Mėšlungis nėštumo metu: praktiniai patarimai

Mėšlungis nėštumo metu: praktiniai patarimai

06. Feb 2013, 08:00

Kojų mėšlungis - vienas dažniausių nėštumo palydovų. Dažnai mėšlungis nėščiosioms atsiranda dėl to, jog organizme ima trūkti kai kurių mikroelementų. Pravartu žinoti, kaip sau padėti. 

Atminkite, kad mėšlungis – ne liga, tik simptomas. Tad visoms nėštutėms paravers žinot, kaip suteikti sau pirmąją pagalbą ištikus šiam priepuoliui.

Pasak Baltijos Amerikos Klinikos gydytojos akušerės ginekologės Editos Kastienės, jeigu mėšlungis kankina periodiškai, kojas pramankštinti reikėtų bet kokia pasitaikusia proga.

Jeigu kojų mėšlungis jūs vargino ir iki nėštumo, reiktų apie tai užsiminti savo gydytojui.

Edita Kastienė
gydytoja akušerė-ginekologė
Baltijos Amerikos Klinika

"Mėšlungis yra dažna būsimų mamyčių problema. Patarčiau atkreipti didesnį dėmesį į tam tikrus simptomus, kurie signalizuotų apie didesnius pavojus. Pavyzdžiui, jei pasimato kojų krešuliai kojų venose, tuomet skausmas būtų nuolatinis. Jei kojos blauzdos oda patinusi paraudusi, skausminga, ištinusi, tuomet reikėtų iškart kreiptis į gydytoją", - patarė ginekologė E.Kastienė.

Gydytojas, apžiūrėjęs besilaukiančią moterį, jei nėra kontraindikacijų, turėtų paskirti nėščiajai magnio, kalcio preparatus, kurių poreikis nėštumo metu yra padidėjęs.

Ką daryti ištikus mėšlungiui: praktiški patarimai

Įsivaizduokite situaciją: naktį staiga pabundate nuo skausmingo staigaus raumenų susitraukimo. Kaip sau padėti?

PIRMAS PRATIMAS

Anot gydytojos, reikia atsigulus pakelti koją aukštai ir tempti kojų pirštus į save. Palaukus vėl kelis kartus koją pakelti ir tempti raumenis į prriešingą pusę, nei traukia mėšlungis. Jei nepavyksta pačiai, paprašykite vyro pagalbos.

Jei sutraukia pačius kojų pirštus ir riečia mėšlungis į viršų, reiktų bandyti pirštus ištiesti ir spazmas praeis.

ANTRAS PRATIMAS

Kai mėšlungio spazmai praeina, pamasažuokite blauzdos raumenis kryptimi nuo kulno iki kelio centro.

TREČIAS PRATIMAS

Dar vienas būdas sau padėti – pavaikščioti ant pirštų galiukų. Tuomet įsitempia raumenukai ir atlėgsta mėšlungio spazmai.

KETVIRTAS PRATIMAS

Dar vienaa pratimas, padedantis ištempti blauzdų raumenis – atsistoti prie sienelės, ištiesti rankas ir atsiremti į sieną. Kairę pėdą pastatyti už dešinės pėdos, priekinę koją sulenkti per kelio sąnarį ir lenktis prie sienos, kad išstemptų kitos kojytės raumenys. Apkeičiame kojas vietomis ir tą patį atliekame. Padarome dešimt kartų su kieKviena koja.


Gydytoja patarė šiuos pratimus atlikti kone kiekvieną vakarą – pamasažuokite sau kojas, pavaikščiokite ant kojų pirštų, galite padaryti vakare šiltas vandens procedūras.

Svarbu žinoti, kaip padėti sau laiku!