Pykina būsimą mamą. Ką patars gydytoja?

Pykina būsimą mamą. Ką patars gydytoja?

20. Mar 2012, 10:00

Pykinimas laikomas vienu iš pirmųjų nėštumo požymių. Kodėl pykina būsimąsias mamas ir kaip padėti joms išgyventi šį nelengvą nėštumo etapą?

 

Konsultuoja medicinos mokslų daktarė, medicinos centro „Maxmeda“ ginekologė Žaneta Kasilovskienė

 

Pykina iki 12 -16 savaitės


Pirmojo vaikučio besilaukianti Laura šiandien skaičiuoja paskutines nėštumo savaites. Moteris savo laukimą apibūdina vienu žodžiu – nuostabus. Iš draugių girdėjusi apie nemalonius pojūčius nėštumo metu - nuolatinį pykinimą, vėmimą ir kitus nesklandumus, Laura jų savo kailiu nepajuto.

 

Kaip sako gydytoja ginekologė, medicinos mokslų daktarė Žaneta Kasilovskienė pykina toli gražu ne visas būsimąsias mamas, o nėščiųjų vėmimas pasitaiko tik apie 1procentą visų nėštumų. Dr. Žaneta Kasilovskienė: „„Dažniausiai jis vargina nėščiąją iki 12-16 savaitės, rečiau iki 20 nėštumo  savaitės. Labiausiai pykina nuo 6 iki 10 nėštumo savaitės. Priežastys iki galo nėra visiškai žinomos, tačiau žinoma, kad pykinimas ir vėmimas priklauso nuo didėjančio chorioninio gonadotropino kiekio. Todėl ne be reikalo močiutes sakydavo: „Jei pykina, turbūt, esi nėščia“, o ginekologai  juokaudami sako: „Jei pykina , reiškia nėštumas vystosi, ir viskas gerai“.

 

Kai dėl pykinimo tenka gultis į ligoninę


Tačiau ne visoms mamos pasiseka taip, kaip nėštukei Laurai. Štai „Mamyčių klubo“ forume esančioje temoje „Iki kada pykina?“ galim rasti ir liūdnesnių istorijų. Pasakoja Danguolė:  „Mane ne tik pykino, bet ir taip vėmiau, kad net akyse buvo tamsu. Tai tęsėsi nuo 5 savaičių iki 12 – 13 savaitės. Nieko negalėjau valgyti, viską išvemdavau. Dėl to teko net ligoninėje pagulėti. Su abiem vaikais buvo tas pats“.

 

Į klausimą, kokiais atvejais dėl nėščiųjų pykinimo prireikia atsidurti ligoninėje, dr. Žaneta Kasilovskienė atsako taip: „Ligoninėje nėščiosios gydomos, tik esant vidutinio ir sunkaus laipsnio vėmimui, tuo metu kai pradeda trikti vandens ir mineralinių medžiagų apykaita. Kadangi moteris dėl pykinimo negali gerti, būtina lašinti skysčius, skirti tinkamą dietą. Kartais skiriami ir medikamentai , slopinantys vėmimą“.

 

Patarimai, jeigu Jus pykina


Vieno stebuklingo patarimo, kaip palengvinti sau gyvenimą nėštumo metu, kai labai pykina, deja, nėra. Kiekviena moteris turi atrasti tik jai veiksmingą būdą. Medicinos centro „Maxmeda“ ginekologė dr. Žaneta Kasilovskienė pataria štai ką:

 

Esant lengvai formai, būtina gerti dažnai, bet po ne daug, kad nesudirginti skrandžio.

- Galima vartoti imbiero arbatą ar marinuotą imbiero šaknį.

Pastaruoju metu vis populiarėja akupunktūra, gydant nėščiųjų vėmimą. Tačiau tai turi atlikti patyręs gydytojas.

 Dažnai nėščiosios , o ir patys gydytojai  teikia pirmenybę tokiam gydymo metodui negu vaistams.

 

Medicinos centras " MAXMEDA" Vilniuje

 tel. 2137708, mob. 862078846

 

Ar Tave pykino nėštumo metu? Kaip su tuo kovojai?

 

 

 

20. Mar 2012, 15:07

kai as laukiausi,tai niekas man nepaejo. ☹ viska isbanziau ir nieko. mane pykino iki paskutines min.gimyt vaziavau,tai visa kelia vemiau. ☹

20. Mar 2012, 11:29

man jau apie 30savaiciu,tai iki siol niekada nepykino,o siandien pabudau,ir nuo pat akiu atmerkimo iki dabar stirpiai pykina,nieks nepadeda

20. Mar 2012, 10:47

Mums jau 14 sav., pykinimas prasidėjo maždaug apie 5 sav. ir šiuo metu jau vis mažiau pykina. Pykindavo visą parą, nes naktį atsibudus jausdavau. Maždaug 12-13 sav. pykinimas buvo stipresnis, vos ne iki vėmimo. Tačiau mane pykinimas džiugino, nes pirmą vaikelį praradau prieš 2,5 m., kai jis nustojo vystytis 7-8 sav. ir dabar džiaugiuosi, kad tik pykina, nes tai reiškia, kad viskas gerai.

20. Mar 2012, 10:36

Mane dazniausiai pykina, kai tuscias skrandis - nakti arba ryte. Tuomet skubu uzkasti kokia barankyte ar duonos riekele, kad pykinimas dingtu.

20. Mar 2012, 10:15

man imbiero arbata padejo 😀