Nėštumas vyresniame amžiuje

Nėštumas vyresniame amžiuje

14. Sep 2017, 07:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Ne taip ir seniai, vos prieš gerus 50 metų, moterys gimdydavo vos sulaukusios pilnametystės. Dažna keturiasdešimtmetė jau turėdavo anūkų. Ir save laikydavo... pagyvenusia. Dabar 40-ies sulaukusiai moteriai pasakyti, kad ji jau brandoje – neretai didžiausias įžeidimas. Ji – pačiame jėgų žydėjime. Karjera padaryta, namai – išpuoselėti. Pats metas vaikams. Ir išties tokia moteris atrodo ir jaučiasi nepriekaištingai. Tiesiog puikiai. Taip jaustis ir atrodyti leidžia kosmetikos pramonė, pasikeitusi gyvensena ir požiūris į ją. Tačiau... ar ginekologine prasme ji lygiai tokia pat jauna?

Pasak gydytojų, aukštosios technologijos iš esmės pakeitė gyvenimo būdą ir paties gyvenimo sampratą. Tačiau gamta, nors yra ir nepaprastai gudri bei prisitaikanti prie besikeičiančių aplinkybių, negali taip sparčiai žingsniuoti į priekį. Visgi biologinis laikrodis tiksi savo ritmu. Ir kartais jam visai nesvarbu, kaip jaučiasi ar ko nori moteris.

Medicininiu požiūriu vėlyva motinystė

Nėštumas ir gimdymas laikomas vėlyvu, kai moteriai sukanka 35–eri ir daugiau. Kodėl? Nes maždaug tokio amžiaus organizme pradedami pastebėti pirmieji senėjimo požymiai.  Po truputį keičiasi – lėtėja medžiagų apykaita, kinta hormoninė pusiausvyra, kaulinė struktūra. Kitaip pradeda veikti ir pačios kiaušidės – subręsta mažiau kiaušinėlių, jie būna nebe tokie kokybiški.

Vyresniame amžiuje moteriai sunkiau pastoti?

Šis teiginys teisingas. Kiekviena mergaitė, dar būdama mamos pilve, jau turi genetiškai nulemtą tam tikrą kiekį kiaušinėlių. Tyrimais įrodyta, kad gimusi mergaitė turi apie 1 mln. kiaušinėlių, tačiau sulaukus lytinės brandos šių lieka apie 300 tūkst. Iš šių per vaisingąjį moters laikotarpį (iki menopauzės) produktyvūs būna tik apie 300–500. Kiti – sunyksta. Ir tai visiškai nepriklauso nuo nėštumų skaičiaus, moters ciklo, kontraceptinių priemonių. Ką gi, mokantys skaičiuoti neapsiriks: dvidešimtmetės merginos kiaušidėse yra vienoks kiekis kiaušinėlių, o keturiasdešimtmetės – kitoks. Žymiai mažesnis. Be to, kiaušinėliai – silpnesni. Kodėl? Kuo moteris vyresnė, tuo jos sukauptas ligų „bagažas“ didesnis, ji yra patyrusi daugiau įtampos, suvartojusi daugiau vaistų, įvairių kitų cheminių medžiagų. Visa tai turi įtakos kiaušidėms, jų genetinei informacijai. Tačiau tai jokiu būdu nereiškia, kad visoms moterims vyresnis amžius bus kliūtimi tapti mama. Ne. Daugybė vyresnių moterų lengvai pastoja, išnešioja ir pagimdo kūdikius.

Labiau rizikuoja savo sveikata

Anot gydytojų ginekologų, vyresnės gimdyvės rizikuoja labiau ne mažylio, o savo sveikata. Kadangi dėl amžiaus organizme sulėtėja kolageno sintezė, tikėtina, kad pagimdžius išsitampę audiniai lėčiau atsistatys, „grįš“ į savo vietas. Jei naujagimis didelio svorio, ilgai stanginantis ir gimdant, padidėja rizika nusileisti makšties sienelėms. Dėl šios priežasties vėliau sunkiau sulaikomas šlapimas ir dujos. Ypač ši bėda paaštrėja perimenopauzės ir menopauzės laikotarpiu. Tokiu atveju moteriai po gimdymo gali prireikti net ir plastinės makšties operacijos. Tačiau specialistai tikina, kad vyresniame amžiuje tik didesnė tokių atvejų tikimybė. Panašių dalykų gali nutikti ir dvidešimtmetei. Kad ir kaip ten būtų, nėštumo ir gimdymo komplikacijas lemia ne tik moters amžius, bet ir gyvenimo būdas, genetika.