Pagarbus gimdymas: 4 stadijos

Pagarbus gimdymas: 4 stadijos

16. Apr 2018, 08:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Tavo mažylis dar jaukiai įsitaisęs pilvelyje, tačiau visai netrukus jį laikysi glėbyje. Liko tik vienas itin svarbus momentas - gimdymas. Sužinok plačiau - kokios gimdymo stadijos tavęs laukia.

Atsidarymo stadija

Gimdos kaklelis atsidarė du tris centimetrus

Taigi - prasidėjo! Sąrėmiai tampa reguliarūs ir kartojasi mažiau nei kas 7 minutes. Sąrėmiai mažina gimdos kaklelį. Kaip? Įsivaizduokite megztinį su aukšta apykakle - vaiko galvutė tempia apykaklę. Pirmo patikrinimo metu akušerė pasako, jog jūsų gimdos kaklelis atsivėręs 2-3 cm. Kaip tai nustatoma?

Jeigu akušerė gimdos kaklelyje gali įkišti du pirštus, tai prilyginama trims centimetrams. 4 cm atsidarė, kai viduriniu pirštu ir smiliumi gali padaryti raidę "V". 8 cm - kai pirštus galima laisvai įkišti į gimdos kaklelį. Jei akušerei pavyko užčiuopti minkštą sienelę aplink vaiko galvutę, sveikiname - Tau pavyko pereiti pirmą gimdymo fazę.

Kitos stadijos

Ypatingai sunkus metas gimdyvei

Tai tas laikas, kai gimdai pavyksta atsidaryti reikiamiems 10 cm. Sąrėmiai šiuo metu darosi vis stipresni. Nes jų pagalba kūdikiui reikia tinkamai pasisukti: pirmiausia nosytė "žiūri" tai į dešinę, tai į kairę. Reikia, kad vaiko nosytė ir smakras "žiūrėtų" žemyn, o sprandas viršuje. Mažyliui ir mamai teks ištverti spiralinį judėjimą, bet tam reikia laiko.

Šis periodas itin išvargina, nes mamai atrodo, kad gimdymas nevyksta. Žinoma, būna gimdymų, kai baigiasi keliais sąrėmiais. Tada akušerė patars gultis ar sėstis kita poza (priekiu ar šonu), nes taip padės mažyliui pasisukti ir judėti į priekį.

Stūmimo stadija

Prasideda paskutinė gimdymo stadija

Šiame periode kūdikis visa savo jėga ateina į mūsų pasaulį. Ši stadija prasideda, kai jauti, jog jo galvutė priartėjo iki dubens dugno ir juntamas stipriausias spaudimas. Jauti, jog daugiau nebegali ištverti. Galbūt norėsis šaukti, bartis, muistytis. Tai nieko blogo!

Taip net gi lengviau, nes atverta burna ir gerklė padeda greičiau atsiverti gimdymo takams. Akušerė tau padės, bet ir pati pajusi nenumaldomą norą išstumti kūdikį. Nesijaudink, niekas tavęs neskubins - kuo labiau atsiduosi spaudimui, tuo labiau išsitemps tarpvietės audiniai, ir tau nereiks baimintis dėl jos plyšimo.

Pogimdyvinė stadija

Šaunuolė - Tu viską ištvėrei! Mažylis gimė, jo plaučiai atsivėre, giliai įkvėpė oro ir pravirko - šiam mažam žmogučiui taip pat teko nelengva užduotis. Paprastai akušerė padeda kūdikį ant mamos krūtinės, kad per pirmą pusvalandį jis užsinorėtų valgyti.

Jei jį priglausi prie krūties, čiulpimo refleksas pasirūpins, kad placenta greičiau atsiskirtų. Jei bus tarpvietės plyšimų, gali paprašyti medikų, kad šiek tiek palauktų, kol galėsi pasimėgauti pirmomis akimirkomis su mažyliu.

Koks buvo jūsų gimdymas? Kiek laiko viskas truko, kol perėjote visas stadijas?

20180118134400-84171.jpg

Dvigubai daugiau švelnumo, dvigubai daugiau laimingų naujagimių - su pačiomis minkščiausiomis sauskelnėmis Huggies® Elite soft!