Nėštumo kalendorius: 4 savaitė

Nėštumo kalendorius: 4 savaitė

26. Dec 2013, 00:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Ketvirta nėštumo savaitė medicininiu požiūriu reiškia dvi savaites nuo pastojimo momento. Šią savaitę jau galite justi pirmuosius nėštumo požymius, tačiau į juos dažnai nekreipiamas dėmesys, nes jie būna panašūs, artinantis menstruacijoms.

Būsima mama

Viso moterys unikalios ir nepakartojamos. Tokie pojūčiai kaip pykinimas, vėmimas arba „potraukis saldumynams“ – požymiai, kurie gali tikti ne kiekvienai nėštutei. Kiaušidėje esantis geltonkūnis lemia simptomus, kurie rodo apie galimą nėštumą. Padidėjęs nuovargis, pabrinkusios krūtys ir dirglumas be aiškios priežasties – Visa tai gali liudyti arba apie besiartinančias mėnesines, arba apie gyvybės užsimezgimą Jūsų organizme. Kaip atskirti? Visai paprastai – nusipirkti nėštumo testą artimiausioje vaistinėje.

Mityba

Subalansuota mityba nėštumo metu kiekvieną savaitę – tai ne tik sveikų maisto produktų vartojimas, bet ir kenksmingų atsisakymas. Pavyzdžiui, 4-oji nėštumo savaitė – metas atsisakyti kavos.

Kavą vartoja daugelis nėštučių ir nesusimąsto, kokią žalą joms pačioms ir būsimam mažyliui gali padaryti šis populiarus gėrimas. Ką apie tai sako mokslas – kokia yra saugi kavos dozė paroje ir kokios gali būti neigiamos kofeino ir kitų medžiagų, esančių kavoje, pasekmės? Dėk kavos vartojimo pasekmių iki šiol mokslininkai nesutaria. Kai kas tvirtina, jei nėštumo metu geriama kava, gali įvykti persileidimas arba priešlaikinis gimdymas. Kiti kalba apie galimą priešlaikinį placentos atsiskyrimą. Treti gi tikina, jog gali padidėti arterinis kraujospūdis. Ir vista tai, toli gražu, dar ne visos galimos pasekmės. Tai gresia ne toms nėštutėms, kurios tik kartais išgeria kavos, o užkietėjusioms kofemanėms.

Kaip žinia, pagrindinį pavojų kelia kofeinas – medžiaga, stimuliuojanti nervinę sistemą. Įrodyta, jog kofeinas, vartojamas didelėmis dozėmis, gali sukelti priklausomybę. Šis gėrimas vartojamas dažniausiai dėl ypatybės pagerinti nuotaiką ir darbingumą. Tai įvyksta maždaug po 20-40 min., pavartojus kavos. Tačiau kavos vartojimas pakelia ir arterinį kraujospūdį, kas ypač pavojinga būsimoms mamoms. Nedidelėmis dozėmis vartojamas kofeinas gali būti nebent naudingas tiems, kas turi žemą kraujospūdį. Beje, kofeino turi ne tik kava, bet ir arbata, kakava, šokoladas, kola, energetiniai gėrimai.

Kita neigiama kofeino savybė pasireiškia diuretiniu poveikiu. Nėščioms moterims, kurios jau ir taip dėl fiziologinių priežasčių yra linkusios dažniau apsilankyti tualete, tai labai nemalonus šalutinis poveikis. Beje, tai gali būti ir pavojinga, jei moteris naudoja mažai skysčių. Net jei kavą geriate su pienu nėštumo metu dideliais kiekiais, ji gali sukelti dehidrataciją ir išplauti iš organizmo reikalingus mikroelementus ir vitaminus.

Be to, kava daro poveikį ir skrandžiui. Daugeliui ji sukelia rėmenį, nes joje yra daug medžiagų, dirginančių virškinamojo trakto gleivinę. Tokį poveikį sukelai ne tik kofeinas, bet N-alkol hidroksitriptamid -5 -N- metilpiridinas. Jų yra tamsios spalvos kavos pupelėse. Ypač pavojingas yra visų šių trijų minėtų medžiagų derinys.

Kiek yra saugu gerti kavą be kofeino nėštumo metu? Tiesą sakant, frazė "kava be kofeino" yra neteisinga, nes kavoje vis tiek yra kofeino, tik jo mažesnis kiekis. Be to, yra įrodyta, kad tokie gėrimai didina aterosklerozės riziką. Taigi, patarimas toms nėštutėms, kurios negali nevartoti kavos: ne daugiau 1-2 puodelių nestiprios kavos su sumažintu kofeino kiekiu per dieną. Kuo rečiau-geriau.

Manome, kad nuo šiol neturėsite abejonių, ar galite gerti kavą nėštumo metu. Geriau ją iškeiskite į daug naudingesnius „skysčius“ kaip natūralios vaisių ir daržovių sultys, kompotas, geriamasis vanduo.

