Šiandien minima Vaisiaus alkoholinio sindromo diena

Šiandien minima Vaisiaus alkoholinio sindromo diena

09. Sep 2012, 07:30

Kasmet rugsėjo 9 dieną pasaulyje minima Vaisiaus alkoholinio sindromo diena. Ši data – 9 mėnesio 9 diena - simbolizuoja tai, kad 9 nėštumo mėnesius būsima mama turi griežtai vengti bet kokio alkoholio.

 

Minint šią dieną dar kartą norima visuomenei priminti apie geriausiai žinomą, dažniausią protinio atsilikimo ir organų vystymosi sutrikimų priežastį, kurios galima išvengti – žalingą alkoholio poveikį vaisiui nėštumo metu.

 

Alkoholis yra pats dažniausias, plačiausiai paplitęs teratogenas (egzogeninis veiksnys, galintis sutrikdyti normalią embriono ir vaisiaus raidą). Nėštumo metu net ir mažas alkoholio kiekis gali sutrikdyti besiformuojančios naujos gyvybės galvos smegenų vystymąsi bei lemti tam tikrus, išoriškai atpažįstamus būsimo kūdikio išvaizdos bruožus ir vidaus organų formavimosi sutrikimus.

 

Išoriškai atpažįstami alkoholio paženklintų vaikų bruožai:

 

maža galvos apimtis,

odos raukšlės vidiniuose akių kampuose,

mažos akys,

trumpa, plokščia nosis,

plona viršutinė lūpa,

mažas atstumas tarp nosies ir viršutinės lūpos.

tokie vaikai dažniausiai būna žemaūgiai.

 

Intelekto sutrikimai yra pati dažniausia žalingo alkoholio vartojimo ne genetinė pasekmė. Besivystanti būsimo kūdikio centrinė nervų sistema yra labai jautri alkoholio neurotoksiniam poveikiui. Kitaip tariant, bet koks bet kurios rūšies alkoholio kiekis gali sutrikdyti kūdikio nervų ir psichikos sistemų raidą bet kuriuo nėštumo laikotarpiu.

 

Saugaus alkoholio kiekio nėra!

 

Priekinėse galvos smegenų skiltyse vykstantys pažintiniai procesai reguliuoja žmonių elgesį ir prisitaikymą prie socialinės aplinkos. Alkoholio poveikyje pažeidžiamas šių vaisiaus galvos smegenų sričių vystymasis ir augantys vaikai nesugeba prisitaikyti visuomenėje, negali kontroliuoti savo elgesio, dažniausiai būna impulsyvūs ir hiperaktyvūs.

 

Be minėtų problemų, jiems sunku mokytis, sukaupti dėmesį, pareikšti savo nuomonę. Šie simptomai pasireiškia ir tiems vaikams, kurių intelekto koeficientas normalus, tačiau nėštumo metu jų motinos neišvengė alkoholio poveikio. Lyginant su bendraamžiais, šiems vaikams augant, jų problemos aštrėja, kyla daugiau sunkumų, nei jie įgyja kompetencijų.

 

Alkoholio toksinis poveikis vaisiui nėštumo metu priklauso ne tik nuo jo kiekio, bet ir nuo moters sveikatos, genetinių priežasčių, kitų išorinių veiksnių. Jei anksčiau alkoholio vartojimas buvo siejamas su tam tikromis šventėmis, šiais laikais jis tapo kasdieniniu produktu.

 

Minėdami tarptautinę vaisiaus alkoholinio sindromo dieną, Lietuvos žmogaus genetikos draugija kartu su Vilniaus universiteto Medicinos fakultetu ir Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentu dar kartą nori atkreipti visuomenės dėmesį į alkoholio keliamą grėsmę mūsų būsimų vaikų sveikatai ir primena, kad „nulis alkoholio – nulis vaisiaus pažeidimo rizikos“.

 

Organizatorių vardu Lietuvos žmogaus genetikos draugijos pirmininkas

prof. Algirdas Utkus

 

09. Sep 2012, 14:35

pas mus yra viena pazistama kuri visa nestuma gera iki tokio lygio,kad nebepaeidavo. bet vaikas gime sveikut sveikutelis. ir daznai taip buna, kad alkoholiku vaikai gimsta uzgrudinti. o va kitos sedim saugojames renkames net maista ir ka, vaikai gimsta su vienokia ar kitokia negalia. deje bet tiap yra ☹