Nėštumo kalendorius. 1 savaitė

Nėštumo kalendorius. 1 savaitė

10. Jul 2013, 07:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Žinoma, tai kol kos nėra tikras nėštumas, nes moteriai dar tęsiasi menstruacijos. Tačiau organizmas jau ėmė ruoštis tikram nėštumui.

Moteris

Šiame etape centrinė nervų sistema aktyviai ima keisti hormonų foną organizme. To tikslas – palaipsniui paruošti vieną iš 300 000 kiaušinėlių. Tam reikalingos maždaug dvi savaitės.

Pažiūrėkime, kaip galime paruošti savo organizmą išgyventi šį svarbų etapą:

*Visiškai atsisakykite alkoholio ir tabako.

*Bet koks vaistas gali palikti neigiamą pėdsaką būsimam besivystančiam vaisiui, tad nevartokite vaistų nepasitarę su savo gydytoju.

*Reikia būti atsargioms su rentgenu, ypač pilvo srityje.

*Sekite savo sveikatą – kuo mažiau būsite minioje, tuo mažiau šansų užsikrėsti kokia nors virusine infekcija. Pasivaikščiojimams rinkitės parkus ar vietas, kur galite pakvėpuoti grynu oru.

*Stenkitės gauti tik teigiamas emocijas. Stresas nepageidaujamas nei tau, nei būsimam kūdikiui.

*Jei dirbate ar studijuojate, išsiaiškinkite, ar tam tikra aplinka (pavyzdžiui, chemikalai, radiacija) nepakenks mažyliui.

*Šiame periode nepatartina laikyti naminių gyvūnėlių (jei jų dar neturėjote). Jie gali pernešti nemažai bakterijų.

*Pradėkite vartoti vitaminus, skirtus nėščiosioms. Bet prieš tai būtinai pasitarkite su savo ginekologu ar šeimos gydytoju.

*Jau dabar patartina apriboti kavos vartojimą. Taip pat stenkitės mažiau gerti vaisvandenių su dažikliais.

*Jei turite sveikatos problemų, būtinai apie tai pasikonsultuokite su gydytoju, kuris paskirs tik Jums tinkantį gydymą, nepakenksiantį nei tau, nei kūdikiui.

Kūdikis

Kol kas Jūsų kūdikis – daugiau idėja nei realus organizmas. Dalis jo – tai vienas iš tūkstančio kiaušinėlių, esančių kiaušidėse. Tuo tarpu, antra dalis (tėviškoji) dar nėra subrendęs spermatozoidas (tai įvyks maždaug po dviejų savaičių).

Šaltinis: www.missfit.ru

Pataria „Northway medicinos centro“ gydytoja akušerė – ginekologė Lina Rudaitienė:

*Nėštumo pradžia galim laikyti tuomet, kai praėjus kelioms dienoms po lytinio akto moteriška ir vyriška ląstelės susilieja ir pradeda dalintis.

*Jei nėštumą planuojate, tuomet 3 mėnesiai iki jo patariama pradėti gerti folio rūgštį (400 mikrogramų per dieną – 1 tabletė). Folio rūgšties būtinai reikia išvengti nervinio vamzdelio vystymosi defekto. Ją gerti visą pirmą trimestrą. *Visą savaitę ląstelės dalijasi, o po 6 – 7 dienų gimdoje implantuojasi nėštumas – prasideda gamintis nėštumo hormonas.

*Tam, kad įsitikintumei, ar tikrai pastojai, reikia laukti mėnesinių. Jei jos neatsiranda po 2-3 savaičių, tuomet galite pasidaryti nėštumo testą ir įsitikinsite. Sužinoję, kad pastojote, iškart kreipkitės į savo ginekologą. Tik nuo penktos savaitės echoskopu gydytojas gali pamatyti gemalinę puslytę ir įsitikinti, ar nėštumas vystosi gimdoje.

*Pirmąją nėštumo savaitę moteris jaučiasi įprastai. Tik nuo dešimtos nėštumo savaitės ima kisti skonis, prasideda pykinimas.