Nėštumo kalendorius. 6 savaitė

Nėštumo kalendorius. 6 savaitė

25. Jul 2013, 07:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Ar jau buvai pas gydytoją ginekologą? O gal tiesiog nusipirkai nėštumo testą? (pirmą testą pasilik atminimui apie laimingą dieną).

Kaip jautiesi Tu?

Jei Tau nebuvo lemta išvengti ankstyvosios toksikozės „malonumų“, šioje nėštumo savaitėje pykinimas tik sustiprės.

Kai kurios moterys negali pakęsti tam tikrų kvapų, sustiprėja seilėtekis. Esant pilnumo jausmui pieno liaukose prisideda ir pasikartojantys dilgčiojimai krūtyse.

To priežastis – hormonų pokyčiai Jūsų organizme. Jie reikalingi būsimo kūdikio vystymuisi. Ir tai, kad jūsų organizmas taip reaguoja į besikeičiantį hormoninį foną – visa tai „gamybos sąnaudos“.

Kadangi pablogėjusios savijautos priežasties išvengti negalima, teks su tuo susitaikyti. Štai keletas naudingų patarimų:

*Tęskite (arba pradėkite dabar) vartoti vitaminų preparatus nėščiosioms, ypač tuo metu, kai nejaučiate pykinimo. Tai ne visada sumažina toksikozės poveikį, bet aprūpina vaisių reikiamu vitaminų kiekiu.

*Pasistenkite mažiau, bet dažniau valgyti (6 – 7 kartus рer dieną). Pirmas valgymas gali prasidėti ryte dar lovoje, paskutinis – prieš miegą. Eksperimentuokite su įvairiais maisto produktais – gali vėmimą..

*Nepamirškite apie skysčius – juos galite gauti gerdamos sultis ir mineralinį vandenį, taip pat valgydamos vaisiais (arbūzai, melionas, kriaušės) arba daržoves (agurkų ar pomidorų salotos).. Ypač tai svarbu, jei kamuoja vėmimas, nes jo metu prarandate daug skysčių ir drsukų.

*Daugiau ilsėkitės. Gulkitės anksčiau ir kelkitės vėliau. Stenkitės nepervargti dienos metu, ypač ryte.

*Stenkitės išvengti jus pykinančių kvapų (dezodorantai, tualetinis vanduo, kiti parfumuoti produktai) ar skonių. Namiškiai turi jums visapusiškai padėti.

*Kai kurio moterys tvirtina, kad sumažinti pykinimą iš ryto padeda dantų pasta arba kramtomoji guma. Pabandykite – gal ir jums tai padės.

*Venkite stresinių situacijų. Jei negalima pašalinti streso priežasties (pavyzdžiui, jūsų darbą), galite pasitarti su gydytoju psichoterapeutu.

Jokiu būdu nepradėkite gerti vaistų nuo pykinimo savarankiškai. Geriau iš pradžių pasikonsultuokite su gydytoju. Profesionalus specialistas visuomet pasistengs rasti optimalų sprendimą.

Kaip vystosi mažylis?

Šią savaitę Jūsų vaikučio organizme – daug didžių įvykių. Bet svarbiausios yra dvi naujienos!

Pirmoji – jau plaka širdelė! Ultragarso pagalba galima išgirsti mažutės širdelės plakimą, kurios dydis – tik 4-6 milimetrų.

Antroji – jau visiškai užsidarė nervinis vamzdelis. Ne mažą vaidmenį tame suvaidino Jūsų vartojama folinė rūgštis.

Be to, jau pasirodė rankyčių ir kojyčių užuomazgos, ima formuotis atskiros vidinės ausies ir gerklų dalys. Intensyviai vystosi placenta (vaiko vieta) – specialus organas, kuris tolimesnėje ateityje bus atsakingas už kvėpavimą, maitinimą, vaisiaus apsaugą, o taip pat – už hormonų gamybą.

Šaltinis: www.missfit.ru

Gydytojos ginekologės–akušerės Linos Rudaitienės patarimai, duoti ankstesnes nėštumo savaites, išlieka aktualūs.