Tas nelemtas mėšlungis

Tas nelemtas mėšlungis

14. Jan 2012, 09:00

  

Mėšungis – tik vienas iš tų nemalonių pojūčių, kurie pasireiškia nėštumo metu. Šie nevalingi raumenų susitraukimai sukelia labai skausmingus pojūčius. Tad ką daryti, kai taip nutinka?

 

Mėšlungio atsiradimo priežastys

 

Dažnai mėšlungis nėščiosioms atsiranda dėl to, jog organizme ima trūkti kai kurių mikroelementų.

 

Pirmame nėštumo trimestre mėšlungis gali atsirasti kaip pasekmė toksikozės, kuriai dažnai būdingas vėmimas ir sumažėjęs apetitas, o antrame ir trečiame trimestruose tai susiję su išaugusiais vaisiaus poreikiais, kai jam ima reikėti vis daugiau įvairių maitinimosi medžiagų ir mikroelementų.

 

Atsiradus mėšlungiui būtina sekti kalcio, kalio, magnio, natrio ir fosfatų lygį kraujyje. Mat mėšlungis paprastai prasideda, kai kraujyje sumažėja šių mikroelementų. Vitamino B trūkumas nėščiosios mityboje taip pat gali išprovokuoti mėšlungį.

 

Neretai mėšlungis gali būti susijęs ir su sumažėjusiu gliukozės (cukraus) kiekiu kraujyje. Nėštumo metu tai labai aktualu, nes gliukozė yra pagrindinis energetinis šaltinis ir aktyviai naudojamas ne tik būsimos mamos poreikiams, bet ir vaisiaus gyvybinėms funkcijoms palaikyti.

 

Varikozė (išsiplėtusios kojų venos) taip pat gali įtakoti spazmų kojose arba mėšlungio atsiradimą. Neigiamą tam įtaką daro ir rūkymas bei gausus skysčių, turinčių kofeino, vartojimas (stipri arbata taip pat turi daug kofeino).

 

Kaip sau padėti?

 

-Būtinai pranešti apie mėšlungio skausmus savo ginekologui.

-Kasdien patariama pasivaikščioti, jei, žinoma, gydytojas nepaskyrė lovos režimo.

-Nepatariama ilgai sėdėti ar stovėti vienoje padėtyje.

-Nesėdėkite sukryžiavusios kojas.

-Po ilgo sėdėjimo darykite pertrauką.

-Rekomenduojama avėti patogią avalynę (kulnas neturėtų būti aukštesnis nei 4-5 cm).

-Gerti daug vandens.

-Pabandykite gulėti ant kairiojo šono, kad palengvintumėte kraujo apytaką kojose.

-Jei yra galimybė, tegu partneris pamasažuoja pėdas prieš miegą.

-Iš šiltos vonios keltis reikėtų labai atsargiai. Jei keliatės iš gulėjimo padėties, pirmiausia reikėtų pasisukti ant šono, o tik po to stotis.

 

Norint aktyvinti kraujo apykaitą ir geresnį raumenų maitinimą medžiagomis, naudingos kambario temperatūros vonelės su jūros druska: 2-3 šaukštai druskos/ 4-5 litrai vandens. Jas patariama daryti vakare prieš miegą.

 

Blauzdos raumenų mėšlungio profilaktikai patariama atlikti tokį pratimą: atsigulti ant grindų, pakelti sulenktas per kelius kojas ir stipriai kojų pirštais remtis į sienelę. Laikydami tokioje padėtyje kojas skaičiuokite iki 10. Kartoti 6-8 kartus. Šį pratimą galima atlikti kelis kartus per dieną ir prieš miegą.

 

Ar Tau nėštumo metu kojas traukė mėšlungis? 

16. May 2012, 01:03

man labai daznai traukia desnes kojos pirstus 😃 kartais tai lb sunervina kai tenka del to prabusti viduri nakties... 😀