Muzikos dovana negimusiam vaikučiui

Muzikos dovana negimusiam vaikučiui

20. Feb 2012, 08:00

Kaip manote, ką galėtumėte padovanoti savo dar negimusiam vaikučiui? Pripirkti kalną rūbelių? O gal žaisliukų? Ne! Geriausia, ką jam galite dovanoti – tai muzikinis lavinimas.

 

Konsultuoja šeimos centro „Balseliai“ bei Ankstyvojo muzikinio ugdymo studijos „AMUS“ vadovė, muzikos mokytoja Asta Kerulytė - Reys

 

Girdi gyvendamas mamos pilvelyje


Mokslininkų tyrimai įrodo, kad vaikutis girdi nuo maždaug 24 – 27 nėštumo savaitės. Todėl muzikos pamokėlės nėštumo metu puikus būdas su juo užmegzti emocinį ryšį, pradėti bendrauti.

 

„Gražiausia, ką galime padaryti – vaikučiui dainuoti, muzikuoti, groti instrumentais“ -  sako ankstyvojo muzikinio ugdymo specialistė. Į klausimą, ar neužtenka tik pasikalbėti su juo ar paglostyti pilvelį, specialistė atsako: „Be abejo, labai svarbu yra bendrauti su vaikučiu pilvelyje kalbant, glostant pilvuką, skaitant pasakas, ypač rimuotas. Muzika yra tam tikri virpesiai, jie stimuliuoja vaikutį. Svarbu ne tik su vaikučiu susidraugauti, užmegzti emocinį ryšį, bet taip pat ugdyti jį šiuo laikotarpiu, gerinti jo raidą, teigiamai stimuliuoti“.

 

Mokslininkai, besidomintys vaisiaus raida, pastebi, kad nėštumo laikotarpiu moterims naudinga klausytis klasikinės muzikos. Ypač pabrėžiama Mocarto muzikos nauda, taip pat Vivaldžio, Hendelio ir kitų klasikinės muzikos kompozitorių kūriniai.

 

Triukšmui - ne


Kai susiformuoja vaikučio klausa, ir jis pradeda girdėti, svarbu suprasti, kad jis girdi ne tik muziką, bet ir visą supantį pasaulį. "Visada užsiėmimus su nėščiosiomis pradedu mintimi, kad turime būti atsakingi už savo elgesį ir būti atsargūs su išorinio pasaulio skleidžiamu triukšmu. Negimęs vaikutis girdi daug garsų – skleidžiamus buitinių prietaisų, automobilių signalizacijas, prekybos centrų garsus. Reikia įvertinti, ar to nėra per daug. Kadangi muzika yra tam tikra stimuliacija, kuri pasiekia mažylį per ausį, ar jos nėra per daug? Nėštumo metu moteriai ypač reikia tylos, sako Asta Kerulytė – Reys.

 

Ausinukai ant pilvo: taip ar ne?


Paskutiniu metu madinga tampa klausytis klasikinės muzikos užsidėjus ausines ant pilvo.

 

Ankstyvojo muzikinio ugdymo specialistė Asta Kerulytė – Reys tam nepritaria: „Aš rekomenduoju klausytis muzikos natūraliai, taip, kad skambančią muziką girdėtų ir mama. Tada ji galėtų pamatyti, į kokias muzikos vietas vaikutis reaguoja: kas jam patinka, o kas – ne. Klasikinės muzikos yra įvairios, mama, neturinti muzikinio išsilavinimo, gali pasirinkti ne tuos kūrinius. Rekomenduoti klausytis kažkurio vieno kompozitoriaus kūrinių negaliu, nes vienas kompozitorius yra sukūręs labai skirtingų kūrinių.

 

Reikia konkretaus kūrinio, kuris yra specialistų rekomenduojamas arba mamai labai priimtinas. Kai mama pati girdi muziką, ji gali   kontroliuoti garsą, įvertinti vaikučio reakcijas. Kai mama uždeda ausines ant savo pilvo, ji pati negirdi muzikos. Kodėl, tarkim, tą sekundę vaikutis sujudėjo? Gal ten buvo koks mušamųjų instrumentų akcentas muzikoje? Gal tai išgąsdino mažiuką? Manau, mama turi būti aktyvi šito proceso dalyvė, o ne pasyvi, tik užsidėjusi ausinukus ant pilvo, o pati sau dirbanti buities darbus. Tegul ir mama girdi tai, ką kūdikėlis“.

 

Po gimimo – į muzikos pamokėles


Ar svarbu veiklą pratęsti po vaikučio gimimo? „Manyčiau, kad labai svarbu“ – sako muzikos specialistė, - „Iš savo praktikos galiu pasakyti, kai mamos lanko nėštukių užsiėmimus, gimus vaikučiui ir uždainavus žinomą dainą ar užgrojus dūdele, kanklėmis, vaikutis sureaguoja ypatingai. Jį tai džiugina, jis atpažįsta garsą ar melodiją, girdėtą gyvenant pilve. Mokslininkai tai pavadinę prenataline atmintimi. Vaikutis atsimena tai, ką girdėjęs gyvendamas mamos pilve“.

 

Asmeninė patirtis


Ankstyvojo muzikinio ugdymo studijos „AMUS“ vadovė, muzikos mokytoja Asta Kerulytė - Reys augina tris berniukus. „Vyriausiajam Kasparui yra 13 metų. Pradėjau dirbti šioje srityje būtent jo besilaukdama. Tada tai buvo visiška naujiena, negirdėtas dalykas - nėščiųjų ir kūdikių muzikinis lavinimas. Perskaičiau visą prieinamą literatūrą apie tai ir tikrinau, ar veikia realybėje. Taip, tai tiesa. Kitiems sūnums treji metai ir devyni mėnesiai.

 

Augindama juos, aktyviai dirbau su nėščiosiomis, kūdikiais, mažais vaikais. Visa mūsų diena pripildyta dainavimo, muzikos garsų. Dabar nešuosi mažąjį į užsiėmimus, didesnį veduosi, ir jie mane stebina savo reakcijomis į tam tikrą muziką, manau, kad atsimena iš pilvuko laikų. Tai ne tik mano pastebėjimas, tą liudija daugybė moterų. Kai gimus vaikučiui dainuoji nėštumo metu dainuotas dainas, kūdikis sureaguoja kitaip, negu į kitus garsus. Tai yra nuostabu“, – sako muzikos specialistė.