Nėštumo kalendorius: 15 savaitė

Nėštumo kalendorius: 15 savaitė

22. Aug 2013, 07:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Jūs su mažyliu kartu jau penkiolika savaičių! Kaip jis vystosi? Kiek paaugo? Skaityk nėštumo kalendorių ir viską sužinosi.

Kaip vystosi mažylis?

Vaisiaus vandenys „atsinaujina“ 8 – 10 kartų per parą! Tai leidžia jiems likti steriliems, kartu išlaikant visą reikalingą cheminę sudėtį (mineralus ir organines medžiagas). Tai ir apsauga nuo mechaninių pažeidimų, ir laisvų judesių nevaržymas, ir pagalba vystantis plaučiams, inkstams bei virškinimo sistemai.

Rankutes kūdikis suspaudžia į mažyčius kumštukus.

Ant galvytės pasirodo plaukučiai.

Odelė dar labai plona, spalva artimesnė raudonai nei rožinei. Mokslininkai paskaičiavo – šiuo metu mažutė mažylio širdelė per parą „perpumpuoja“ apie 23 litrus kraujo.

Vaisius periodiškai ištuština savo šlapimo pūslę. Šlapimas patenka į amnioninį (vaisiaus) skystį.

Įprasti hormonų pokštai! Pažvelgusios į veidrodį galite pamatyti rudą liniją, besidriekiančią nuo bambos per pilvo vidurį. To priežastis – specialaus pigmento „melanino“ poveikis.

Kokia Tavo savijauta?

Paprastai tokiu laiku šeimoje susiklosto normalūs „darbiniai“ santykiai laukiant didžiojo įvykio , įvyksta natūralus pasidalijimas buitinių ir kasdienių darbų. Visi stengiasi padėti, paremti. Skatinkite visus namiškius įsitraukti į namų ūkio darbelius – malonūs bendri rūpesčiai dar labiau suartina.

Kaip minėjome, šiuo metu pasirodys per pilvo vidurį ruda linija – tai vis pigmentų ir hormonų pokyčiai. Po gimdymo ši linija išnyks.

Jei gimdymo data dar nepatikslinta, ultragarso pagalba gydytojas tai gali nustatyti.

Akušerės ginekologės Linos Rudaitienės patarimai:

1.Stenkitės valgyti subalansuotą ir sveiką maistą. Valgykite tik termiškai apdorotą mėsą ar žuvį.

2.Vartokite tik pasterizuotus pieno produktus.

3.Pats laikas įsigyti specialią liemenėlę, prilaikančią padidėjusią krūtinę.

4.Tam, kad oda būtų drėgna ir neatsirastų strijų, tepkite ją specialiai tam skirtais kremais (mat nėštumo metu oda tampa ypač sausa). Tačiau venkite kūną tepti kremais, kurių sudėtyje yra retinolio (vitamino A). Mat kai dalijasi ląstelės, jos jautrios bet kokioms medžiagoms, kurios rezorbuojasi per odą.

Jeigu Tu dabar esi 15 nėštumo savaitėje, pasidalink savo patarimais, išgyvenimais, savijauta, aktyviai komentuok ir sek Nėštumo kalendorių iki pat 40 nėštumo savaitės.