Patarimai, kaip gimdyti karantino metu

Patarimai, kaip gimdyti karantino metu

06. Apr 2020, 10:15 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Šiuo metu nežinome, ar nėščios moterys turi didesnę tikimybę susirgti COVID-19, lyginant su likusia visuomene, nei ar joms yra didesnė rizika susirgti sunkesne ligos forma. Nėščiųjų organizme atsiranda pokyčių, dėl kurių gali padidėti kai kurių infekcijų atsiradimo rizika.

Moterys turėdavo didesnę tikimybę susirgti sunkesnėmis ligos formomis, sukeltų tos pačios šeimos kaip COVID-19 virusų, ir kitomis virusinėmis kvėpavimo takų infekcijomis, pavyzdžiui, gripu. Labai svarbu nėščiosioms skirti ypatingą dėmesį savo apsaugai, saugantis ne tik nuo virusinių, bet ir kitų užkrečiamų ligų.   

Kitų šalių patirtis pandemijos metu rodo, jog nėščiųjų, užsikrėtusių COVID-19 virusu, yra labai nedaug. Turimais duomenimis, virusas taip pat nėra aptinkamas nei placentoje, nei vaisiaus vandenyse, nei motinos piene, todėl neprivalome imtis papildomų apsaugos priemonių ir naujagimių mamoms būti su vaikais yra saugu. Vis dėlto, būtina laikytis bendrųjų higienos taisyklių, 

Norėdamos išvengti infekcijos, nėščiosios turėtų daryti tuos pačius veiksmus, kaip ir likusi visuomenė. Galite padėti sustabdyti COVID-19 plitimą, atlikdamos šiuos veiksmus: 

  • Kosint ar čiaudint, užsidenkite alkūne;
  • Venkite kontakto su sergančiais žmonėmis;
  • Laikykitės 2 metrų atstumo nuo kitų pacientų, medicinos personalo, jei nėra kitos būtinybės;
  • Dažnai plaukite rankas muilu ir vandeniu arba naudokite 60–70 proc. alkoholio turinčias rankų dezinfekavimo priemones;

Siekiant sumažinti infekcijos plitimo pavojų šiuo metu galioja šios taisyklės:

-Ambulatorinėse ir stacionarinėse gydymo įstaigose visos nėščiosios ir gimdyvės turėtų būti be partnerių ar kitų lydinčių asmenų;

-Konsultacijos ir ultragarsinis tyrimas nėščiajai atliekami be lydinčių asmenų. Šiais atvejais nėščioji gali naudoti nuotolines bendravimo programas (pavyzdžiui, skype, messenger), kad palaikytų ryšį su partneriu ar kitu artimu žmogumi. Išimtis gali būti padaryta, kai konsultuoja- ma dėl pirmą kartą nustatyto vaisiaus vystymosi sutrikimo, nes tai siejasi su itin skaudžiais išgyvenimais.

Gimdymas be partnerio

Šiuo metu daugelis medicinos įstaigų visame pasaulyje riboja pacientų lankymą gydymo įstaigose, todėl ne išimtimi tampa ir kūdikio besilaukiančios moterys. Šiuo metu didžiosios šalies ligoninės yra priverstos apriboti lydinčių asmenų dalyvavimą gimdyme. Nors šiuolaikiniame pasaulyje nėščiosios partneris vis dažniau tampa neatsiejama emociškai saugaus gimdymo dalimi, šiomis visiems sunkiomis aplinkybėmis itin svarbu suprasti, kad kiekvienas nebūtinas lankytojas ligoninėje didina riziką sau, savo artimiesiems, kitiems ligoninės pacientams bei personalui.

Šiuo metu sveikatos priežiūros sistema yra organizuota taip, kad net ir didžiausių pandemijų metu sugebėtų izoliuoti ir apsaugoti pacientus, tačiau visai kas kita yra su pacientų artimaisiais. Jų judėjimas ligoninės patalpose neretai yra nekontroliuojamas, todėl gali sukelti riziką ligoninėje esantiems pacientams. 

