Tėvystės atostogos ir išmokos, laukiant dvynukų

Tėvystės atostogos ir išmokos, laukiant dvynukų

25. Jan 2018, 08:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Iš tėčio Donato laiško:

Sveiki, laukiame atvykstančių dvynukų, tad norėčiau sužinoti, kokio ilgio būna tėvystės atostogos - mėnuo ar trys mėnesiai? Ir kokių išmokų tikėtis?

Konsultuoja SODRA specialistai:

Sveikiname šeimą! 

Nesvarbu, laukiama vieno vaiko ar dvynukų, tėvystės atostogos gali trukti iki mėnesio. Tačiau susilaukus vieno vaiko, tėvystės atostogas galima pasiimti iki vaikui sukaks 3 mėnesiai, o gimus dvynukams – iki vaikams sukaks 6 mėnesiai.

Nemažiau svarbu žinoti, kad gimus atostogoms abu tėveliai gali eiti pilnų vaiko priežiūros atostogų (kiekvienas už vieną vaiką). Jiems abiem būtų kompensuojama 100 proc. kompensuojamų pajamų dydžio, kitaip sakant turėto uždarbio, kuris neviršijo 2 VDU (vidutinių darbo užmokesčių), jeigu pasirenkama vaiko priežiūros išmokas gauti vienerius metus.

Jeigu abu tėveliai pasirenka vaiko priežiūros išmokas gauti dvejus metus, tuomet abiem mokama atitinkamai 70 proc. (pirmi metai) ir 40 proc. (antri metai) jų turėto kompensuojamo darbo užmokesčio (kuris neviršijo 2 VDU).

Be to, antraisiais metais išmoka nemažinama, net jeigu tėvai dirba ir gauna atlyginimą. Dirbant pirmaisiais metais, mokama išmoka, kuri padengia skirtumą tarp iki vaiko priežiūros atostogų buvusių ir tuo metu gaunamų pajamų (jeigu jos mažesnės).

Na, o jeigu vis dėlto gimus dvynukams vaiko priežiūros atostogų eina tik vienas iš tėvelių, tuomet išmoka jam paskaičiuojama už kiekvieną vaiką, tačiau ji negali viršyti 100 proc. turėto uždarbio, kuris neviršijo 2 VDU. Tokiu atveju jeigu pasirenkama išmoką gauti vienerius metus, išmokos dydis būtų toks pat, kaip ir auginant vieną vaiką. 

Jeigu gimus dvynukams vaiko priežiūros atostogų eina tik vienas iš tėvelių ir pasirenka išmoką gauti dvejus metus, tuomet pirmaisiais metais jis gauna ne 70 proc., o 100 proc. kompensaciją, o antraisiais metais – 80 proc. (40 + 40) ir išmoka antraisiais metais nemažinama gaunant atlyginimą už darbą.