Nebijok gimdymo - ruoškis jam iš anksto!

Nebijok gimdymo - ruoškis jam iš anksto!

16. Aug 2016, 11:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Kiekviena būsima mamytė, laukdama susitikimo su kūdikiu, galvoja apie tai, kiek truks gimdymas ir kaip viskas vyks. 

Žinome, kad susitikimas su savo mažyliu bus nepakartojamas ir stebuklingas ir kad verta iškęsti viską dėl to. Visgi verta pasiaiškinti, ką reiškia – gimdyti.

Viena iš priežasčių, dėl ko moterys bijo gimdymo – tai kitų moterų patirtis. Juk kiekvienos mes turime drauges ar seseris, kurios jau gimdė, ir vienas dažniausiai naudojamų žodžių, pasakojant apie gimdymą – tai skausmas, baimė.

Tačiau gydytojai akušeriai pataria įsiklausyti tik į teigiamas patirtis arba tiesiog pasikalbėti apie gimdymą su savo gydytoju.

Prenatalinė psichologė Mirdza Liepine pataria neskaityti forumuose neigiamų gimdymo istorijų, o geriau įsiklausyti į save ir gimdymui nusiteikti teigiamai.

Labai svarbus patrtnerio palaikymas. Psichologė pataria vyrams kartu su savo moterimis lankyti nėščiųjų kursus, kad jie žinotų, kas gimdymo metu vyksta su moterimi ir kaip jai padėti bei palaikyti.

Vyro buvimas šalia mažina stresą ir baimę. Tėtis – tai jungiamoji grandis tarp gimdyvės ir gydymo personalo. Svarbu, kad jis suprastų, iki kokio momento jis gali dalyvauti gimdyme. Nes jei vyras mano, kad neištvers, jam ims suktis galva, jis turi laiku pasitraukti iš gimdymo, kad netrukdytų gydytojams.

Kai jau prasideda pats gimdymo procesas, dažnai moteris pamiršta, kad bijojo. Gimdykloje įvyksta stebuklas – gimsta ne tik vaikas, bet kartu su juo – mama bei tėtis.

Deja, yra šeimų, kurios trokšta susilaukti kūdikio, tačiau joms nepavyksta pastoti. Ir viena priežasčių gali būti stresas bei baimė. Ne tik gimdymo baimė, bet ir ir atsakomybės baimė, kad "galbūt mes nebūsime geri tėvai".

Mirdza Liepine: „Aš visada primenu moterims – jei gamta jus sukūrė moterimi, vadinasi, kūne yra informacija, kuri leis žinoti ir suprasti, kaip įveikti vieną ar kitą procesą ar situaciją, šiuo atveju gimdymo baimę. Belieka leisti organizmui daryti tai, apie ką jis jau žino“.