vaisius labiausiai reaguoja į prisilietimą. Tyrimai parodė, jog kūdikis pilvelyje jaučia stiprų stimulą, kuomet yra liečiamas mamos pilvas. Kai tyrime dalyvavusios besilaukiančios moterys glostė pilvus, įsčiose mažyliai lietė savo veidus, rankas.

TV rubriką "Aš gimiau?" pristato Huggies Elite Soft!

20150206142717-44313.jpg