Paslaptingasis streptokokas B

Paslaptingasis streptokokas B

11. May 2012, 08:40

Jeigu laukiatės vaikučio, gydytoja jums gali pasiūlyti atlikti tyrimą dėl streptoko B. Kai kuriose pasaulio šalyse jis yra privalomas ir kompensuojamas valstybės, deja, pas mus, vis dar pasitaiko neatsakingo elgesio, kai apie tokį tyrimą net neužsimenama... O juk viskas gali baigtis liūdnai. Mamos istorija ir gydytojo komentaras.

 

Rasos ir Kajaus istorija:


"Kai laukiausi Kajaus, 8 mėnesį akušerė man patarė padaryti tyrimą dėl streptokokų. Iš pradžių nelabai norėjau daryti, nes akušerė pasakė, kad tai nebūtina ir tokių atvejų būna mažai, kad kam nors randa, bet, ačiū Dievui, aš jį pasidariau. 

 

Kai atėjau sužinoti atsakymo, man pasakė, kad man rastas Streptococcus agalactiae B grupės (gausiai). Labai išsigandau, kad tai pakenks mano kūdikiui. Ši streptokoko rūšis, kuri buvo man rasta, būna sveikojoje žarnyno floroje bei moteriškų lytinių/ šalinimo organų kanaluose. Gimdant bakterijos gali patekti naujagimiui, sukeldamos sepsį, meningitą, ar plaučių uždegimą. Akušerė man išrašė antibiotikų, kuriuos turėjau gerti prieš gimdymą likus savaitei. Tuo metu labai pergyvenau, kad nespėsiu jų išgerti, kad tik nepagimdyčiau per anksti ir dar gąsdino patys antibiotikai.

 

Likus porai savaičių iki gimdymo dažnai lankiausi gimdymo namuose, jie vis žiūrėjo, ar dar neatsivėrė gimda ar dar ne laikas gimdyti, tikrino sąrėmius, kad tik nepražiopsočiau išgerti vaistus, juos reikėjo vartoti keturias dienas. Kai buvo laikas gimdyti, išgėriau vaistus, buvau laiminga, kad spėjau, bet vis tiek dar pergyvenau, kad tik viskas būtų gerai. Kažkaip nebuvo laiko galvoti apie gimdymo skausmą.

 

Kai pagaliau gimė mano sūnelis, ir jį padėjo man ant krūtinės, jaučiausi be galo laiminga, aplinkui nieko negirdėjau ir nemačiau – buvau tik aš ir mano aukselis. Kai gydytoja patikrino mažylį ir pasakė, kad mano mažylis sveikas, pagalvojau, kad esu pati laimingiausia mama, kad būsiu jam pati geriausia mama. Taigi, streptokokai mažyliui nepersidavė, laiku buvau išgėrusi vaistų. Patariu besilaukiančioms ir planuojančioms leliuką mamytėms būtinai pasidaryti šiuos tyrimus. Jei jo nebūčiau pasidariusi ir mano vaikas susirgtų, visą gyvenimą save kaltinčiau. Tik jūs galite išnešioti sveiką vaiką, tik jūs esate už jį atsakinga ir tada, kai jis būna pilvelyje, ir išvydęs šį pasaulį".

 

Konsultuoja  klinikos „Maxmeda“ gydytoja akušerė ginekologė Veslava Jacevičiūtė Navardauskienė:

 

Kas tai yra streptokoko B tyrimas ir kuo jis svarbus?


B grupės streptokokas randamas moterų nešiotojų virškinimo trakte ir į makštį patenka per tarpvietę. Būsimai mamytei nėštumo metu gali sukelti šlapimo takų infekcines ligas, retais atvejais priešlaikinį gimdymą, pogimdyminį sepsį, gimdos uždegimą. B grupės streptokokas – pagrindinė ankstyvos naujagimių infekcijos ( sepsio, meningito ) priežastis. Sergamumas ir mirtingumas naujagimių dideli.

 

Kokiu nėštumo metu atliekamas šis tyrimas?


Imamas pasėlis iš apatinio makšties trečdalio ar išangės srities 35-37 nėštumo savaitę.

 

Ar jis siūlomas visoms moterims, ar tik patenkančioms į tam tikrą rizikos grupę?


