R.Šemeta: Prasidėjus sąrėmiams, būtina sureguliuoti kvėpavimą

R.Šemeta: Prasidėjus sąrėmiams, būtina sureguliuoti kvėpavimą

07. Nov 2016, 08:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

"Visiškas veido, rankų, kojų, o kartu ir sąmonės  atpalaidavimas – greito ir lengvo gimdymo sąlyga", - tvirtina Nėščiųjų sveikatingumo mokyklos vadovas, akušeris ginekologas Romualdas Šemeta.  

Vyras turėtų būti ne vienintelis padėjėjas gimdyme

Nors vyro pagalba labai svarbi, tačiau moteris privalo turėti galimybę įvairiais naujai iškilusiais klausimais pasikonsultuoti su specialistais – medicinos darbuotojais.

Jaunai mamai kasdien atsiranda daug naujų klausimų, į kuriuos ji turėtų gauti kvalifikuotą atsakymą. Pogimdyminio akušerės patronažo, deja, mūsų šalyje nėra. Savo daugelio metų praktikos metu įsitikinome, kad daugiau nei 90 proc. šių klausimų galima išspręsti telefonu. Ir tai didelė pagalba moteriai.

Todėl mūsų Nėščiųjų sveikatingumo mokyklą lankiusios moterys turi galimybę po gimdymo pasikonsultuoti visais iškilusiais klausimais. Tuo jos noriai naudojasi. Greitas įvairių iškilusių problemų pašalinimas suteikia moteriai po gimdymo daugiau ramybės, pasitikėjimo savimi. Tai viena iš efektyvių pogimdyminės depresijos profilaktikos bei ilgo žindymo priemonių.

Tai viena iš priežasčių, kodėl tarp mūsų mokyklą lankančių moterų labai mažai pogimdyminės depresijos atvejų ir visos žindo savo mažylius ne mažiau nei metus.

Gydytojo dalyvavimas, esant normaliam gimdymui, nebūtinas

Reikėtų  patyrusioms ir kvalifikuotoms akušerėms leisti dirbti savo darbą, o gydytojas tegul dirba savo gydytojo (nuo žodžio „gydyti“) darbą. Mes neįvertiname atvykusios gimdyti moters psichologinės būsenos, jos padidėjusio jautrumo aplinkai. Mes visą gimdymo procesą paverčiame vien mechaniniu darbu, be emocinio atspalvio.

Turint galvoje, kad gimdymas daugiau yra ne fizinis, o dvasinis procesas, nesunku suprasti, kodėl dauguma moterų gimdo sunkiai, kodėl atliekama daug cezario pjūvio operacijų. Gimdymo eigos sėkmė priklauso nuo to emocinio komforto bei paramos, kuri gimdymo pradžioje sudaromi moteriai. Šiuo atveju akušerės pagalba jai ypač reikalinga.

Medicinos personalo mandagus ir geraširdiškas bendravimas, naujagimio atėjimas į pasaulį, kur vyrauja pagarba ir orumas, kur jis iš karto patiria meilę bei paramą – visa tai atitinka saugios akušerijos koncepciją. Gimdymas tokioje aplinkoje – tai saugiausias būdas pagimdyti vaiką, geriausia natūralaus gimdymo išraiška. Pagrindinis tikslas – sveiko vaiko gimimas, lengvas gimdymas.

Pirmasis gimdymo periodas

Pirmąjį gimdymo periodą (gimdos kaklelio atsivėrimo metu) gali padėti šilto vandens vonia.

Jeigu moteris susipažinusi su įvairiomis atsipalaidavimo technikomis, ji nuo pat pirmųjų gimdymo sąrėmių lengvai galės pasiekti atsipalaidavimo būseną. 

Prasidėjus sąrėmiui, būtina sureguliuoti kvėpavimą (kvėpavimo ritmą turi pateikti ir kontroliuoti vyras). Ypatingas dėmesys kreipiamas į veido raumenis: jie turi būti maksimaliai atpalaiduoti, negali būti jokių rūškanų žvilgsnių, sutrauktų antakių, išverstų akių ir suspaustų  lūpų. Ramus žvilgsnis, laisvos lūpos, atpalaiduotas apatinis žandikaulis. Į šių raumenų būseną jautriai reaguoja gimdos ir gimdos dugno raumenys.

Pastebėtas įdomus ryšys tarp burnos raumenų atpalaidavimo bei laisvo garso skleidimo ir gimdos kaklelio atsidarymo intensyvumo bei greičio. Jeigu moters lūpos suspaustos, ji sulaiko dejavimą, šauksmą ar net kvėpavimą, gimdos kaklelis tampa kietas, jo atsidarymas sulėtėja ar sustoja.

Jeigu burnos raumenys atpalaiduoti, moteris kvėpuoja laisvai, skleidžia dejones, gimdos kaklelis yra laisvesnis, atsidarymas vyksta intensyviau.

Visiškas veido, rankų, kojų, o kartu ir sąmonės  atpalaidavimas – greito ir lengvo gimdymo sąlyga.

Skatinti moters natūralų elgesį – racionaliausia ir nepavojingiausia gimdymo priežiūros forma. Tokio elgesio elementai – tai atitinkamas kvėpavimas, garsų skleidimas, padėčių keitimas, jos judesių dinamika. Genetinis gimdymo eigos mechanizmas visus šiuos veiksmus suderino nepaprastai tiksliai.

Svarbu, kad moteris suprastų sąrėmių paskirtį, t.y. jog šiuo metu vyksta gimdos kaklelio (liaudyje vadinamų „vartų“) atsivėrimas jos mažylio išėjimui. Sąrėmiams atsiradus ir jiems stiprėjant, suaktyvėja gimdyvės kvėpavimas, vėliau pasireiškia dejavimas. Šie reiškiniai turi fiziologinį pagrindą ir yra normalus reiškinys, o ne kentėjimo išraiška, moters nekantrumas ar netinkamas elgesys.

Keičiantis padėtims, keičiasi gimdyvės kvėpavimas ir garsų charakteris. Sąrėmių metu moteris gali iškvėpti su švelniu garsu: „m-m-m“. Pasaulyje yra vadinamieji „dainuojantys gimdymo namai“, kur besilaukiančios moterys pasiruošimo gimdymui metu yra specialiai mokomos skleisti atitinkamus garsus sąrėmio metu.

Moteris jausis geriau, jeigu prieš ir po kiekvieno sąrėmio vieną-du kartus giliai įkvėps ir staiga iškvėps (vadinamasis valomasis kvėpavimas), kaip daro kiekvienas žmogus po fizinės įtampos ir raumenų įtempimo. Visą šį procesą valdo organizmas be jokio moters įsiterpimo, tik svarbu šiuo metu jam nesutrukdyti.

Pasipriešinimas šiam procesui ir raumenų įtempimas sukels skausmą. Mūsų mokyklos moterys, kurios lengvai ir greitai pagimdė, teigė, kad joms tai pasiekti padėjo atsipalaidavimas nuo sąrėmių pradžios. Todėl labai dažnai jos pajusdavo gimdymo pradžią tik tada, kai gimdos kaklelis būdavo atsivėręs iki 7-8 cm. Iki to laiko jos jokio diskomforto nejausdavo.

Ekspertai

Romualdas Šemeta

Nėščiųjų sveikatingumo mokyklos vadovas, akušeris-ginekologas
Romualdas Šemeta in-vecaku-skola