Nėštumas be alkoholio lašo!

Nėštumas be alkoholio lašo!

09. Sep 2013, 00:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Šinadien, rugsėjo 9-ąją, pasaulyje minima Vaisiaus alkoholio sindromo diena (VAS). Ši diena pasirinkta ne veltui, mat devinto mėnesio devinta diena simbolizuoja devynis nėštumo mėnesius, per kuriuos moteris turi nevartoti alkoholinių gėrimų.

Išlaikydami skaičiaus „9" magiją bei simboliką, rugsėjo 9 d. 9 val. rengiama spaudos konferenciją LR Seime (Seimo spaudos konferencijos salėje), kurioje dalyvaus Lietuvos Respublikos Seimo Narkomanijos ir alkoholizmo prevencijos komisijos pirmininkė Larisa Dmitrijeva, VU Medicinos fakulteto dekanas profesorius Algirdas Utkus, Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento direktoriaus pavaduotoja Gražina Belian, Lietuvos medicinos studentų asociacijos atstovas Rytis Kalinauskas.

Alkoholis nėra nei maistas, nei vaistas

Visuomenėje apie alkoholį sklando daug įvairiausių nuomonių ir mitų, bet pagrindinis dalykas, kurį būtina žinoti kiekvienam, yra tai, jog alkoholis nėra nei maistas, nei vaistas. Tai psichoaktyvioji medžiaga, veikianti tiek motiną, tiek vaisių. Vartojančios alkoholį būsimos mamos rizikuoja ne tik savo sveikata (gali sutrikti kepenų ir širdies veikla), tačiau ir savo būsimo kūdikio vystymusi bei sveikata.

Alkoholis, esantis nėščiosios kraujyje, per placentą keliauja į vaisiaus kraują, ir jo koncentracija vaisiaus audiniuose būna tokia pat kaip ir motinos kraujyje. Vaisiui alkoholis kenksmingiausias 6-10 nėštumo savaitę. Tačiau tai nereiškia, kad jis nėra pavojingas kitomis nėštumo savaitėmis. Alkoholio sukeliami pažeidimai galimi visą nėštumą. Todėl visą nėštumą, taip pat ir prieš planuojant jį, reikėtų visiškai atsisakyti alkoholio, nerizikuojant savo, kaip būsimos mamos, ir kūdikio sveikata.

Kai moterys vartoja alkoholį nėštumo metu, jų vaikai gali įgyti vaisiaus alkoholinį sindromą arba vaisiaus alkoholinį efektą.

Vaisiaus alkoholinis efektas diagnozuojamas tada, kai nustatomi bent du vaisiaus alkoholinio sindromo požymiai ir įrodoma, kad motina piktnaudžiavo alkoholiu nėštumo metu.

Smegenų pakitimai:

- 70 proc. normalių smegenų svorio;

- Smegenys šviesesnės;

- Mažiau banguotos;

- Tarpas tarp dešiniojo ir kairiojo smegenų pusrutulių mažesnis, smegenys tarsi suaugusios;

Vaikas alkoholį gauna tiesiogiai per motinos placentą. Nėra medikamentų, išgydančių vaikus, kuriems yra diagnozuotas vaisiaus alkoholinis sindromas arba vaisiaus alkoholinis efektas, tačiau turi būti stengiamasi išmokti gyventi su šia diagnoze.

Vaikams, kuriems diagnozuotas vaisiaus alkoholinis sindromas, būdinga:

Kūdikystėje: naujagimiai gimsta mažesnio svorio, pasireiškia maitinimo, rijimo, miego sutrikimai, traukulių simptomai.

Veido išsigimimai: mažos siauros akytės, plona viršutinė lūpa, tarp akių didelis tarpas (erdvė), ausys nusileidusios, akių forma būdinga Dauno sindromo požymiams, nėra duobutės po nosimi.

Neurologinai sutrikimai: dėmesio, atminties sutrikimai, hiperaktyvumas, abstraktus mąstymas, sunkiai randama išeitis iš sudėtingesnių situacijų.

Kūno, organų sutrikimai: raumenų, kaulų, sąnarių, genitalijų, širdies, inkstų sutrikimai.

Centrinės nervų sistemos pažeidimai:

Vaikai nejaučia alkio ir troškulio..

