Vaikui mamos pilvelyje svarbi kiekviena diena

Vaikui mamos pilvelyje svarbi kiekviena diena

11. Sep 2012, 11:00

Kalbant apie priešlaikinį gimdymą ir per anksti gimusius vaikučius kartais pasigirsta kalbų, kad geriau gimti septynių mėnesių, negu aštuonių.

 

Skubame paneigti niekuo nepagrįstą mitą. Iš tiesų, kuo ilgiau kūdikis būna mamos pilve, tuo jam geriau. Įprastas nėštumas trunka 40 savaičių, priešlaikiniu gimdymu jis laikomas, jei gimdymas prasideda anksčiau kaip 36-37 savaitę.

 

Kaip gimsta tokie mitai?

 

Iš kur atsiranda tokių prietarų, kad vaikui geriau gimti septynių, o ne aštuonių mėnesių, sunku tiksliai pasakyti. Greičiausiai šis mitas kilęs iš senų laikų, kai neonatologijos ir akušerijos mokslas nebuvo toli pažengęs, ir tokie vaikučiai nebūdavo išgelbėti. 7 mėnesių naujagimį, kuris yra mažesnio ūgio ir svorio, moteriai yra lengviau pagimdyti, negu šiek tiek didesnio svorio ir ūgio 8 mėnesių naujagimį.

 

Gimdos kaklelis gimdant mažesnio svorio naujagimį prasiveria mažiau. Didesnio naujagimio gimdymas užsitęsdavo ilgiau, būdavo sunkesnis, o kadangi perspektyva išgyventi abiem atvejais buvo maža, greičiausiai ir gimė toks mitas.

 

Svarbi kiekviena diena

 

Septintą nėštumo mėnesį vaisius mamos pilvuke sveria apie 1,5 kg, o sulaukęs 8 mėnesių - apie 2 - 2,5 kg. Kuo ilgiau vaikutis gyvena mamos pilve, tuo labiau jis gimdamas yra subrendęs - įvairios jo organizmo sistemos yra subrendusios ir pasiruošusios sėkmingai funkcionuoti jau gimus mžyliui.

 

Taigi, galima neabejojant sakyti, kad kuo ilgiau vaisius išbūna mamos pilvuke iki nustatyto termino, tuo geriau yra jam ir visai jo šeimai.

 

Ar Jums buvo tekę girdėti šį mitą iki šiol?