Būsimas mažylis

4 savaitėje vaisių galima vadinti embrionu. Savo išvaizda jis panašus į plokščios formos diską, kurį sudaro trys sluoksniai. Šie sluoksniai reikalingi kūdikio organų ir audinių susiformavimui. Iš vidinės medžiagos vystysis plaučiai, kasa, virškinimo organai,  kepenys. Vidurinis sluoksnis atsakingas formuojantis skeleto ir raumenų sistemai, inkstams, širdžiai ir kraujotakos sistemai. Išorinis sluoksnis dalyvauja vystantis dantims, nervinei sistemai, galvai ir odos formavimuisi.

Ketvirtą nėštumo savaitę embrionas yra 2 mm ilgio. Mikroskopinis organizmas sparčiai auga ir vystosi. Kartu šį laikotarpį vystosi ir kiti svarbūs organai kaip chorionas, kuris netrukus taps placenta, o amnionu vadinama būsima vaisiaus šlapimo pūslė. Šie organai labai svarbūs, nes leidžia būsimam mažyliui kvėpuoti, maitintis ir suteikia apsaugą.

Nėštumo testas

Pirmieji nėštumo požymiai verčia mus nusipirkti specialų nėštumo testą, kad įsitikintumėme apie nėštumą arba jo nebuvimą. Kaip gi testas nustato nėštumą? Visa esmė ta, jog testas parodo, ar  moters organizme yra chorioninio gonadotropino hormono HCG, kuris paprastai aptinkamas tik nėščiosios organizme. Šį hormoną galima aptikti vos dviejų savaičių nėštumo moters šlapime! Geriausia nėštumo testą atlikti ryte, dar nieko nevalgius!

Nėštumo testai būna įvairūs ir juos naudoti patartina, laikantis kiekvieno jų instrukcijos.

Testas - juostelė

Tai patys paprasčiausi ir labiausiai paplitę nėštumo testai. Juostelę reikia panardinti iki atitinkamos atžymos 10-20 sekundžių į indą su rytiniu šlapimu (tuomet jis yra labiausiai koncentruotas). Po to testą padėkite ant horizontalaus paviršiaus ir jau po kelių minučių galite matyti rezultatą. Viena juostelė – jūs nesate nėščia, dvi – nėštumas teigiamas.

Kasetiniai testai

Jie turi tą pačią struktūrą kaip ir juostelės-testai. Tik popierinė juostelė yra plastikiniame korpuse. Rytinį šlapimą galima tiesig pipete įlašinti į specialų griovelį. Po kelių minučių ims ryškėti arba viena, arba dvi juostelės.

Srovelės testai

Jie patogūs tuo, jog jų nereikia pamerkti ar į juos lašinti šlapimo, pakanka pakišti po šlapimo srovele. Beje, nebūtinai rytinio, nes šie nėštumo testai yra jautresni nei aukščiau paminėti. Teigiamas tyrimo rezultatas – dvi juostelės , neigiamas – viena.

Elektroniniai testai

Šie testai turi specialią juostelę, kurią galima pamerkti į indą su šlapimu arba pakišti po šlapimo srovele. Rezultatas – po trijų minučių. Jeigu testas parodys „+“ arba pasirodys užrašas “pregnant“ – jūs nėščia, jeigu „–„, arba užrašas „not pregnant“, jūs nesilaukiate.

Kodėl antroji juostelė būna ne tokia ryški?

Net jei testas ir parodė neryškią antrąją juostelę, vis tiek reiškia, kad jūs nėščia, tiesiog HCG lygis kraujyje ne toks aukštas. Jeigu abejojate, pakartokite testą po 3-4 dienų. HCG lygis gerokai pakils ir tuomet juostelė bus žymiai ryškesnė.

Online nėštumo testas – kas tai?

Geriausiu atveju – apgaulė, blogiausiu – būdas leisti užsidirbti apgavikams (kai, pvz. testui atlikti užtenka išsiųsti sms tam tikru tel. numeriu). Tokie testai būna įvairūs. Vieni siūlo paliesti pirštu mėlyną kvadratą ekrane, jei po kelių minučių jis taps raudonas – jūs nėščia. Žodžiu, jei jūs ir nepriliesite to kvadratėlio pirštu, po kelių minučių jis pats paraudonuos. Kiti gi panašūs internetiniai testai siūlo atsakyti į keletą klausimų, pvz. „Ar turėjote pastaruoju metu lytinį aktą, kurio metu nenaudojote jokių saugos priemonių? Ar jaučiate pabrinkusias krūris?“

Jeigu išties norite sužinoti tikslų rezultatą – vykite į laboratoriją, kur jums atliks kraujo tyrimą ir nustatys jame esančio hormono, liudijančio apie nėštumą, lygį.

Nekantriai laukiame tyrimų rezultatų ir svarstome, kaip pranešti šią naujieną savo antrajai pusei! Tai itin jaudinanti ir nepakartojama akimirka kiekvienos iš mūsų gyvenime!

Kiek patikimi yra nėštumo testai?

STEBĖK SAVO NĖŠTUMĄ SAVAITĘ PO SAVAITĖS ČIA->>>

20131126123912-94935.jpg