Dėl šių priežasčių dalinamės patarimais, kurie, tikimės, padės ramiau išgyventi gimdymą be partnerio ar kito artimo žmogaus, o taip pat palengvins gulėjimo laiką ligoninėje ir dėl kitų priežasčių

Patarimai, kaip gimdyti karantino metu

Pabandykite atsakyti sau į klausimą „ko gimdymo metu bijau labiausiai?“ ir dar iki prasidedant gimdymui pasistenkite suprasti, kiek ši baimė reali ir kaip galėsite ją įveikti. Pabandykite sakinį „Taip, aš bijau ... , BET ...“.

Stenkitės atrasti vidinę stiprybę ir nepamesti susitelkimo – tai savo ruožtu suteiks Jūsų kūnui galimybę atsikratyti nereikalingų minčių ir jausmų bei susitelkti į fizinį gimdymo procesą.

Pasistenkite atsikratyti negatyvumo – neigiamos mintys kelia stresą ir gali sustiprinti skausmą.

Būkite pasiruošusios – atlikite namų darbus, apsiginkluokite Jums pačiomis geriausiomis savipagalbos priemonėmis ir visai nesvarbu kokios jos bus (įvaldyti relaksacijos pratimai, sėkmės ritualai ar ramybę teikiantys talismanai). Tikrai nesijaudinkite dėl to, ką pagalvos apie Jūsų priemones kiti ar nesigėdinkite, nes visiems svarbiausia, kad Jūs jaustumėtės kaip galima geriau.

Pasiimkite visus būtinus daiktus. Tačiau kartu nepamirškite, kad net ir karantino metu Jūsų artimieji gali jums atnešti siuntinukus.

Turėkite „triukų savo kišenėje“ – dar prieš gimdymą pasidomėkite saviįtaigos technikomis, galimais padėties pokyčiais, šilumos paketo pritaikymo galimybėmis bei skirtingais kvėpavimo metodais. Žinojimas, kad yra veiksmingų skausmo malšinimo priemonių, gali padėti sumažinti nerimą. Iš anksto pasitarkite su gydytoju apie vaistus ir kitas galimybes.

Kelkitės! Padėkite savo kūnui. Vertikalios padėtys, tokios kaip stovėjimas, vaikščiojimas, atsiklaupimas ant kelių, sėdėjimas ir lengvi pritūpimai, leidžia gravitacijai padėti kūdikiui judėti žemyn.

Pabandykite prisitaikyti aplinką tiek, kiek leidžia galimybės. Kartais net maži dalykai, tokie kaip mėgstamos kojinės ar raminantis kvapas ant jūsų kūno gali palengvinti buvimą.

Naudokitės išmaniosiomis technologijomis. Gimdykloje galite turėti tiek išmaniųjų telefoną, tiek kompiuterį ir naudojantis jais nuolatos palaikyti ryšį su savo artimaisiais.

Pasistenkite atsipalaiduoti. Kuo moteris yra ramesnė, tuo lengviau ji jaučiasi ir geriau gali spręsti gimdymo metu kylančius iššūkius.

Likite ištikima sau. Tai Jūsų kūnas, Jūsų kūdikis ir Jūsų darbas, todėl įsiklausykite į save ir laikykitės savo ginklų;.

Įsiklausykite į personalo patarimus – personalas visada suinteresuotas gera Jūsų savijauta.

Prašykite paramos iš tų, kurie tuo metu bus šalia. Nesvarbu ar tai kita besilaukianti moteris, ar akušerė, ar gydytojas, ar rezidentas. Suraskite šiltas palaikančias akis tokiomis aplinkybėmis, kokios jos yra.

Galiausiai, tikėkite ir pasitikėkite savimi ir savo kūnu. Kai kurių mokslinių tyrimų duomenimis nustatyta, kad gimdydamos vienos moterys tai atlieka greičiau, lengviau ir patiria mažiau skausmo.

Strapsnis parengtas pagal LR SAM  “COVID-19 INFEKCIJA IR NĖŠTUMAS. Informacija pacientėms ir jų artimiesiems.  Paruošė akušerė Ieva Girdvainienė