Galima rekomenduoti atlikti šį tyrimą visoms nėščioms moterims, kurios neturi šios infekcijos rizikos veiksnių. Naujagimių B grupės streptokoko infekcijos rizikos veiksniai nėštumo metu:

 

-anksčiau gimusiam naujagimiui nustatyta B gr. streptokoko infekcija

-nėščiosios šlapimo takų ligos dabartinio nėštumo metu, sukeltos B grupės streptokoko infekcijos.

 

Kokie yra pavojai gimdymo metu, jei nėštumo metu tyrimas neatliktas, o moteris yra jo nešiotoja?


Tai gali būti naujagimio infekcijos priežastimi – sepsio, meningito ir net mirties. Ankstyva naujagimių infekcija prasideda per pirmąsias 7 gyvenimo dienas, daugeliu atvejų – per pirmąsias 24 gyvenimo valandas. Moteriai gali sukelti endometritą, pogimdyminį sepsį.  

 

Koks yra gydymas moteriai, jei ištyrus dėl streptokoko B, jis randamas?


Jei išauginamas B grupės streptokokas, daromas atitinkamas įrašas nėščiosios medicininiuose dokumentuose, o gimdymo metu taikoma profilaktika antibiotikais.

 

Ar moteris dėl jo tiriama kiekvieno nėštumo metu? Pavyzdžiui, jei buvo rastas pirmo nėštumo, ar antro vaikučio laukiantis vėl atliekamas?


Taip, galima šį tyrimą pakartoti ir kito nėštumo metu. O jeigu pirmas vaikutis gimė su įgimta B grupės streptokoko infekcija, galima kito nėštumo metu netirti, bet padaryti įrašą nėščiosios medicininiuose dokumentuose, kad atėjus gimdymo laikui, vėl būtų taikoma profilaktika antibiotikais.

 

Medicinos centras " MAXMEDA" Vilniuje

 tel. 2137708, mob. 862078846

www.maxmeda.lt

 

Krisliukas Krisliukas 11. May 2012, 13:15

ir kiek žinau, savaitę prieš gimdymą išgerti antibiotikai visiškai neapsaugo nuo tos infekcijos, nes ji atsinaujina..tikslingiausia yra suleisti peniciliną prieš pat gimdymą, jau atvažiavus į ligoninę

Krisliukas Krisliukas 11. May 2012, 13:11

kai laukiausi pirmo vaiko, niekas apie tokį tyrimą nieko nesakė, kai laukiausi antro vaikučio - tyriausi, atsakymas buvo neigiamas, bet kai laukiausi mažosios - atsakymas buvo teigiamas..labai išsigandau..bet ginekologė nuramino, kad čia tikrai nieko baisaus, bet patarė, prasidėjus gimdymui iškart važiuot į ligoninę..atvažiavus pasakiau apie streptokoką, suleido antibiotikų ir viskas buvo gerai 😉

11. May 2012, 11:44

abieju nestumo metu niekas nieko nesake apie si tyrima

11. May 2012, 11:09

Per pirma nestuma nieko nesake apie si tyrima,per antra jau dariausi,nes buvo kita akusere,tai ji patare atlikt.

11. May 2012, 11:00

butina si tyrima pasidaryti 😀

11. May 2012, 09:57

Reiks užklausti ginekologės pirmadienį. Ačiū už tokią svarbią informaciją.

11. May 2012, 09:34

dziaugiuosi kad mes isityreme,pas mus nera streptokoko.tyriausiir per pirma nestuma,ir sakyciau kad tai turetu buti privaloma

11. May 2012, 09:07

nestukes butinai prasykit, kad darytu si tyrima. Kia man gydytoja pasiule ji darytis taip pat neziurejau rimtai, bet pasidariau ir atsakymas buvo teigiamas. Pries gimdyma leido antibijotikus, bet baisiausia , kad vaikas gavo infekcija. Bet AČIŪ gydytojams profesionalams, kad isgelbejo mano vaikuti-vaikui buvo laiku pastebeta si infekcija ir nespejo peraugti imeningita ar dar baisiau. Po 14 dienu ligonineja mus isleido sveikas ir jau galejom dziaugtis nuostabia mergyte. Oj kiek streso buvo....nzn ar mano atveju buvo sia beda galima uzkirsti, bet bukit budrios busimos mamytes, nenumokit ranka ir pacios reikalaukit sio tyrimo...