Tas nemalonus pykinimo jausmas...

Tas nemalonus pykinimo jausmas...

18. Sep 2017, 08:00 Aistė_mamyciuklubas.lt Aistė_mamyciuklubas.lt

Daugumą nėščiųjų šleikštulys ir vėmimas vargina pirmąjį nėštumo trimestrą. Tačiau kai kurios būsimos mamos negerai jaučiasi ir vemia kone iki pat gimdymo. Kodėl?

 Į klausimus atsako medicinos centro „Maxmeda“ gydytoja ginekologė dr. Žaneta Kasilovskienė; www.maxmeda.lt

 Lauktis naujos gyvybės, būti mama – didžiulis džiaugsmas, palaima. Tačiau besilaukiančios ir nėščios moterys sutiks,  jog taip yra tik žvelgiant iš dvasinės pusės. Visi fiziniai pojūčiai, kurie moterį lydi laukimosi metu, toli gražu ne tokie jau ir palaiminti. Ypač nemalonią savijautą „padovanoja“ pykinimas.

 Kokios yra tikrosios pykinimo priežastys?

Spėjama, kad pykinimas ir vėmimas priklauso nuo nėščiosios organizme didėjančio chorioninio gonadotropino kiekio. Mokslininkai mano, kad šie nemalonūs nėščiųjų pojūčiai netiesiogiai rodo, kad vaisius gimdoje vystosi taisyklingai. Vadinasi, ne be reikalo močiutės sakydavo, kad jei nėščiąją pykina, viskas gerai.

Pykinimas ir vėmimas nėščiąsias dažniausiai vargina iki 12-16 savaitės. Retesniais atvejais užsitęsia iki nėštumo vidurio ar dar ilgiau. Intensyviausiu pykinimo periodu reikėtų laikyti laiką nuo 6 iki 10 savaitės. Ir tai natūralu, juk tuo metu moters organizme vyksta nepaprastai daug fiziologinių pokyčių: keičiasi medžiagų apykaita, hormonų pusiausvyra, kitų medžiagų ir mikroelementų kiekis.

Šleikštulys, pykinimas, vėmimas, taip pat skonio pokyčiai yra būdingi nėštumo požymiai – tą atminti labai svarbu. Juos jaučia iki 85 proc. visų besilaukiančių moterų. Nėštumui augant, būklė savaime pasikeičia.

 O jei nepykina?

Nerimauti nereikia, tiesiog toks nėštumas. Juk kiekvienos moters organizmas – kitoks. Nėštumai, per kuriuos nepykina, dažniausiai taip pat būna sklandūs, be komplikacijų.

Panikuoti nereikia ir tuomet jei moteriai pirmosiomis laukimosi savaitėmis dieną kitą buvo bloga ir savijauta pasitaisė. Vadinasi, organizmui tiek ir tebuvo lemta taip jaustis. Dažna nėščioji būna prisigalvoja būtų nebūtų dalykų: jei vienas nėštumo požymių – pykinimas staiga dingo, vadinasi vaikeliui kažkas ne taip. Nereikia tapatinti dviejų skirtingų dalykų. Tokiu atveju visada reikia prisiminti, kad dalies nėščiųjų apskritai nepykina ir jos sėkmingai išnešioja ir pagimdo sveikus vaikus. Jei sutapo, kad vaisius liovėsi vystytis ir žuvo ir tuo pačiu metu moterį nustojo pykinti, greičiausiai nėštumas visgi baigėsi nelaimingai dėl visai kitų priežasčių. Galbūt kalta buvo genetika, kokia nors užkrečiama liga ir pan.

 Kodėl vienas moteris pykina, o kitų ne, kodėl vienos pykinimą ir vėmimą pakelia sunkiai, o kitoms - tai vos ne natūrali būsena?

Tai tam tikra prasme priklauso ir nuo pačios moters organizmo, jos vegetacinės ir imuninės sistemos. Daug įtakos turi ir nėščiosios jautrumas, psichologinė būsena, taip pat anksčiau persirgtos ar lėtinės ligos, kurios per nėštumą paprastai paūmėja ir  būsimą mamą verčia jaustis nepatogiai.

 Jei moterį stipriai pykina, ši daug vemia, dažnai ji negali ne tik valgyti, bet ir gerti. Ar tiesa kad skysčių trūkumas sukelia grėsmę mamai ir kūdikiui?

Taip. Jei būsima mama per dieną vemia kartą kitą, nieko tokio, kur kas blogiau, jei vemia daugiau nei dešimt kartų per dieną. Tokiu atveju nėščioji išties netenka daug skysčių, organizmas tikrąja to žodžio prasme patiria šoką. Dėl to gali sutrikti vandens ir mineralinių medžiagų apykaita.

Tad jei moterį itin stipriai pykina ir ji dažnai vemia, būtina kuo skubiau kreiptis į gydytoją. Pasitaiko, kad dėl dažno vėmimo tenka gultis į ligoninę, tuomet skysčiai ir reikiamos organizmui medžiagos sulašinamos per veną. Kartais būtina vartoti ir specialių vaistų, slopinančių pykinimą bei vėmimą.

Dažnai vemiant, ilgainiui gali pradėti skaudėti duobutėje, graužti ar deginti rėmenį, burnoje jausis kartus skonis. Rūgštus jau apvirškinto maisto turinys, „keliaudamas“ atgal, sudirgina stemplės ir burnos gleivinę. Dėl to gali pradėti varginti  gerklės skausmas, nepaaiškinamas kosulys.

 Savijautą palengvina:

  • Pakankamas skysčių kiekis. Per dieną reikėtų išgerti mažiausiai 1,5-2 l. Geriausiai tinka vanduo, nesaldi arbata, negazuotas mineralinis vanduo.

  • Jei šleikštulį moteris jaučia tik pabudusi, patartina dar neatsikėlus iš lovos ką nors suvalgyti, truputį pagulėti ir tik tada keltis. Taip  sumažinamas skrandžio dirglumas. Ką užkąsti tik atsibudus? Idealiai tiks džiūvėsėliai, imbieriniai sausainiai, koks nors vaisius.

  • Pykinimą efektyviai mažina imbieras. 

  • Valgyti geriausia po mažiau, bet dažniau – kas 2-2,5 val.

  • Patartina kurį laiką atsisakyti labai riebių, stipriai apkeptų, rūkytų, vytintų gaminių. Kodėl? Nes jie sunkiai virškinami ir pykinimą gali tik sustiprinti. Taip pat rekomenduojama valgyti kuo mažiau paprastų angliavandenių: baltų miltų gaminių, saldumynų, ryžių. Geriausia valgyti kuo daugiau šviežių vaisių, daržovių. 

 

20170914121606-62555.jpg

Ekspertai

Žaneta Kasilovskienė

„Maxmeda“ ginekologė, medicinos mokslų daktarė
Žaneta Kasilovskienė in-vecaku-skola