Nėštumo kalendorius: 11 savaitė

Nėštumo kalendorius: 11 savaitė

07. Aug 2013, 00:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Jau vienuolika savaičių po Tavo širdimi gyvena mažas žmogutis, kuris visą gyvenimą Tave mylės kaip nieką kitą. Pagalvok apie tai.

Kaip vystosi Tavo mažylis?

Vaisiaus išorė dar kol kas netradicinė: rankos atrodo daug ilgesnės nei kojos, nes sparčiau vystosi.

Didelį įspūdį daro vaisiaus galvos dydis. Tačiau nesijaudinkite – artėjant gimdymui, visos disproporcijos praktiškai dings (juk prieš kažkiek tai metų jūsų patys taip atrodėte).

Šią nėštumo savaitę baigia formuotis krūtinkaulis.

O tuo tarpu savo vystymąsi tęsia rankų ir kojų pirštai.

Naujiena: prasideda akies rainelės formavimas (vadinamoji akies obuolio dalis, pagal kurios spalvą sprendžiame, kokios spalvos yra žmogaus akys).

Kaip keičiasi Tavo savijauta?

Turbūt Jūs jau nuvargote dėl nuolatinių nuotaikos ir savijautos pokyčių. Tačiau kiekviena moteris ieško savų būdų, kaip sau padėti ir išeiti iš to chaoso. Kai kurioms padeda paprasti darbai buityje, o kai kurioms – užsiimti mėgstama veikla.

Ne viena moteris tvirtina, jog bene geriausias būdas kontroliuoti savo savijautą – meditacijos užsiėmimai. Tiks bet kuri meditacinė technika (pavyzdžiui, iš gausybės jogos užsiėmimų), kartu galima klausytis specialios muzikos (prekyboje turbūt rasite ne vieną kompaktinę plokštelę, skirtą meditacijai).

Taip pat efektyvia pagalba gali būti ir profesionalaus psichoterapeuto konsultacija. Žinoma, nepamirškite ir savo vyro, kuris taip pat nemažai gali padėti, kad jaustumėtės gerai. Iš jos pusės negali būti nesupratimo.

Jis turi atrasti savyje jėgų ir padėti Jums. Juolab, kad ši jo pagalba dažnai yra tik kantrybė, švelnus žodis ar tiesiog tvirtas petys savo mylimai moteriai. Ir tai viskas, a?

Kaip bebūtų, nepamirškite padėkoti vyrui už bet kokią pagalbą, nes paprastas „ačiū“ jam irgi reikalingas. Juk tam, kad jums padėtų, jis galbūt mobilizavo visus savo švelnumo resursus.

Jei jūsų psichologinės problemos tik auga ir kasdien jus neramina, nedelskite kreiptis į specialistus. Atminkite – 99 atvejais iš 100 galima greitai ir efektyviai padėti išspręsti Jūsų sunkumus.

Gydytojos akušerės Linos Rudaitienės patarimai:

*Jei kamuoja toksikozė, geriau valgykite mažesnėmis porcijomis. O jei tai nepadeda ir tikrai stipriai pykina, pasikonsultuokite su savo ginekologu.

*Geriau gerkite negazuotą vandenį – iki 2 litrų per dieną.

*Vartokite subalansuotą maistą: daugiau vaisių ir daržovių, valgykite pasterizuotus pieno produktus kaip varškę, turtinga kalciu.

*Nepiktnaudžiaukite šviežiai spaustomis sultimis.

*Daugiau vartokite baltyminio maisto, mažiau – angliavandenių.

*Daugiau vaikščiokite gryname ore.

Jeigu Tu dabar esi 11 nėštumo savaitėje, pasidalink savo patarimais, išgyvenimais, savijauta, aktyviai komentuok ir sek Nėštumo kalendorių iki pat 40 nėštumo savaitės.