Nėštukės, venkite "čipsų"!

Nėštukės, venkite "čipsų"!

14. Dec 2016, 09:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Būsimosios mamos, kurios nėštumo metu reguliariai valgo čipsus, rizikuoja pagimdyti per mažo svorio kūdikį.

Kaip praneša The Telegraph, traškučių ("čipsų") pomėgis nėštumo metu moterims gali blogai baigtis. Kaip pavyzdys pateikiamas 1100 nėščiųjų moterų tyrimas, kurio metu buvo pastebėta, kad valgančiųjų čipsus moterų naujagimiai gimsta mažesnio svorio, negu nevalgančiųjų, jų galvos apimtis mažesnė.

Tai aiškinama akrilamido poveikiu, akrilamidas – tam tikra cheminė medžiaga, susidaranti kepant krakmolingus maisto produktus. Tyrimas parodė, kad čipsų “fanių” naujagimiai gimė su 0,33 cm mažesne galvos apimtimi, negu vidutinė, ir tai gali sąlygoti vaiko raidos vėlavimą.

Moterų, kurios nėštumo metu piktnaudžiavo akrilamidu, naujagimiai svėrė 132 gramais mažiau už naujagimius, kurių mamos nėštumo metu nevalgė "čipsų". Toks poveikis yra labai panašus į rūkymo nėštumo metu sukeltą poveikį.

Mokslininkai aiškina, kad mažesnė naujagimių kūno masė vėliau yra susijusi su kraujagyslių ir širdies ligų rizika, taip pat 2 –ojo laipsnio diabetu bei osteoporoze.

Mokslininkai daugiau kaip 1000 moterų apklausė per penkerius metus trukusį tyrimą, jame dalyvavo nėščiosios iš Danijos, Anglijos, Graikijos, Norvegijos ir Ispanijos. Moterys pildė išsamius jų mitybos įpročius atskleidžiančius klausimynus, taip pat buvo tiriamas jų naujagimių virkštelės kraujas, kuris parodė akrilamido kiekį.

Nustatyta, kad svarbi priežastis akrilamido susidarymui – būtent moterų valgyti čipsai nėštumo metu. Tyrime dalyvavę medikai ir mokslininkai ragina būsimąsias mamas maitintis sveikai ir subalansuotai, vengti traškučių.