Tuoktis nėščiai ar palaukti?

Tuoktis nėščiai ar palaukti?

15. Oct 2012, 09:00

Iš būsimos mamos laiško:

 

"Laukiuosi pirmo vaikučio, man dabar 13 savaičių. Su draugu jau esame kartu trejus metus, planuojame ateitį kartu. Dabar iškilo dilema: ar tuoktis, kad vaikas gimęs turėtų pavardę, to, aišku, nori mūsų tėvai. Ar palaukti, kol vaikas gims, paaugs, ir tada nueisim prie altoriaus. Pamenu, kad jauna būdama sakiau, kad "iš reikalo netekėsiu". Myliu savo vyrą, bet jei dabar tuokčiausi, tai tikrai atrodytų kaip "iš reikalo". Kaip pasielgti?

 

Konsultuoja neurolingvistinio programavimo (NLP) konsultantė Linga Švanienė:

 

Sveika,

 

Gyvenimas tiek susituokus, tiek susidėjus turi ir savų pliusų, ir minusų.  Jų šį kartą nenagrinėsiu, nes laiškutyje aiškiai išsakai savo poziciją, kad prie altoriaus eiti planuojate.  Šiuo metu tau rūpi išspręsti dilemą, kada tai geriausia padaryti: dabar ar vėliau.  Pabandykim atskirti su tuo susijusius  klausimus.

 

Vaiko pavardė

 

Tave neramina, kad nesusituokus gimęs vaikutis negalės turėti savo tėvo pavardės.  Skubu tave nuraminti. Abiems tėvams pageidaujant, nepriklausomai, ar jie susituokę, ar ne, vaikučiui gali būti suteikiama tėvo pavardė.

 

Tuoktis ragina tėvai

 

Santuoka yra tavo ir tavo draugo reikalas.  Jūs galite išklausyti tėvų sakomus argumentus, juos įvertinti ir pasielgti taip, kaip nuspręsite jūs patys.  Tai jūsų gyvenimas, ir už jį esate jūs atsakingi.  Beje, dabar jau esate atsakingi nebe tik už save, bet ir už savo vaikutį.

 

Laisvė priimti naują sprendimą

 

Rašai, kad būdama jauna priėmei sprendimą, jog "iš reikalo netekėsi". Kiek tau tada buvo metų? Tarkim, penkiolika.  O dabar? Tarkim, dvidešimt penki.  Praėjo visas dešimtmetis. Tavo gyvenimas, pripažink, per tą laiką labai pasikeitė.

 

Iš naivios paauglės tu tapai moterimi, kuri turi draugą, pažino seksualinio gyvenimo džiaugsmus, išmoko (ir vis dar mokosi) gyventi šeimyninį gyvenimą, turi darbinės patirties (spėju) ir t.t.

 

Tu esi jau visiškai kitokia, nei buvai tada, ir gali laisvai nuspręsti, ar jaunystėje priimti sprendimai vis dar tau aktualūs.  Ar galėjai tada numatyti, kad pastosi po trijų bendro gyvenimo su draugu metų? Ar buvo pajėgi penkiolikmetė visapusiškai įvertinti dabartines tavo gyvenimo sąlygas ir įgytą patirtį? Vargu.  Tad iš šiandieninės pozicijos tu esi laisva iš naujo nuspręsti, kas tau svarbu, o kas - ne.

 

 Atrodyti ar būti savimi

 

Savo laiškutyje rašai, kad nenorėtum, jog tavo vestuvės atrodytų "kaip iš reikalo". Jei tu ir tavo draugas nuspręstumėte tuoktis dabar, tai būtų jūsų sprendimas, ir kas ką pagalvos nėra svarbu. Vienas iš žmogaus brandumo požymių yra jo nepriklausomybė nuo kitų nuomonės.  Klausyk savęs, savo vidinio balso, ir elkis taip, kaip jis pataria.  O visiems vis tiek neįtiksi. O ir nereikia.

 

Linga Švanienė

NLP konsultantė

Mob.tel.8-679 66811

El.p. neurokodas@gmail.com

www.neurokodas.lt

 

17. Oct 2012, 19:47

Laukiuosi antro vaikelio bet teketi neskubu spesim pakeisti pavardes svarbiausia,kad gerai sutariame ir labai mylime savo vaikucius. Nekreipiu i paskalas demesio tegul sneka ka nori tie zmones :-). galvojame kitais metais tik susirasyti ir tik tarp savu atsvesti. 😀

15. Oct 2012, 18:04

as tekejau budama nescia... antra kart to nedaryciau 😀 kilo visokiu nesklandumu. per rupescius del vestuviu gavosi taip, kad pagulde i ligonine su gresianciu ir inkstu uzdegimu ketvirtadieni... o sestad vestuves turejo but!!! sakau gyd man vestuves, sako na teks nadalyvaut, bet sakau as jaunoji!! nu zodziu vargelis vargelis. siaip ne taip isleido is ligonines. teko gert vaistus, pilvuka apsikabinus... visiskai nepasidziaugiau savo vestuvem... ir kita diena vel atgal i ligonine... na siulyciau nebent ramiai susirasyt. aisku cia mano patirtis ir siulau kaip pati daryciau 😀 kaip sakant butu jei butu 😃 😃 😃 o buvo kaip buvo 😃

15. Oct 2012, 10:10

Nors nestumas buvo planuotas bet tuo paciu ir netiketas , planavom vestuves bet po kiek laiko persigalvojau as , nes supratau kad vestuves bus netokios kokiu as noriu ir man bus sunku . Tai tik susirasem ,nes man labai negrazu kai mama tampama su ytes ar aites pavarde,nezinau kodel bet man nepriimtina 😀 O si pavasari bus vestuves tokios kokiu norim karu su krikstynom 😀