Nėštumas: ar laikas skelbti ypatingą padėtį?

Nėštumas: ar laikas skelbti ypatingą padėtį?

19. Nov 2012, 07:00

Ar nėštumo metu reikia gerti vitaminų? Kokių papildomų atsargumo priemonių reikia imtis sužinojus, kad laukiesi? Atsakymai į šiuos klausimus – „Mamyčių klubo“ parengtame interviu.

 

Gydytojas akušeris ginekologas Mindaugas Balnys, Baltijos Amerikos klinika

 

Sužinojus didžiąją naujieną, ką moteriai reikėtų žinoti apie savo sveikatą, kokių specialių priemonių imtis?

 

Jus reikia pasveikinti su gražia naujiena. Radikalių permainų nereikia, nes nėštumas nėra liga, tai normali fiziologinė organizmo būsena. Žinoma, normalu, kad nėštumo metu vyksta tam tikri fiziologiniai organizmo pokyčiai. Tai pokyčiai, kurių metu organizmas prisitaiko prie naujos gyvybės, augančios jumyse, taikosi prie gimdymo. Kas buvo įprasta daryti ik nėštumo, praktiškai galite daryti ir toliau.

 

Neretai per nėštumą pasikeičia moters įpročiai – ji pradeda sveikai maitintis, vaikščioti gryname ore..

 

Sveikas gyvenimo būdas visada yra naudingas - ir nėštumo, ir ne tik jo metu. Jeigu jūs sveikai  maitinsitės, eisite į lauką, nepamiršite fizinio krūvio, tai bus į naudą, pagelbės geriau jaustis nėštumo metu.

 

Nėščioji papildomai turėtų vartoti folinę rūgštį. Iš visų mikroelementų, vitaminų yra įrodyta, kad folinę rūgštį vartoti yra sveika. Iki pastojimo šešis mėnesius, ir pastojus 12  savaičių. Nėštumo metu rekomenduojama atsisakyti visų žalingų įpročių, vienas iš dažnesnių iš kurių - rūkymas. Rūkymas ir nėštumas yra nesuderinama, rūkydamos mamytės kenkia sau ir vaikučiui, jį reikėtų išbraukti iš nėščiosios dienotvarkės.

 

Vitaminai nėštumo metu -  ar reikia jų?


Visi vitaminai yra būtini organizmui, didžiąją dalį jų gauname sveikai maitindamiesi. Jei mityba pilnavertė, įvairi, tokiam organizmui vitaminai nebūtini. Jei kažko gauname nepakankamai, pavyzdžiui, nevalgome šviežių vaisių, daržovių, galėtų būti papildomai vartojami vitaminai. Nėra taip, kad visos nėščiosios turi vartoti vitaminus nuolat, bet jei mamytė mato, kad ji kažko nevalgo ar negali valgyti, tada galima pagalvoti apie vitaminų vartojimą. Bet tai nėra būtina visoms nėščiosioms.

 

Kaip atpažinti būsimajai mamai, kad jai kažko trūksta?


Kai kurių mikroelementų trūkumas gali pasireikšti tam tikrais požymiais. Jeigu trūksta kalcio arba magnio, galėtų pasireikšti raumenų mėšlungiais. Geležies stokos požymiai yra specifiniai nagų pakitimai arba lėtinė mažakraujystė – t.y. greitas nuovargis fizinio krūvio metu. Kitaip tariant, jei uždūstate lipdama į antrą aukštą ar eidama lygiu keliu, tuomet galima įtarti, kad yra kažkokie nukrypimai nuo normos. Geležies stoką parodo bendras kraujo tyrimas, atliekamas nėštumo pradžioje, jei gydytojas perspėja, kad žemas hemoglobinas, dažniausiai tai susiję su geležies trūkumu. Papildomai nereikia pradėti vartoti nieko tol, kol gydytojas nepaskyrė.

 

Ar gali turėti geriami vitaminai įtakos vaisiui?


Vartojant folinę rūgštį sumažėja vaisiaus nervų sistemos vystymosi ydų, todėl folinė rūgštis yra svarbi vaisiaus nervų sistemai. Kitų vitaminų ir stoka, ir perteklius gali pažeisti vaisių. Yra medžiagų, linkusių kauptis organizme, ir tai gali sąlygoti vaisiaus pažeidimą. Tačiau tai turėtų būti ilgalaikis didelių vitaminų dozių vartojimas. Tais preparatais, kurie yra vaistinėje kaip maisto papildai, apsinuodyti, ko gero nepavyktų.

 

Kokie yra 3 dalykai, patys svarbiausi nėščiai moteriai ir jos vaikučiui?

 

Gera nuotaika, sveika gyvensena ir optimizmas.

 

"Mamyčių klubas"