Nepatogiausia gimdymo poza - atsigulus

Nepatogiausia gimdymo poza - atsigulus

11. Jul 2018, 07:10 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Iki gimdymo likus maždaug 2 savaitėms, nėščiai moteriai būdinga nuotaikų kaita. Beje, gimdymui ruošiasi ir vaiko organizmas. Kaip? Apie tai šiandien Nėščiųjų sveikatingumo mokyklos vadovo, knygos "Gimdymas su šypsena" autoriaus Romualdo Šemetos publikacija. 

Net jeigu nėštumo metu moteris bijojo gimdymo ir norėjo nutolinti jo atsiradimą, dabar jos kiekviena laukimo diena tampa kankinanti, ji nekantraudama laukia gimdymo pradžios. Toks nuotaikų pasikeitimas susijęs su endokrininiais procesais, vykstančiais nėščiosios organizme prieš gimdymą. Moterį vis daugiau vargina sunkumo pojūtis, dusulys, rėmuo, nepatogi padėtis miego metu ir t.t.

Gimdymui ruošiasi ir vaiko organizmas

Paskutinį nėštumo mėnesį kur kas padidėja jo antinksčiai, gaminantys adrenaliną  ir kitas aktyviąsias medžiagas. Jos gimdymo metu apsaugo mažylį nuo ypač didelio streso, susijusio su gimimo situacija.

Vaiko fiziologiniu subrendimu vadinamas jo organų ir sistemų funkcinio subrendimo atitikimas biologinį amžių. Gimimo momentu fiziologiškai subrendęs vaikas privalo būti prisitaikęs išgyventi naujomis sąlygomis.

Šiuolaikiniai tyrimai įrodė ir psichologinį vaiko pasiruošimą gimimui. Pasirodo, jog jis neabejingas savo gimimo valandai, todėl gimdymo veikla galų gale priklauso nuo jo. Kai tik motinos organizme susiklosto visos sąlygos sėkmingai gimdymo eigai, vaiko organizme pradeda aktyviai bręsti plaučių audinys. Jo plaučiams visiškai subrendus, jis išskiria į vandenis medžiagą, stimuliuojančią moterų lytinių liaukų gaminamų hormonų – prostaglandinų – gamybą.

Šie hormonai sužadina gimdymo veiklą. Tuo pat metu vaisius pasiunčia elektromagnetinį impulsą ir į motinos galvos smegenis. Tai yra signalas hipofiziui gaminti hormoną oksitociną, irgi skatinantį gimdymo veiklą.

Visa tai gimdančiai moteriai būtina žinoti, jeigu ji nori lengvai ir be didelio diskomforto pagimdyti. Šio natūralaus Gamtos suformuoto gimdymo mechanizmo ignoravimas, be reikalo skirti skatinamieji vaistai gimdymui sužadinti dažniausiai  komplikuoja gimdymą. 

Gimdymas vyksta naudojant dideles motinos organizmo energetines jėgas. Tačiau šis procesas vyksta ir vaiko, aktyviai dalyvaujančio savo gimimo procese, pastangomis.

20180710135758-41806.jpg

Gimdymo jėgos yra:

-periodiniai gimdos raumenų susitraukimai, vadinami sąrėmiais;

-ritmingi gimdos raumenų susitraukimai, vadinami stangomis;

-pastangos iš vaiko pusės, kurios aktyvuojasi kiekvieno sąrėmio bei stangos pradžioje ir susilpnėja pertraukoje tarp jų;

-žemės traukos jėga.

Mažylio svoris yra dar viena gimdymo jėga. Ji gimdymui padeda tik tuo atveju, kai nukreipta į tą pačią pusę, kaip ir varomosios gimdymo jėgos. Šiuo atveju svarbu, kur nukreipta veikiančių jėgų kryptis. Todėl artimiausios gimdymui yra fiziologinės ir racionaliausios vertikalios gimdyvės kūno padėtys (tupėjimas, stovėjimas ir pan.).

Pati nepatogiausia ir sunkiausia moteriai yra horizontali gimdymo padėtis. Tenka tik apgailestauti, kad dar didelė dalis moterų gimdo šioje padėtyje. 

O kokioje padėtyje Tu gimdei ar planuoji gimdyti?

20180710135442-98467.jpg

Raudona braškė Raudona braškė 11. Jul 2018, 15:22

Ant nugaros, kojom apmautom plastikiniais batais, kurie neleido dorai įsispirti, nes nuolat slydo. Kitos padėties nei kas siūlė, nei leido. 🤔 Gimdžiau pirmą kartą, tai ir paprieštarauti nelabai buvo kaip 😃 Dabar kai pagalvoju, tai keistoka kai ligoninėje, kuri turi "naujagymiui palankios" titulą nei ant krūtinės katik gimusio vaikelio uždeda, nei patogią pozą pasirinkti padeda

Dovilė 1991 Dovilė 1991 11. Jul 2018, 14:11

Gimdžiau gulėdama ant nugaros. Siūlė ant šono gulėti, bet man buvo nepatogu.

Raudonas balionėlis Raudonas balionėlis 11. Jul 2018, 11:05

Na, man tai siūlė pakeisti pozą, bet aš nieko kito nenorėjau kaip tik gulėti. Man tai buvo geriausia. Manau tai labai individualu 😀

Mamos dienoraštis Mamos dienoraštis 11. Jul 2018, 09:52

Abu sykius gimdžiau gulėdama. Kitų variantų nei kan kas siūlė nei pati prašiau. Tiesa gulėjimu to nepavadinčiau - susirietus į ožio ragą, įsirėmus į turėjlus..ooj 😀