Strijos atsiranda net iki 90 procentų nėščiųjų

Strijos atsiranda net iki 90 procentų nėščiųjų

04. Jul 2016, 11:30 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Pasirodo, tai nėra pavienių moterų problema, kaip rodo statistika. Strijomis, atsirandančiomis nėštumo metu, skundžiasi net iki 90 procentų nėščiųjų! Apie tai kalbamės su Vilniaus gimdymo namų gydytoja, akušere - ginekologe Linda Širšinaitiene.

Kaip sako patyrusi gydytoja, strijomis, atsirandančiomis nėštumo metu, skundžiasi apie 90 procentų moterų. Kodėl vienoms moterims jų atsiranda daugiau, kitoms – mažiau, lemia kiekvienos moters odos savybės – strijos  daugiausia priklauso nuo odos elastingumo.

Tai, kad jų padaugėja nėštumo metu, llemia hormoniniai pokyčiai, kurie vyksta nėštumo metu. Nėštumo metu sutrinka giliojo odos sluoksnio elastino, kolageno gamyba, ir odoje atsiranda baltos ar rausvos spalvos ruoželiai - strijos. Dažniausiai nėštumo metu strijos atsiranda apatinėje pilvo dalyje, taip pat šlaunų paviršiuje ir ant krūtų.

Ar įmanoma jų išvengti?

Pasak gydytojos Lindos Širšinaitienės, visiškai išvengti strijų neįmanoma. Pavyzdžiui, jeigu oda linkusi į sausėjimą, tikimybė strijoms iš karto didesnė. Bet strijų atsiradimo galimybę galima sumažinti taikant įvairias prevencines priemones nuo strijų. Jos tikrai padės, tačiau, kad strijų visiškai neatsiras, nieks negali garantuoti.

Visgi svarbiausia kalbant apie strijas – jų prevencija. Svarbu pradėti naudoti priemones nuo strijų nuo trečio nėštumo mėnesio, maždaug 12 -15 savaičių.

Kaip taisyklingai naudoti priemones nuo strijų?

„Atkreipiant dėmesį į odos tipą, priemones nuo strijų nėštumo metu reikėtų naudoti nuolat, du kartus per dieną. Įtrinti į odą ryte ir vakare. Oda geriausiai absorbuoja visas medžiagas iš karto po vonios arba po dušo procedūrų. Taigi, išsimaudžius ir nusišluosčius su rankšluosčiu, iš karto reikia tepti priemones nuo strijų. Jos rekomenduojamos naudoti maždaug per tris minutes išsimaudžius, tada geriausiai įsisavinamos odos“ – sako gydytoja. 

Kova su strijomis po gimdymo

Jeigu moteris nėštumo metu nieko nedarė, kad strijų neatsirastų, niekada nevėlu pradėti rūpintis savo odos būkle. Po gimdymo reikėtų rinktis priemones nuo strijų su didesne veikliųjų medžiagų koncentracija. Jeigu profilaktinėse priemonėse, skirtose naudoti nėštumo metu, tokių  veikliųjų medžiagų yra iki 30 procentų, tai priemonėse, skirtoms jau esančioms strijoms sumažinti, veikliųjų medžiagų koncentracija yra iki 80 procentų.

Gydytoja pataria renkantis produktą teikti pirmenybę natūralios kilmės sudedamosioms medžiagoms: „ Tai, pavyzdžiui, rasakila, ežiuolė, asiūklis ir kitos natūralios sudedamosios dalys. Ir, kaip minėjau, labai svarbi jų koncentracija. Patarčiau atidžiai perskaityti priemonės etiketę ir instrukciją“ – sako specialistė.

Priemones nuo strijų pagimdžius galima naudoti iš karto po gimdymo. Natūrali priemonių sudėtis maitinančiai mamai nekenkia, ir jokios įtakos mamos pienui neturi.  Kitos priemonės, padedančios sumažinti strijų ir didinančios odos elastingumą yra mezoterapija arba limfodrenažinis masažas. Tačiau jas galima išbandyti tik pasibaigus pogimdyviniam laikotarpiui, maždaug po 6 savaičių.

Ar turėjote strijų? Kas Jums labiausiai padėjo su jomis kovoti?