Natūralus gimdymas: vyro vaidmuo

Natūralus gimdymas: vyro vaidmuo

21. Feb 2012, 08:00

 

Vaiko gimimas – labai asmeninis momentas kiekvienos šeimos gyvenime, tačiau kartu jis ir kupinas gilios dvasinės prasmės visiems aplinkiniams.

 

„Gimdanti moteris jokiu būdu neprivalo būti viena. Tyrimų rezultatai, atlikti 2003 metais, parodė, kad gimdyvės, gimdžiusios su artimaisiais, patyrė daugiau teigiamų dalykų“, - teigė Nėščiųjų mokyklos vadovas, akušeris ginekologas Romualdas Šemeta.

 

Štai kokie teigiami dalykai:

 

Mažesnis vaistų  poreikis. Gimdyvės, kurios turėjo artimo žmogaus paramą, rečiau prašė epidurinio nuskausminimo.

 

Daug efektyvesnis gimdymas. Artimo žmogaus parama sumažino replių arba vakuuminio ekstraktoriaus naudojimo tikimybę.

 

Mažesnė operacijų tikimybė. Psichologinis palaikymas sumažino cezario  operacijų būtinybę.

 

Geresnis gimdymo suvokimas. Gimdyvėms, jautusioms  artimo žmogaus paramą, geriau sekėsi kontroliuoti gimdymą.

         

Geresni rezultatai. Parama ankstyvuoju gimdymo laikotarpiu, epidurinio nuskausminimo atsisakymas davė geresnių rezultatų.

 

Visi žino, kad labai svarbus dėmesys gimdančiai moteriai. Tačiau ne visiems suprantamos tokio dėmesio stokos pragaištingos pasekmės. Net gerai pasiruošusių moterų gimdymo sėkmė dažnai priklauso nuo tų žmonių, kurių apsupta ji gimdo. 

 

Gimdymo metu atsiranda naujų pojūčių, todėl moteris gali jautriai į juos reaguoti, nors jie būtų ir normalūs. Gimdančiai moteriai dažniausiai reikia paaiškinti, kas vyksta, ką daryti, būtini padrąsinantys žodžiai. Reikėtų atkreipti dėmesį į moters elgesį ir pageidavimus: kai kurios tuo metu pasineria į save, jos pageidauja vienatvės.

 

Gimdanti moteris jautri viskam, ji tampa kur kas pastabesnė. Iš jos akių neišslysta nė mažiausi aplinkinių elgesio niuansai. Net tinkamai paruošta, niekuo neišgąsdinta moteris gali patirti emocinį stresą dėl nereikalingo įsiterpimo. Moterys analizuoja ne tik tai, kas vyksta su jomis, bet ir kaip supantys ją žmonės reaguoja į kiekvieną įvykį.

 

Kodėl svarbus vyro dalyvavimas gimdyme?

 

Netgi jeigu gimdos kaklelis atsidaro sėkmingai, moteris neprivalo likti viena. Šiuo metu ypač svarbus vyro dalyvavimas ne tik dėl to, kad jis padeda atsipalaiduoti ir jaustis patogiai sąrėmių metu. Švelnios sutuoktinių glamonės stimuliuoja hormonų, greitinančių gimdymo procesą, gamybą ir padeda atsipalaiduoti gimdos kakleliui. 

 

Gimdymo metu moteriai norisi girdėti, kad gimdymas vyksta normaliai, kad jos mažylis puikus ir kad ji puikiai susitvarko su visais sunkumais. Jeigu moterį paliksime vieną ir viso to nekalbėsime, ji gali jaudintis dėl kiekvieno (nors ir visiškai normalaus) naujo gimdymo pojūčio. 

 

Gimdymo metu moters reikėtų paklausti, ar ji norėtų, kad šalia jos su vyru visą laiką būtų akušerė ar gydytojas. Kai kurios bijo pasilikti vienos, kitoms tai patinka. Porai turi būti leidžiama būti vieniems tiek, kiek jie to pageidauja.

 

Neabejojama, kad artimas žmogus, dalyvaujantis gimdyme, padeda įveikti stresą ir palengvina gimdymą. Vyro dalyvavimas neįkainojamas tuo, kad jis padeda žmonai atsipalaiduoti ir jaustis patogiai sąrėmių metu. Vyro dalyvavimas – neginčijamas privalumas.

