Odos pokyčiai nėštumo metu: į ką atkreipti dėmesį

Odos pokyčiai nėštumo metu: į ką atkreipti dėmesį

05. Dec 2012, 07:00

Kokie odos pokyčiai laukia nėščiosios visus devynis mėnesius? Kokie iš jų laikomi normaliais, o į kokius reikėtų atkreipti dėmesį ir konsultuotis su dermatologu? 

 

Pats populiariausias odos pokytis nėštumo metu – atsiradusios pigmentinės dėmės. Jos gali būti ant rankų, kojų, veido, bet po gimdymo ir žindymo laikotarpiu jos ima nykti. Tai vienas iš požymių vykstant hormoniniams pokyčiams organizme.

 

Dermatologas Raimondas Karlas pataria nėštumo metu vengti tiesioginių saulės spindulių ir, žinoma, soliariumų. Nuo jų odos pigmentacija tik didėja.

 

Strijos – dažnas reiškinys nėštumo metu, nes oda tempiasi ir praranda elastingumą. Taip yra dėl to, jog trūksta kolageno odoje. Tačiau su šia bėda galima lengvai susidoroti, jei jau pirmomis nėštumo savaitėmis naudosite priemones nuo strijų.

 

Dažnai nėštumo laikotarpiu moteris vargina plaukų slinkimas. Tačiau neverta nuogąstauti, nes po gimdymo viskas susitvarko ir plaukai dar labiau žvilga.

 

Tačiau verta atkreipti ypatingą dėmesį į pakitusius apgamus nėštumo metu dėl hormoninių pokyčių. Vis daugiau diagnozuojama odos vėžio atvejų Latvijoje. Jei matote, kad ir nedidelius apgamų pakitimus – pakito dydis, spalva, forma – nelaukę nėštumo pabaigos, iškart kreipkitės į gydytojus.

 

Nėštutės, su kokiais odos pokyčiais jūs susidūrėte?