Populiariausi klausimai apie gimdymą vandenyje

Populiariausi klausimai apie gimdymą vandenyje

10. Feb 2013, 09:00

 

Mamyčių klube galėjote pamatyti video fragmentą iš gimdymo vandenyje. Šiandien atsakome į klausimus, kuriuose uždavė mamos apie gimdymą vandenyje.

 

Atsako akušerė Inesa Kampus.

 

Kodėl moterys renkasi gimdymą vandenyje?

 

Svarbu galvoti apie tą būdą, kurio pagalba mažylis gimsta. Gimdymo vandenyje metu mamytė gali jaustis saugiai ir patikimai. Gali atsipalaiduoti ir sulaukti mažylio su džiaugsmu. Gimdymas vandenyje yra vienas iš būdų, kaip padaryti mamos ir mažylio susitikimą nepamirštamu.

 

Kokia turi būti vandens temperatūra vonioje?

 

Tai individualu, tiesiog reikia atsižvelgti į gimdyvės norus, kad jai būtų ne per šalta ir ne per šilta. Paprastai vandens temperatūra yra 35-38 laipsnių šilumos, bet neturėtų viršyti 38 laipsnių, kad moteris neperkaistų. Vanduo įtakoja širdies darbą ir mažina deguonies davimo galimybę kūdikiui.

 

Taip pat svarbus išgeriamo skysčių kiekis gimdyvei. Jei jai karšta, ant kaktos dedamas šaltas kompresas.

 

Kiek laiko reikia praleisti vonioje?

 

Gimdymas vandenyje nereiškia, kad visas 12 valandų reikia gulėti vonioje. Bet paprastai moteris pati pasirenka, kada lipti į vonią. Jeigu mamytė nori atsipalaiduoti vandenyje atsiradus sąrėmiams, vanduo puikiai atpalaiduoja, bet tuo pačiu metu gali sulėtinti gimdymo procesą. Būtent dėl tos priežasties gydytojai rekomenduoja lipti į vonią tada, kada gimdos kaklelis jau atsidaręs 4-5 cm.

 

Kas padeda mažyliui kvėpuoti po vandeniu?

 

Tai dažniausiai užduodamas klausimas apie gimdymą vandenyje. Yra skirtingi faktoriai, kurie sulaiko mažylio kvėpavimą po vandeniu. Pirmiausia, vaisiaus vandens temperatūra gimdoje tokia pati kaip ir vonioje, todėl mažylis negauna šoko, keičiantis temperatūrai jo gimimo akimirką.

 

Antra, mažylis gauna deguonį per virkštelę, būtent taip jis gaudavo deguonį ir būdamas mamos pilvelyje visus 9 mėnesius. Trečia, mažyliai turi nardymo refleksą, kuris neleidžia skysčiams papulti į plaučius ir į nosiaryklę. Šis refleksas kūdikius būna maždaug 6 mėnesius po gimimo, po to dingsta.

 

Pirmas kūdikio įkvėpimas įvyksta, kai jis iškeliamas iš vandens ir esant temperatūros bei oro slėgiui, prasideda kvėpavimo procesas.

 

Kaip ilgai mažylis išbūna po vandeniu?

 

Maždaug 10 sekundžių po gimimo, kol akušerė ar gydytojas padeda jam surasti kelią pas mamą. Tuo metu mama jį išima iš vandens ir - štai stebuklinga susitikimo akimirka.

 

Kaip stebimas kūdikis gimdymo metu?

 

Kaip ir gimdant įprastai, ne vandenyje, matuojami kūdikio širdies tonai. Įprastai pirmame periode tonai yra matuojami kas 30-60 minučių, vėliau tai daroma dažniau.

 

Ar galima namuose gimdyti savo vonioje?

 

Mamytės galvoja, kad gimdymui vandenyje reikalinga speciali vonia, bet taip nėra. Jeigu mama nusprendė gimdyti namuose vandenyje, tai reikia aptarti su akušere, kuri stebės visą gimdymo procesą. Pirma, ji turi įvertinti vonią, ar ji tinkama. Jei vonia maža, yra galimybė išsinuomoti specialų baseiną, skirtą gimdymui.

 

Jeigu pirmojo gimdymo metu darė tarpvietės pjūvį, ar galima antrąkart gimdyti vandenyje?

 

Į vandenį niekas su žirklėmis nelenda, ir kadangi vanduo slegia tarpvietę, dažniausiai tarpvietės pjūvis nereikalingas, todėl gimdymo vandenyje metu nebūna pjūvių ir plyšimų.

 

Ar galima gimdant vandenyje naudoti nuskausminamuosius?

 

Nuskausminamieji vaistai - tai epidūrinė anestezija, visa kita tai tik skausmą mažinančios priemonės, vanduo palengvina gimdymo procesą. Atsakant į klausimą – ne, gimdymo vandenyje metu epidūrinės anestezijos niekas nedaro.

 

Mamyčių klubas