Nauji tyrimai - alkoholis nėščiajai nekenkia? Už ir prieš

Nauji tyrimai - alkoholis nėščiajai nekenkia? Už ir prieš

18. Sep 2013, 16:00 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Kiekviena būsima mamytė žino, jog tabakas, alkoholis ir narkotikai tikrai ne pačios geriausi pagalbininkai besilaukiant mažylio. Bet ką tik paskelbtos studijos teigia, jog ankstyvajame nėštumo periode taurė kita vyno tikrai nepakenks. Ar gali tai būti tiesa? Išgirskime dvi nuomones:

Alkoholis nekenkia

Spalio mėnesio Akušerijos ir ginekologijos žurnale (“Obstetrics& Gynecology journal”) skelbiama, jog alkoholio vartojimas ankstyvajame nėštumo periode neturi įtakos vaiko vystymuisi. 

Metų metus buvo teigiama, jog gėrimų vartojimas gali pakeisti vaiko vystymąsi, sukelti priešlaikinį gimdymą, komplikacijas (kūdikis gali sverti itin mažai) ar sukelti preklampsiją. Gydytojas Fergus McCarthy iš Airijos vaisiaus centro ir Naujagimių tyrimų centro Korko universitetinėje Motinystės ligoninėje teigia, jog nėra jokio skirtumo tarp moterų kurios vartojo alkoholį ankstyvoje nėštumo stadijoje ir kurios ne. 

Buvo stebimos 5600 moterų nuo ankstyvo nėštumo iki 15 nėštumo savaitės. 60% pranešė, jog gėrė alkoholį šiame laikotarpyje: 20% teigė jog gėrė retkarčiais vieną ar du gėrimus per savaitę (gėrimas, tai taurė vyno ar butelis alaus-red.pats.), 25% vartojo nedaug alkoholio - 3-7 gėrimus per savaitę, 10% gėrė saikingai 7-10 gėrimus, o 5% net 14 gėrimo vienetų per savaitę. Iš šių procentų 5% moterų vienu metu suvartodavo šešis ir daugiau gėrimus iškart. 

McCarthy komanda apskaičiavo, jog nėra jokios skirtumo tarp tų, kurios gėrė, ir ne: nepadidėja rizika priešlaikiniam gimdymui, gimimo defektams ar preklampsijai. 

Tai ne pirmas toks tyrimas: Danijos mokslininkai irgi teigė, jog 1-8 gėrimai per savaitę nėra žalingi mamai ar vaikui. Jie tuomet ištyrė 1600 moterų. 

Žinoma, stiprus girtuokliavimas nėštumo metu visuomet liks susijęs su padidėjusia persileidimo ar ankstyvo alkoholizmo sindromo rizikomis. 

Alkoholis kenkia

Vakar Europos Parlamente vyko konferencija apie alkoholio žalą kūdikių vystymuisi. „Taurelę kilnojančios būsimos mamos gali pakenkti vaisiaus vystymuisi, todėl būtinos plačios informacinės kampanijos ES ir pasauliniu lygiu. Svarbu didinti visuomenės informuotumą apie neigiamą reakciją į bet kokį alkoholio toleravimą nėštumo metu", -  teigė europarlamentarė ir renginio globėja Radvilė Morkūnaitė.

Kaip vieną iš galimų priemonių, jau pasiteisinusių Prancūzijoje, politikė įvardino logotipo ant alkoholio taros, draudžiančio vartoti alkoholį nėščiajai, naudojimą. „Tik visiškas alkoholio atsisakymas prilygsta nulinei rizikai, o tokios sąvokos, kaip saugus ar tinkamas alkoholio kiekis išvis negali būti, ypač nėštumo metu", - pažymėjo R. Morkūnaitė, remdamasi konferencijoje pristatytų tyrimų duomenimis. 

Anot ekspertų, alkoholio vartojimas nėštumo metu yra viena iš pagrindinių kūdikių vystymosi sutrikimų Europos Sąjungoje priežasčių. Per nėštumą net nedideliais kiekiais ar tik nėštumo pirmaisiais mėnesiais vartojamas alkoholis trukdo normaliam vaisiaus vystymuisi ir gali rimtai pakenkti dar negimusiam kūdikiui.

Ką manote? Ar pačios vartojote alkoholį besilaukdamos net ir simboliškai? 

gintarerei gintarerei 19. Sep 2013, 10:28

aha, o kur detis, panori ir praeina 😀 mane psichologiskai irgi gelbejo nealkoholinis alus ir vynas, bet skonis ju ne is tolo neprilygo tikrajam. Aisku nenumiriau ir negavusi.

19. Sep 2013, 09:44

Panorėjau ir praėjo 😀 Kaip juokiausi, Goda! Aš atsimenu, kad man norėdavosi...alaus...tiesą pasakius. Bet tikrojo vis tik būčiau prisibijojusi ragauti, bet puiki išeitis buvo nealkoholinis...

Aš pamenu tekilos buvau užsinorėjus. Panorėjau ir praėjo 😃

gintarerei gintarerei 18. Sep 2013, 22:17

kiek pamenu, isgeriau gal taures per visa nestuma. Per darbo rengini, per naujus metus ir per savo gimtadieni. Daugiau nenorejau rizikuoti, o ir poreikio nebuvo. Nebent gurksnis paragavimui dar labai retkarciais, numalsinti skonio pasiilgima, pvz raudono vyno.
As esu pries gituokliavima arba pastovu alkoholio valrtojima. Manau reguliarus alkoholio vartojimas, net ir mazais kiekiais, pripratina organizma prie alkoholio gavimo, o tai nera gerai jo darbui nestumo metu.
man nestumo metu baisingai norejosi alaus (juokemes, kad B vitamino truksta) tai pasilepindavau nealkoholiniu, vien tam kad skoni pajusti. Taip pat pasiilgdavau raudono vyno labai. PAcio alkoholio kaip alkoholio nepasiilgdavau, bet tam tikru gerimu - labai. Aisku blaivus ir sveikas protas diktavo kaip elgtis.

18. Sep 2013, 19:06

Ne ne ne nevartojau ir nevartoju ir net noro nėra

Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt 18. Sep 2013, 17:46

Man tai įdomu tos mamos (78 vnt. iš 2800 jeigu su aritmetika nesipykstu) kurios vartojo iškart po 6 vnt ir daugiau! Vyno butelį ar šešis alaus iškart!

18. Sep 2013, 16:43

nenaudojau, ir kazkaip galvoju, kad man niekas niekada neirodys, kad tai nekenkia. Ypac ankstyvajam periode, kai pagrinde vystosi vaiko smegenys... As nesakau, kad reikia tiesiog bijoti alkoholio, aisku gurksnelis kitas tikrai nieko blogo, bet piknaudziauti ar rizikuoti, tikrai nemanau, kad gerai...