Nėštumo metu dėl ŽIV rekomenduojama pasitikrinti du kartus

Nėštumo metu dėl ŽIV rekomenduojama pasitikrinti du kartus

30. Jan 2012, 07:00

Vos prieš savaitę Lietuvą sudrebino naujiena, kad Kauno klinikose moteris, serganti AIDS, pagimdė kūdikį ir nugrimzdo į komą.

 

Kaip praneša šalies žiniasklaida, moteriai yra 26-eri metai, ji serga ne tik AIDS, bet ir tuberkulioze, yra iš Pietų Lietuvos ir turi dar keturis vaikus. Kūdikis pasaulį išvydo 34- ą nėštumo savaitę, ilgiau medikai negalėjo delsti dėl galimo pavojaus abiems – ir vaikui, ir moteriai. Gimdyme buvę medikai ėmėsi didžiausių saugumo priemonių – mūvėjo dvejomis pirštinėmis, buvo užsidėję kaukes.

 

Po šio įvykio Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras išplatino pranešimą, kuriame primena, kad visoms nėščiosioms rekomenduojama pasitikrinti dėl Žmogaus imunodeficito viruso (ŽIV) infekcijos du kartus: iki 12-osios nėštumo savaitės ir 29–40-ąją nėštumo savaitę. Anksti nustačius ŽIV infekciją yra skiriamas ŽIV ligos gydymas bei kitos prevencinės priemonės, kurios sumažina ŽIV infekcijos perdavimo riziką iš motinos vaikui.

 

Gali užkrėsti gimdydama ar žindydama



ŽIV užsikrėtusi nėščioji gali užkrėsti ŽIV savo vaiką nėštumo metu, gimdydama ir po gimimo žindydama krūtimi, todėl rekomenduojama ŽIV užsikrėtusiai nėščiajai skirti antiretrovirusinę terapiją (ART gydymą), 38-ąją nėštumo savaitę atlikti planinę cezario pjūvio operaciją bei naujagimių nežindyti. Taikant visas minėtas ŽIV perdavimo iš motinos vaikui profilaktikos priemones, rizika perduoti ŽIV sumažinama iki 1-2 proc.



„Dauguma kūdikių užsikrečia nuo ŽIV užsikrėtusios motinos gimdymo metu (60–70 proc.) dėl sąlyčio su motinos krauju arba gimdos kaklelio išskyromis, kuriose yra viruso. Žmogaus imunodeficito viruso yra ir infekuotos moters piene. Tyrimai rodo, kad tikimybė užkrėsti kūdikį ŽIV žindant jį krūtimi yra apie 10–15 proc., todėl rekomenduojama naujagimio krūtimi nežindyti”, - teigė Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro vadovas dr. doc. Saulius Čaplinskas.

 

Lietuvoje užkrėsti du vaikai


Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, per 2002-2010 metų laikotarpį užregistruoti 66 ŽIV infekuotų moterų gimdymai. Dviem vaikams nustatyta ŽIV infekcija, kiti – sveiki. Latvijoje iki šių metų pradžios užregistruoti 42 vaikai, užsikrėtę ŽIV nuo motinos, Baltarusijoje – 198. 2010 metais nėščiosioms buvo atlikti 37 579 tyrimai dėl ŽIV. Šių tyrimų išlaidos apmokamos iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto.  Pusė ŽIV infekuotų nėščiųjų Lietuvoje buvo nustatytos nėščiųjų patikros dėl ŽIV metu.



Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro specialistai primena, kad ŽIV infekcijos šaltinis – ŽIV užsikrėtęs žmogus. Didžiausia ŽIV koncentracija randama kraujyje, makšties išskyrose, spermoje, motinos piene.



ŽIV plinta 3 būdais:


1. homo ir hetero lytinių santykių metu;


2. per kraują - dalijantis užkrėstais švirkštais ar adatomis (pvz., vartojant narkotikus), perpilant kraują, transplantuojant užkrėstą organą;


3. ŽIV užsikrėtusi motina gali užkrėsti savo vaiką nėštumo, gimdymo metu arba maitinant krūtimi.

ŽIV neužsikrečiama:


naudojantis tuo pačiu tualetu, baseinu, indais ar per vabzdžių (pvz., uodų, erkių) įkandimus. ŽIV neperduodamas per kasdienius kontaktus, pvz., rankos paspaudimą sveikinantis ar apsikabinant. Daugiau informacijos gyventojams apie ŽIV infekciją ir AIDS galima rasti Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro interneto svetainėje www.ulac.lt


Kaip manai, ar nėštumo metu nemokamai dėl ŽIV infekcijos verta tirti visas moteris?

 

 

30. Jan 2012, 11:57

labai baisu... butina,butina ir dar karta butina tirtis...

30. Jan 2012, 07:18

Baisi realybė... Manau, kad neštumo metu būtina tirti visas moteris.