SŪRIAI: kokius galima vartoti nėštutei

SŪRIAI: kokius galima vartoti nėštutei

28. Jan 2012, 07:00


Sūris – tai baltymų ir kalcio šaltinis, taip reikalingas nėščiosioms. Tačiau atminkite, kad kai kurios sūrio rūšys netinkamos vartoti nėštumo metu, nes gali turėti Listeria bakterijas, galinčias pakenkti mažyliui.

 

Nėštumo metu NEPATARIAMA valgyti tokius sūrius:

 

-minkštus su pelėsiu - Bri ir Kamamber

-sūrius su mėlynuoju pelėsiu, tokius kaip Rokfor arba Stilton, Dor Blu, Dana Blu

-nepasterizuotus minkštus sūrius, tarp jų ir ožkos.

 

Šie sūriai savo sudėtyje turi daugiau vandens nei rūgšties, palyginus su kitais sūriais, o tai sudaros sąlygas daugintis bakterijoms. Terminis apdorojimas neleidžia atsirasti listeriozei, todėl karštus, pilnai termiškai paruoštus patiekalus su aukščiau paminėtais sūriais valgyti galima.

 

Listeriozė yra žmonių ir gyvūnų infekcinė liga, kurią sukelia Listeria bakterijos, ypač pavojingos nėščiosioms. Listeriozės simptomai pasireiškia po kelių savaičių, bakterijoms patekus į organizmą, todėl dažnai sunku nustatyti, koks maisto produktas sukėlė šią ligą. Listeriozės požymiai: temperatūra, šaltkrėtis, raumenų, nugaros skausmas.

 

Sūriai, kuriuos GALIMA valgyti nėštumo metu:

 

Kietieji sūriai: olandiškas, Edam, Emmental, Paramezan ir kt.

 

Minkšti ir apdoroti sūriai: Feta, naminis sūris, varškės sūris, Maskarpone, Mocarella, Philadelfia ir kt.

 

Iš pieno produktų galite valgyti įvairius jogurtus, varškę, grietinę, gerti probiotinius gėrimus.

30. Jan 2012, 09:05

O aš taip noriu Bri ir Kamamber sūrių, o pasirodo negaliu jų valgyti ☹ Reikės pasitenkinti kitais sūriais...