Metas pavalgyti! Kokį maistą renkiesi Tu?

Metas pavalgyti! Kokį maistą renkiesi Tu?

26. Mar 2012, 00:00


Norite nepriaugti daug kilogramų ir išlikti geros savijautos viso nėštumo metu? Tuomet valgykite tik subalansuotą maistą, t.y. kuo daugiau vaisių ir daržovių bei produktų, turinčių pakankamai vitaminų ir maistinių medžiagų.

 

Vaisiai ir daržovės – geriausias vitaminų ir mineralinių medžiagų šaltinis. Juose yra folatų ir geležies, leidžiančių užkirsti kelią mažakraujystei.

 

Kadangi vitaminas C, kuris labai reikalingas ir jums, ir mažyliui, nepasigamina pats organizme, todėl labai svarbu kuo daugiau valgyti vietinių vaisių ir daržovių, turinčio šio vitamino.

 

Tačiau ne visada šviežius vaisius ir daržoves galima rasti. Tokiu atveju specialistai rekomenduoja vartoti vitaminų ir mineralinių medžiagų preparatus.

 

Kada vartoti polivitaminų preparatus, skirtus nėščiosioms?

 

„Nėščiosioms skirti vitaminai yra tik rekomendacinio pobūdžio. Tad jeigu jūs nėštumo metu valgote sveiką ir subalansuotą maistą, reguliariai maitinatės ir esate sveika, papildomai jokių vitaminų nereikia“, - Mamyčių klubui teigė „Northway medicinos centro“ gydytoja ginekologė Lina Rudaitienė.

 

Tačiau tuo atveju, jei yra žiema ar ankstyvas pavasaris, kai nėra gausiai šviežių daržovių ir vaisių pasirinkimo, tuomet gydytoja rekomenduoja vartoti polivitaminus nėščiosioms.

 

Pirmąjį nėštumo trimestrą, kol dar nėra susiformavusi placenta, rekomenduojama vartoti tik folinę rūgštį. Pasak ginekologės, jokių kitų vitaminų nereikia. 

 

„O nuo 16 nėštumo savaitės galima pradėti gerti ir polivitaminus, skirtus būsimoms mamytėms. Pradėję polivitaminų vartojimą, folinės rūgšties papildomai nebegerkite, nes ji yra vitaminų sudėtyje“, - patarė gydytoja.

 

PATARIMAS: Jeigu renkatės polivitaminus nėščiosioms, patariu žiūrėti, kad jų sudėtyje būtų sumažintas vitamino A kiekis. Geriausia rinktis tokius vitaminus, kurių sudėtyje visai nebūtų vitamino A. Nes didelis vitamino A kiekis gali pakenkti kūdikio vystymuisi.

 

Kuo naudinga folio rūgštis?

 

Folio rūgštis yra B grupės vitaminas, kuris vartojamas pirmą nėštumo trimestrą vaisiaus nervinio vamzdelio defektų profilaktikai.

 

Folio rūgštis rekomenduojame pradėti vartoti dar iki pastojimo (tris mėnesius iki planuojamo nėštumo), bei tęsti vartojimą visą pirmą nėštumo trimetrą.

 

Rekomendacijų valgio atžvilgiu nenurodoma: tad, galite rinktis. Mažiausia dozė, kurią turite gauti – 400 mcg arba 0,4 mg. Atskirais atvejais, gydytojas dozę gali padidinti. 

 

„Paprastai visoms savo pacientėms rekomenduoju gerti po valgio tam, kad išvengtų pykinimo ir vėmimo. Užtenka, kad pastarieji ir taip dažni nėštumo pradžios palydovai, o jei dar prisidėtų pykinimas dėl folio rūgšties“, - patarė L.Rudaitienė.

 

Kokie dar vitaminai būtini nėštumo metu?

 

Kalcis

 

Kalcis svarbus vaikučio dantims ir kaulams, jis sarbus motinos pieno atsiradimui ir viso žindymo metu. Jeigu jūs nevartojate produktų, turinčių kalcio (pvz. pieno produktų, lapinių ir žalių daržovių), tai kūdikis dėl to labai nenukentės, nes jis pasiims kalcį iš jūsų organizmo. Tačiau vis tiek pasistenkite minėtų produktų valgyti kuo daugiau.

 

Vitaminas A

 

Rekomenduojama vitamino A paros dozė 800 mkg. Viršyti ją pavojinga. Nes žinomi moksliniai tyrimai, kai vaisiui buvo nustatyti įgimti vystymosi defektai, nes nėščiosios pirmame nėštumo trimestre kasdien vartojo kelis kartus didesnę dozę nei nustatyta norma.

 

Vitaminas D

 

Pagrindinė vitamino D funkcija – užtikrinti normalų vaisiaus kaulų augimą ir vystymąsi, užkirsti kelią atsirasti rachitui bei osteoparozei. Jis reguliuoja mineralų veiklą, padeda geriau įsisavinti kalciui kaulų audiniuose ir dantenose – tokiu būdu neleidžia kaulams suminkštėti. Vitaminas D reikalingas, kad organzimas geriau įsisavintų ne tik kalcį, be ir fosforą. Jeigu neščiosioms trūksta šio vitamino, tuomet ji jaučia padidėjusį silpnumą, gali pasireikšti nedideli traukuliai. Vitamino D paros dozė – 10 mkg

 

Geležis

 

Geležis nėščiajai ypač reikalinga, nes yra pavojus susirgti mažakraujyste (anemija). Raudona mėsa -  puikus geležies šaltinis, tad įtraukite ją į savo meniu. Taip pat geležies turi kiaušiniai, grikiai, mėlynės ir kt. Geriausiai organizmas geležį pasisavina iš gyvulinės kilmės produktų. 

 

Nepakeičiamos riebiosios rūgštys

 

Planuodamos nėštumą ir nėštumo metu moteris turi peržiūrėti savo meniu, kad jame būtų produktų, turinčių pakankamai taip svarbių Оmega-3 ir Оmega-6 riebiųjų rūgščių. Kad jos gautumėte, kas savaitę reikėtų suvalgyti ne mažiau 340 gramų žuvies ir ne daugiau kaip 170 g konservuoto tuno.

 

Sveikos mitybos PATARIMAI:

 

-Žuvies ir jo produktų nereikėtų valgyti tris kartus per dieną, tačiau kartą per savaitę žuvį įtraukti į mitybos racioną reikia.

 

-Įtraukite 5 skirtingas vaisių ar daržovių porcijas kiekvieną dieną. Viena stiklinė sulčių atstoja vieną porciją.

 

-Valgykite produktus, kuriuose yra kalcio, pavyzdžiui pieną, sūrį ir jogurtą.

 

-Būtinai valgykite baltymais praturtintą maistą, pavyzdžiui mėsą, žuvį ir kiaušinius.

 

-Nevalgykite pašildyto maisto, jame daug riebalų ir mažai vitaminų.

 

-Gerkite vandenį, arbat irr šviežias sultis.

 

Nesveikas būsimos mamytės valgis – tai vien sumuštiniai, saldumynai, kuriuose daug kalorijų ir mažai naudingų medžiagų.

 

Atminkite! Nėščiosios racionas turi būti įvairus ir sveikas. Jame turėtų būti ir mėsos, ir žuvies, ir daržovių, ir vaisių!


O ką tu labiausiai mėgsti (ar mėgai) valgyti nėštumo metu?