Natūralūs nuskausminamieji gimdymo metu

Natūralūs nuskausminamieji gimdymo metu

21. Jan 2016, 00:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Ar gali padėti šiluma gimdymo metu? Pridėjimas ko nors šilto – senas ir patikrintas metodas, padedantis atsipalaiduoti ir kovoti su skausmu. Nenuostabu, kad šis būdas efektyvus ir gimdymo metu. Pavyzdžiui, maišelis, pripildytas vyšnių kauliukų ar linų sėmenų - puiki priemonė, kuri sušildys nugarą, pilvą.

Apie kitas natūralias nuskausminamąsias priemones pasakoja akušerė Inesa Kampuse.

Ar jums reikės šių „šildytuvų“, priklauso nuo jūsų pojūčių tą gimdymo akimirką, tačiau anot akušerės, tekantis šiltas vanduo ir kitos šildančios priemonės gali padėti pasijusti geriau artėjant sąrėmiams.

Kas dar gali tarnauti kaip nuskausminamosios natūralios priemonės:

-Butelis su karštu vandeniu. Prieš naudojimą įsukite jį į rankšluostį

-Masažas. Jeigu kas nors jums padarys masažą, tokiu būdu sušildys odą ir paskatins jūsų organizmą atsipalaiduoti bei išsaugoti energiją, taip reikalingą paskutiniame gimdymo etape.

-Kai pasirodys mažylio galvytė, tarpvietėje galima pridėti šiltą kompresą. Tai neapsaugos jos nuo įtrūkimo, bet padės jaustis patogiau ir geriau.

Kaip vanduo gali padėti kovoti su skausmu gimdymo metu?

Šiltas vanduo gimdymo metu padeda atsipalaiduoti ir nebūti tokioms jautrioms sąrėmių metu. Užtenka tik atsigulti į šiltą vonią, kad mažiau temptų pilvo apačioje ar nugaros srityje. Tyrimai parodė, kad moterys, kurios gimdė vandenyje, jautė mažesnį skausmą ir dažniau atsisakydavo nuskausminamųjų.

Kaip teisingas kvėpavimas padeda gimdant?

Susikoncentravimas į savo kvėpavimą gali padėti sumažinti sąrėmių skausmus. Kvėpavimas turi du etapus: įkvėpimas ir iškvėpimas. Giliai įkvėpkite sąrėmio pradžioje ir po to iškvėpkite, atsipalaiduokite, išleisdami skausmą.

Po to pasistenkite įkvėpti pro nosį ir iškvėpti pro burną, kad lūpos būtų minkštos, o burną šiek tiek pravira. Reikia išlaikyti tolygų ritmą. Negalvokite apie tai, kiek gilūs yra jūsų įkvėpimai. Tiesiog iškvėpimai turi būti trumpesni nei įkvėpimai.

Šiuos pratimus reikia kartoti daug kartų. Su artėjančiu sąrėmiu įkvėpkite ir kai jis nutolsta – iškvėpkite.

Kaip ilgai reikia ilsėtis?

Gimdymo pradžioje poilsis padės kaupti jėgas, kad vėliau galėtumėte susidoroti su tikrais sąrėmiais. Įsitaisykite patogiau lovoje ar krėsle, apkamšykite save pagalvėmis. Išgerkite šilto pasaldinto gėrimo. Klausykitės malonios ramios muzikos ar įsijunkite TV, ilsėkitės.

Ar reikia keisti padėtį sąrėmių metu?

Kai sąrėmiai taps aktyvesni, stenkitės negulėti ant nugaros, tik išimtiniu atveju, jei esate labai pavargusi. Tai susiję su tuo, kad gulint ant nugaros, sąrėmiai bus ilgesni, tad gali atrodyti, kad skausmingesni.

Bet kuo ilgesni sąrėmiai, tuo greičiau pavargsi, todėl stenkis daugiau vaikščioti ir būti vertikalioje padėtyje. Stiprėjant sąrėmiams lengva nebus, tačiau atokvėpio metu pagulėk ant šono.

Kad vaikutis užimtų geresnę, patogesnę padėtį, tu gali:

-atsiremti į lovą ar partnerį

-atsistoti ant kelių, atsiremti į stalą ar kėdę

-atsistoti tik ant vieno kelio

-pasėdėti ant kėdės, po to pavaikščioti

-pajudinti klubus į vieną, kitą pusę.

Svarbu neeikvoti energijos, bet kartais trumpi pasivaikščiojimai padeda atsipalaiduoti ir paskatinti sąrėmius.

Ar padeda masažas?

Jis gali padėti atsipalaiduoti ir nusiraminti. Paprašykite savo partnerio pamasažuoti skaudamas vietas. Sąrėmių metu padės nugaros masažas. Tarp sąrėmių padės pečių masažas – atsipalaiduosite.

Geriausia masažuoti lėtai. Staigūs judesiai gali jums iššaukti paniką

Ar padės partnerio dalyvavimas gimdymo metu?

Jeigu su jumis kartu yra žmogus, kuris jus palaiko, gimdymas praeis lengviau ir greičiau. Jums nebus labai aktualūs nuskausminamieji, nes jau turite paramą.

Įdomu, kad pozityvi gimdymo patirtis formuojasi ir toms moterims, kurios gimdant turėjo draugės ar dūlos paramą.

Atsakingai pagalvokite, ką norėtumėte matyti gimdymo metu. Tokiam vaidmeniui tiks ramus žmogus, kuriuo visiškai pasitikite.

Kaip padeda akušerė?

Gera akušerė jus informuos apie viską, kas su jumis vyksta gimdymo metu. Ji padės, jei norėsite pasinaudoti natūraliomis nuskausminimo priemonėmis, palengvinant sąrėmius, palaikys jus ir tuomet, jei norėsite epidūrinės anestezijos.

20160115104938-53170.jpg