Nėščiųjų mankšta vandenyje – ką reiktų žinoti?

Nėščiųjų mankšta vandenyje – ką reiktų žinoti?

01. Aug 2012, 08:00

Nėščiųjų mankšta yra vienas veiksmingiausių geros savijautos bei tinkamo apsiruošimo gimdymui būdų nėštumo metu.

 

Tačiau gana dažnai  moterys vengia fizinių krūvių, nes bijo pakenkti vaikeliui. Ką reiktų žinoti būsimai mamytei, norinčiai saugiai sportuoti vandenyje? Paklauskime to specialistės.

 

Konsultuoja klinikos „Bendrosios medicinos praktika“ gydytoja reabilitologė Renata Rimkevičienė

 

Kuo ypatinga nėščiųjų mankšta vandenyje?


Nėštumo laikotarpiu moters organizmas turi prisitaikyti prie aktyvesnės kraujotakos, nes iki 50 proc. padidėja cirkuliuojančio kraujo kiekis. Dėl šios priežasties nėščiųjų mankštos metu yra atliekami specialūs fiziniai pratimai, padedantys moters ir vaisiaus audiniuose suaktyvinti  kraujotaką bei užtikrinti normalų deguonies ir maisto medžiagų kiekį.


Mankšta vandenyje ypatinga tuo, kad jos metu dirbama aerobiniu režimu. Aerobiniai pratimai nesumažina kraujo pritekėjimo į širdį ir smegenis, bet sukelia kraujo persiskirstymą iš vidinių organų ir gimdos į dirbančius raumenis.



Kodėl nėščiųjų mankšta vandenyje yra efektyvesnė už mankštą salėje?


Mankšta vandenyje, palyginus su mankšta salėje, yra efektyvesnė, nes atliekant pratimus, tenka mažesnis krūvis stuburui ir sąnariams, mankštinantis pagerėja kraujotaka, akivaizdžiai pakyla nuotaika. 

 

Ar galima savarankiškai mankštintis vandenyje?


Tokių užsiėmimų metu reikalinga specialisto priežiūra. Kad mankštinantis būtų galima užtikrinti optimalų fizinį krūvį ir būtų išvengta komplikacijų, specialistas sudaro individualią kineziterapinę programą. Ji sudaroma, atsižvelgiant į nėštumo laiką, moters fizinį pajėgumą ir kitus faktorius.



Kada negalima mankštintis vandenyje?


Nerekomenduojama mankštintis vandenyje toms moterims, kurios:


- turi odos problemų,


- yra alergiškos,


- turi nusiskundimų, jog jų gleivinės yra jautrios naudojamoms dezinfekcinėms medžiagoms,


- yra stebimos ginekologo dėl galimo priešlaikinio vaisiaus vandenų nutekėjimo.


Dėl mankštos vandenyje kiekvienu atveju reikia spręsti individuliai, todėl moteris turi konsultuotis su savo ginekologu.

 

Ar prieš pradedant mankštintis būtina konsultuotis su gydytoju?


Gydytojas yra vienintelis asmuo, galintis nuspręsti, ar nėščioji gali sportuoti. Todėl prieš pradedant užsiėmimus, moters sveikatos būklę turi įvertinti ją prižiūrintis akušeris – ginekologas.

 

"Bendrosios medicinos praktika“ klinika nėščiąsias ir jaunas mamytes kviečia apsilankyti mankštų programose, kurias prižiūri patyrę gydytojai reabilitologai, kineziterapeutai ir ginekologai. Mankštos vyksta salėje ir vandenyje. Daugiau informacijos apie mankštas www.daktaras.lt arba apsilankius Savanorių pr. 423/421, Kaunas. {smallpic:1}

 

Mielos būsimos ir esamos mamytės, jeigu turite klausimų apie nėščiųjų mankštas, fizinį aktyvumą, siųskite juos el.p. redakcija@mamyciuklubas.lt, mes juos pateiksime gydytojai reabilitologei, kuri mielai sutiko atsakyti į juos.