Nėštumas ir vitaminai

Nėštumas ir vitaminai

26. Apr 2012, 09:00

Mažylio besilaukianti mama Vita teiraujasi, kokių vitaminų reikia gerti nėštumo metu.

Apie tai, kokių vitaminų reiktų būsimai mamai ir ar ji gali pirkti jų savo nuožiūra, nepasitarusi su gydytoju, „Mamyčių klubas“ teiraujasi ginekologijos klinikos „Maxmeda“ gydytojos ginekologės Sonatos Rakšnienės.

Dar prieš pastojant rekomenduojama vartoti folio rūgšties preparatų, o jau pastojus, kiek ilgai jų reikėtų gerti?

Pagal Pasaulinės sveikatos organizacijos rekomendacijas, patariama vartoti folio rūgštį  2-3 mėnesius iki planuojamo nėštumo ir pastojus tęsti iki 12 nėštumo savaitės. Rekomenduojama folio rūgšties dozė- 400-800 mikrogramų per parą. Kai kuriais atvejais, dėl tam tikrų nėščiųjų ligų ar vartojamų vaistų, folio rūgšties dozė gali būti ir didesnė.

Kokia jūsų nuomonė apie specializuotus vitaminus nėščioms: kokiais atvejais jie skiriami? Ar moteris gali jų pirkti ir vartoti nepasitarus su gydytoju?

Vitaminus skirti reikėtų individualiai, atsižvelgiant į moters mitybą, rizikos veiksnius, tyrimų rezultatus. Bet jei busima mama yra alergiška, tokių preparatų  skyrimas gali būti ribojamas. Bet kokiu atveju geriau pasitarti su nėštumą prižiūrinčiu gydytoju. Jei moteris be gydytojo rekomendacijų nori individualiai vartoti vitaminus, tai reikėtų gerti tik nėščiosioms skirtus preparatus.

Kokių vitaminų ir mineralinių medžiagų poreikis nėštumo metu išauga?

Nėštumo metu išauga folio rūgšties, vitamino D poreikis. Papildomai reikia kalcio, jodo, magnio, cinko, geležies ir kt.

Labai dažna situacija, kai nėštumo metu moteriai skiriama magnio preparatų- kodėl? Vis dažniau pasigirsta kalbų apie magnio perdozavimo riziką ir galimas pasekmes. Kaip pakomentuotumėte tai?

Magnio preparatai nėštumo metu yra skiriami tik esant  magnio trūkumo simptomatikai. Vartojant per dideles preparato dozes yra galimybė perdozuoti.

Dabar toks metų laikas, kai šviežių daržovių dar neturime, esamos išsaugotos po žiemos – abejotinos kokybės. Gal pavasarį nėštukė vitaminų neišvengs?

Pavasarį susiduriame su vitaminų trūkumu , todėl jų skyrimas būtų pateisintas.

Medicinos centras " MAXMEDA" Vilniuje

 tel. 2137708, mob. 862078846

www.maxmeda.lt

Ar Jūs nėštumo metu gėrėte vitaminų?  

 

18. Jan 2014, 11:24

Pries pastojant 5 menesius geriau Pregnacare vitaminus,dabar mes 14 savaiciu ir vel nusipirkau tu paciu vitaminu dar 3 menesiams. Juose yra visu reikiamu vitaminu nesciosioms,todel nemanau kad dar reiketu gerti papildomai kitu vitaminu.. Na retkarciais isgeriu vitamino C,taip apsisaugoti nuo persalimo. Gal jums teko girdeti kokia leistina vit C paros doze antram nestumo trimestre?