Miego problemos. Vaikai įpratę prie kasdieninės tvarkos, eina miegoti pagal grafiką. Juos sunku paguldyti į lovą, nes nesijaučia pavargę, gali ilgai gyventi tuo pačiu ritmu.

Hiperaktyvumas. Vaikai yra labai aktyvūs, nenustygsta vienoje vietoje. Jiems reikia erdvės, atskiro kambario. Vaikai pamažu išmoksta tinkamai elgtis, bet tam reikia daug laiko, o tėvams kantrybės (pvz., vairuotojo pažymėjimą jie gauna ne 18 metų, o žymiai vėliau). Ypatingai jautrūs bet kokiems aplinkos poveikiams (gali erzinti net drabužio nelygumas ir pan.).

Dėmesio sutelktumas. Mokykloje vaikams sunku suprasti mokytojų paliepimus, jie nepilnamečiams atrodo per ilgi. Taigi bendraujant su tokiais vaikais reikia trumpinti sakinius.

Bendravimas su aplinkiniais. Vaikai greitai susidraugauja, bet draugus suprasti ir išlaikyti jiems sunku. Jie nesupranta žmonių bendravimo taisyklių, užduodamų klausimų, nežino, kas yra pavojinga, t.y. nejaučia aplinkos pavojų, viskas aplinkui yra tik labai gera ir miela.

Atmintis. Vaikai yra labai užmaršūs. Jie pamiršta telefonų numerius, daiktus, įvykusius įvykius ir t.t. Lengviau mokytis, kai groja muzika, nes tokiems vaikams apskritai sunku mokytis.

Logika. Vaikams sunku suprasti konkrečios situacijos pasekmes, nesiseka matematika. Jie mokosi mechaniškai, nėra loginio mąstymo. Nepilnamečiai nesuvokia prekių kainų, pinigų vertės, juos lengva apgauti.

Impulsyvumas. Vaikai labai impulsyvūs. Tėvai turi galvoti už juos, stebėti ir jausti, ką sūnus ar dukra iškrės.

Agresija. Vaikai supyksta be priežasties. Dėl agresijos protrūkių kartais reikalinga medikų pagalba. Agresyvumas prasideda, kai vaikui sukanka 7-8 metai.

20. Jun 2014, 14:13

Nu nei su pirmuoju nei dabartiniu nestumu neateina i galva isgert, nesakau jog mane pykina ar ka nors, tiesiog nera poreikio.

13. Apr 2014, 15:57

Mamytes ne taip supratote, prasyta buvo jog "nei maistas, nei vaistas" yra alkoholis😀 jis visai nereikalingas. 😀 prie nestuma vartodavau alkoholi bet retai, taciau nestumo metu visai nesinori, kelia sleikstuli 😀

12. Nov 2013, 15:44

as per savo nestuma retkarciais atsigerdavau ,alaus ,nes labai jau uzsimanydavu ,o joki kiti gerimai netrauke ,slykstuli kele😀👍

gintarerei gintarerei 09. Sep 2013, 13:27

as ir iki siol manau, kad taure sampano/vyno per visus 9 menesiu yra nieko tokio ir tikrai nesamone, kad vaistas. Nuo kada alkoholis vaistas? As manau, cia kalbama apie reguliaru alkoholio vartojima ir aisku viskas priklauso nuo moters ir jos pojuciu. Iki siol nesijauciu kalta del tos vienos isgertos taures per savo gimtadieni, nes tiesiog norejau ir jauciau, kad viskas bus gerai. Cia kaip ir su kefyru, isgerus jo kelias stiklines turbut alkoholio kraujyje padideja zymiai daugiau nei nuo vienos taures, taigi nekalbekime krastutinumais ir sakiniais "tegul jos kenkia". As nesijauciau kenkianti niekam. Aisku nescioms kurios reguliariai ruko ir geria alkoholi reiketu prevencijos priemoniu, o ir tokios nemasto visai, nes smegenelese nezinia kas, bet visa kita, manau samoningos mamos tikrai suvokia.

08. Sep 2013, 12:03

tai va, nėštukės kurios įsitikinusios, kad taurė vyno ar stiklinė alaus sveika ir rekomenduojama, gerkit, gerkit i sveikata. o aš geriau pasaugosiu savo mažylį be alkoholio lašo, bent jau žinosiu kad nerizikuoju VAS