Nėštuke, nevalgyk čipsų!

Nėštuke, nevalgyk čipsų!

30. Oct 2012, 07:30

Būsimosios mamos, kurios nėštumo metu reguliariai valgo čipsus, rizikuoja pagimdyti per mažo svorio kūdikį.

 

Kaip praneša The Telegraph , čipsų pomėgis nėštumo metu moterims gali blogai baigtis. Kaip pavyzdys pateikiamas 1100 nėščiųjų moterų tyrimas, kurio metu buvo pastebėta, kad valgančiųjų čipsus moterų naujagimiai gimsta mažesnio svorio, negu nevalgančiųjų, jų galvos apimtis mažesnė.

 

Tai aiškinama akrilamido poveikiu, akrilamidas – tam tikra cheminė medžiaga, susidaranti kepant krakmolingus maisto produktus. Tyrimas parodė, kad čipsų “fanių” naujagimiai gimė su 0,33 cm mažesne galvos apimtimi, negu vidutinė, ir tai gali sąlygoti vaiko raidos vėlavimą.

 

Moterų, kurios nėštumo metu piktnaudžiavo akrilamidu, naujagimiai svėrė 132 gramais mažiau už naujagimius, kurių mamos nėštumo metu nevalgė čipsų. Toks poveikis yra labai panašus į rūkymo nėštumo metu sukeltą poveikį.

 

Mokslininkai aiškina, kad mažesnė naujagimių kūno masė vėliau yra susijusi su kraujagyslių ir širdies ligų rizika, taip pat 2 –ojo laipsnio diabetu bei osteoporoze.

 

Mokslininkai daugiau kaip 1000 moterų apklausė per penkerius metus trukusį tyrimą, jame dalyvavo nėščiosios iš Danijos, Anglijos, Graikijos, Norvegijos ir Ispanijos. Moterys pildė išsamius jų mitybos įpročius atskleidžiančius klausimynus, taip pat buvo tiriamas jų naujagimių virkštelės kraujas, kuris parodė akrilamido kiekį. Nustatyta, kad svarbi priežastis akrilamido susidarymui – būtent moterų valgyti čipsai nėštumo metu. Tyrime dalyvavę medikai ir mokslininkai ragina būsimąsias mamas maitintis sveikai ir subalansuotai, vengti traškučių ir čipsų.

 

Ar nėštumo metu pakeitėte mitybos įpročius į sveikesnius?

02. Jan 2013, 15:24

Tai va taip ir bando įvaryti baimes nėštukėms 😃. Jeigu norisi,tai ,kodėl gi ne 😀 Retkarčiais 😀.

30. Oct 2012, 20:36

db paskaicius ir uzsimaniau cipsu, nors dar ne karteli nevalgiau. pora kartu per visa nestuma, manau nieko neatsitiks... 😀

30. Oct 2012, 14:23

Jei jau jie lyginami su tabaku,tai kodel cipsai yra parduodami vaikams? Nebezino jau tie mokslininkai ka ir beveikti. Viskas siais laikais nera sveika,net sava darzove uzauginta be trasu,o kodel? Todel ,kad reikia paziureti koks uzterstas lietus lyja.... Neesu manjake cipsu, bet nestumo metu kartais leidziuosi siuo skanestu pasigardziuoti.

30. Oct 2012, 12:42

netrauke manes ant cipsu nestumo metu .Trauke ant varskes ,juodos duonos su grudais 😃,O su dukra labai obuolius grauziau ir piena geriau

30. Oct 2012, 11:40

Seniau nebuvo medicina tiek daug pažengusi ir nenustatydavo ligų, o žmonių mirdavo ne ką mažiau, nei dabar.

30. Oct 2012, 11:40

Aš abiejųų vaikų besilaukdama žiauriai jų norėjau.... Nors šiaip kasdieniniam gyvenime jų beveik nevalgau. O nėštumo metu jie man nuimdavo šleikštulį, vyras bambėdavo, pasislėpdama valgydavau 😃 Nevalgiau jų tonomis, tad nematau nieko blogo, kad karts nuo karto patenkindavau savo įgeidžius.

30. Oct 2012, 10:46

....taip,mirdavo visais laikais.....,bet siais laikais ypatingai daug veziniu susirgimu ☹ Zinoma,kad ne vien nuo traskuciu 😉

Krisliukas Krisliukas 30. Oct 2012, 10:26

iš tikro nežinai nuo ko tas vėžys atsiranda.. seniau nebūdavo traškučių, žmonės valgė kaimišką maistą, lašinius ir t.t. bet vis tiek mirdavo nuo vėžio

Krisliukas Krisliukas 30. Oct 2012, 10:25

tai ir aš nevalgiau kasdien visus 9 mėnesius..bet ypatingai norėjosi pirmais mėnesiais ir tik vienos rūšies traškučių.. 😀

30. Oct 2012, 10:21

...nesuprantu,kaip galima valgyti toki maista,kuris skatina vezio atsiradima....Na,jei neimanoma istverti,gal ir galima kazkiek pakramsnoti,bet istisai valgyti-saves nuodijimas. Kazkur skaiciau,kad vaikui galima duoti tu cipsu,bet labai retai,kad kada nors neprisipirktu ir nepersivalgytu "uzdrausto vaisiaus". Mano dukriuke parduotuveje taip ir praso pardavejos: "duokite prasau nuodingu traskuciu'.

Krisliukas Krisliukas 30. Oct 2012, 09:46

visų trijų nėštumų metu laaabai labai norėjosi čipsų..žiauriai tiesiog.. 😀 bet gimė vaikai dideli, sunkūs, virš 4 kg 😃