Psichologė: gimdymui reikėtų ruoštis vos pastojus

Psichologė: gimdymui reikėtų ruoštis vos pastojus

27. Mar 2013, 07:00

Pasak medicinos psichologės Linos Štaupienės, gimdymui būtina pasiruošti. Ne veltui duoti devyni neštumo mėnesiai tam, kad jam spėtume pasiruošti. Psichologė pataria tai daryti, vos pastojus.

 

Gimdymui turi ruoštis ir vyras 

 

"Gimdymui reikėtų ruoštis vos sužinojus, kad laukiatės. Tuomet moteris turėtų dairytis nėštumo kursų ar pradėti lankyti nėštumo mokyklėlę. Nes žinios padeda šeimai žinoti, ką reikės daryti gimdymo metu. Gimdymo metu moteris turi būti atsipalaidavusi ir visiškai nejusti baimės.

 

Tam, kad gebėtumėte savo kūną valdyti ir jausti gimdymo metu be jokio streso ir baimės, reikia ruoštis pakankamai ilgai. Tam yra sukurtos specialios metodikos, technikos, specialūs kvėpavimo pratimai", - Mamyčių klubui pasakojo psichologė Lina Štaupienė.

 

Norint, kad vyras gimdymo metu jaustųsi puikiai ir užtikrintai šalia savo moters, reikia jam tam ruoštis, suvokiant, kas vyks gimdymo metu, ką jis ten veiks, koks jo vaidmuo.

 

"Būna, kad moteris ateina ir sako: noriu, kad vyras dalyvautų gimdyme, bet jis nesutinka, gal galite pakalbėti su juo. Gerai, jei moteris ateina nėštumo pradžioje, tada yra laiko vyrui tam pasiruošti ir įgyti bent minimalių žinių. Nes dažnai vyrai, kurie dalyvauja gimdyme nepasiruošę, sukelia tik stresą ir nerimą ne tik savo žmonai, bet ir medicinos personalui. Tuomet jam geriau gimdyme visiškai nedalyvauti", - patarė psichologė.

 

Pasiruošimo procesas – ir lengvas, ir sudėtingas

 

Pasak medicinos psichologės L.Štaupienės, pasiruošimo gimdymui procesas ir lengvas, ir kartu sudėtingas. 

 

Pavyzdžiui, jei moteris vaikšto gryname ore ilgai ir lėtai, mėgaujasi matomu vaizdu, jos mintys valosi – tokiu būdu ji atlieka taip vadinamą minčių higieną ir tokiu būdu suteikia sau minimalų emocinį komfortą. Minčių higieną reikia mokytis atlikti kasdien, kaip laikytis ir kūno higienos. 

 

"Mintimis pasakykite: koks gražus dangus, kaip šviečia saulė, kokia graži gėlė. Tai labai paprastas būdas, bet kartu ir sudėtingas, nes tai reikia daryti nuolat ir save „pagauti“ – kur mane veda mintys.

 

Jeigu pradedu galvoti, kad bjau gimdymo, pasvarstykite, kodėl bijote gimdymo, kas sukelia tokias baimes? Kaip galime tokią mintį pakeisti? Pagalvokite tuomet, kas padėtų gimdymo metu, kad nebijotumėte, kas galėtų pasakyti raminantį žodį, kad jaustumėtės saugiai ir ramiai", - pasakojo psichologė.

 

O kaip Tu ruošiesi/ruošeisi) gimdymui?