Nėštumo kalendorius. 5 savaitė

Nėštumo kalendorius. 5 savaitė

23. Jul 2013, 00:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Gali būti, kad kiti nepastebi, kad tu esi nėščia, o tu irgi pati nejauti ypatingų permainų organizme. Nepaisant to, mažylis tavyje auga ir sparčiai vystosi.

Šią savaitę embrionas jau turi genoblastus – jo spermatozoidus arba jos kiaušialąstes. Kitaip sakant, Jūsų kūdikis jau turi savyje Jūsų vaikaičių genetinį prototipą. Neįtikėtina, ar ne?

Kaip jautiesi Tu?

Prie savijautos pokyčių, kurie pasireiškė praėjusią savaitę, gali prisidėti nauji: galvos skausmas, padažnėjęs noras šlapintis, mieguistumas, sumažėjęs apetitas, pykinimas ir kartais vėmimas. Galite pajusti neįveikiamą potraukį sūriems ar marinuotiems produktams.

Visa tai – ankstyvosios nėštumo toksikozės požymiai. O to priežastis – besitęsiantys jūsų organizme hormonų pokyčiai.

Tiesa, daugumai besilaukiančių moterų gali ir nepasireikšti nė vienas iš minėtų požymių – jos gali ramiai išgyventi ankstyvąjį nėštumą be jokio pykinimo, kuris visuomenėje traktuojamas kaip pirmasis nėštumo rodiklis.

Taigi, jei jūs išvengėte šių „mažų džiaugsmų“ – Jums galima tik pavydėti. O jei ne – laikykitės, nes palengvėjimas ateis po 12 savaitės.

Yra moterų, kurios toksikozę laiko paprastu, normaliu nėštumo reiškiniu, todėl į visa tai nekreipia dėmesio. Ir jūsų bandykite taip pasielgti. Jei tikrai sunku, tuomet galite kreiptis į savo gydytoją, tačiau jokiu būdu nesiimkite savarankiškai savęs gydyti.

Būsimasis kūdikis

Šioje savaitėje gemalas stipriai keičiasi. Pirmiausia, keičiasi jo forma – dabar jau kūdikis nepanašus į plokščią diską, o panašėja į simpatišką 1,5 - 2,5 milimetro cilindrą. Dabar medikai tai pavadintų embrionu.

Per šią savaitę pasirodo kepenų ir kasos užuomazgos. Ima formuotis viršutinių kvėpavimo takų – gerklų ir trachėjos dalys, taip pat širdies užuomazgos.

Pamažu ima formuotis nervinis vamzdelis (tiesa, „užbaiginėjamos“ kol kas tik atskiros jo dalys). Nervinis vamzdelis – tai centrinės nervinės sistemos prototipas, todėl tai, kas dabar vyksta su nerviniu vamzdeliu, labai svarbu. Šiam procesui ypač svarbu, kiek reguliariai Jūs vartojate folinės rūgšties (vitaminų pavidalu ar atskirose pakuotėse).

Ir dar vienas svarbus įvykis: šią savaitę embrionas jau turi genoblastus – jo spermatozoidus arba jos kiaušialąstes. Kitaip sakant, Jūsų kūdikis jau turi savyje Jūsų anūkų ar anūkių genetinio fondo prototipą. Rodos, neįtikėtina!

Gydytojos ginekologės–akušerės Linos Rudaitienės patarimai:

*Prižiūrėkite save, daugiau ilsėkitės, jei jaučiatės pavargusi ar pykina. Žodžiu, reaguokite į savo organizmą.

*Stenkitės valgyti tik termiškai apdorotą žuvį (jokių suši) ar mėsos. Susilaikykite nuo grybų.

*Galite gerti kavą, bet filtruotą ir vidutinio stiprumo. Iš viso per dieną galite suvartoti iki 4 puodelių kavos arba arbatos (nes arbata taip pat turi savyje kofeino).

*Geriau gerkite negazuotą vandenį – iki 2 litrų per dieną.

*Vartokite tik pasterizuotus pieno produktus.

*Nepiktnaudžiaukite šviežiai spaustomis sultimis. Pavyzdžiui, viena šviežiai spaustų apelsinų stiklinė (2-3 apelsinai) gali alergizuoti.

*Daugiau vartokite baltyminio maisto, mažiau – angliavandenių.