Didelis saldymedžio kiekis gali turėti neigiamos įtakos vaiko protui ir elgesiui, todėl nėščiosioms patariama mažiau jo valgyti.
Kaip pranešė BBC, Edinburgo (Jungtinė Karalystė) ir Helsinkio (Suomija) universitetų mokslininkai tyrė aštuonmečius vaikus Suomijoje. Šioje šalyje jaunos moterys vartoja daug saldymedžio.
Paaiškėjo, kad nėštumo metu daug saldymedžio valgiusių moterų vaikų tyrimai prastesni už bendraamžių.Mokslininkų nuomone, saldymedyje esantis komponentas – glicirchizinas gali susilpninti placentą, todėl streso hormonai iš motinos gali persiduoti vaisiui.
Manoma, kad dideli kiekiai tokių hormonų, vadinamųjų glukokortikoidų, veikia vaisiaus smegenų vystymąsi ir yra elgesio sutrikimų ateityje priežastis.
Iš tirtų suomių vaikų, 64 buvo paveikti didelio glicirchizino kiekio saldymedyje, 46 vaikus paveikė vidutinis kiekis, o 211 – nedidelis kiekis. Buvo stebėtas vaikų žodynas, atmintis ir erdvės suvokimas. Apie elgesį spręsta iš išsamių klausimų, į kuriuos atsakė motinos.
Šaltinis: delfi.lt
Paprastąjį saldymedį (lot.Glycyrrhiza glabra - reiškia saldi šaknis) senovės egiptiečiai naudodavo įvairių kvėpavimo ligų gydymui. Tyrinėdami faraonų kapus mokslininkai juose aptikdavo saldymedžio šaknų likučių.
Glicirizinė saldymedžio rūgštis pasižymi stipriu priešuždegiminiu poveikiu, skatina šlapimo išsiskyrimą, stimuliuoja antinksčių veiklą, skatina žaizdų gijimą, vartojama bronchinės astmos, alerginių dermatitų gydymui.
Gleivės, pektininės medžiagos gerina atsikosėjimą. Saldymedis dažnai naudojamas nereguliarių mėnesinių gydymui.
Tačiau draudžiama jo vartoti esant aukštam kraujo spaudimui, sergant kepenų ligomis, inkstų nepakankamumu, diabetu bei nėštumo metu.