 

Nepasiruošę vyrai gimdymui gali tik trukdyti

 

Tyrimai rodo, kad padėjėjo dalyvavimas gimdyme kur kas sutrumpina gimdymo laiką. Daugelyje užsienių šalių yra specialiai paruoštos gimdymo padėjėjos – doula. Mūsų gimdyklose toks padėjėjas dažniausiai būna vyras, tačiau dažniausiai nepasiruošęs teikti pagalbą. Nelankę kursų ir nepasiruošę vyrai neturėtų dalyvauti gimdyme, nes gali tik trukdyti.

 

Jeigu vyras dėl tam tikrų rimtų priežasčių negalėtų dalyvauti gimdymo metu (bet ne dėl to, kad nenori), šalia gimdančios moters turi būti jai emocionaliai artimas kitas žmogus – mama, sesuo, draugė ir pan. Reikėtų, kad toks padėjėjas padėtų moteriai ne tik gimdymo metu, bet ir paremtų bei padėtų jai nėštumo metu bei po gimdymo. Tai pašalina stresą bei įtampą, sumažėja gimdymo rizika, išvengiama pogimdyminių komplikacijų.      

 

Labai svarbu iš anksto žinoti, kas bus padėjėjas gimdymo metu. Jam reikėtų paaiškinti, kad jis bus ne tik eilinis stebėtojas. Jis privalo žinoti, kokia jo užduotis gimdymo metu, ką ir kaip jis turi atlikti. Jis turi suprasti, kad pagrindinis jo uždavinys – fiziškai ir emociškai padėti gimdančiajai, o po gimdymo pasidalinti džiaugsmo įspūdžiais.

 

Vyro dalyvavimas gimdymo metu – tai ne mada

 

Nereikėtų pamiršti, kad po mažylio gimimo vyrui tenka naujos – tėčio – pareigos. Vyras turėtų suvokti, kad norint užmegzti glaudžius ryšius su savo mažyliu, jam nereikia laukti kelerių metų. 

 

Tėčio vaidmens formavimasis prasideda dar žmonos nėštumo metu, kai vyras kartu lankosi pas gydytoją, kai jis nuolat bendrauja su mažyliu, kai būtinai pirmą kartą pamato savo negimusią atžalą ultragarso tyrimo metu, kai lankosi pasiruošimo kursuose, aktyviai padeda žmonai sąrėmių metu, perkerpa virkštelę, o po to pakelia ir palaiko savo gimusį mažylį.

 

Visi šie kai kam atrodytų juokingi veiksmai turi gilią prasmę: formuojamas tėčio ir mažylio ryšys. Ir tai nereiktų ignoruoti, o, atvirkščiai, būtina skatinti. 

 

Všį "Mama, tėtis ir Aš"

Nėščiųjų sveikatingumo mokykla

Tauro g. 10, Kaunas

Tel. (8 37) 348357, 764262; Mob. 8 687 64757

 

21. Feb 2012, 20:34

kai man buvo didziausi saremiai,i gimdykla atvede studentus.stovi,ziuri i mane ir dar klausia kaip jauciuosi ☹vyras ir sako jiems:o kaip jums atrodo?man tai dzin buvo,as beveik jau nemaciau ju 😀vyras dalyvavo abiejuose gimdymuose.as net neisivaizduoju,kad galejo buti kitaip 😀

21. Feb 2012, 10:47

dziaugiuosi,kad mano vyras buvo salia,be jo butu zymiai sunkiau... 😀

21. Feb 2012, 10:20

isvyciau visus studentus is gimdyklos,as buvau ir dokumentuose pasirasiusi,kad niekas,isskyrus gydytoja ir vyra,nedalyvautu gimdyme( tiksliau-nespoksotu). O vyro dalyvavimas man labai padejo 😀

21. Feb 2012, 10:04

Kokia teisybe,kad tokiu metu moteris labai jautriai reaguoja i ivairiausias smulkmenas.. Labai istriges ivykis kai gimdymo metu i gimdykla,kurioje buvome mes su vyru,supludo burys mediku rusciais veidais klausineti apie gimdos kaklelio tyrima.. Ir kaltinti kaip as galiu nezinoti to atsakymo,kuris uzrasomas ju simboliais. Sis,atrodo menkas ivykis,paliko gan skaudzia deme...