Mažai vaisiaus vandenų

Mažai vaisiaus vandenų

11. Nov 2012, 00:00

Tai pavojingesnė būklė, negu tada, kai diagnozuojama itin daug  vaisiaus vandenų, laimė, ji pasitaiko nedažnai.

 

Tai, kad vaisiaus vandenų yra mažiau, negu norma patvirtinti gali ultragarso tyrimas. Kokios  pagrindinės priežastys, lemiančios, kad vaisiaus vandenų būna mažiau:

 

1.Vaisiaus inkstų sistemos sutrikimai, jų neišsivystymas. Taip gali nutikti dėl infekcijos arba priežastis būna genetinė. Šiuo atveju vaisiaus vandenų trūkumas nustatomas nėštumo pradžioje.

 

2.Vaisiaus vandenų tekėjimas po truputį - ši problema dažniau pasitaiko nėštumo pabaigoje.

 

3.Placentos veiklos sutrikimas, kurio priežastis – vėlyvoji toksikozė, hipertonija, nėščiųjų cukrinis diabetas it kt.

 

4.Vaisiaus pernešiojimas (daugiau kaip 42 savaitės). Placenta “sensta”, blogai atlieka savo funkciją, dėl to mažėja vaisiaus vandenų.

 

5. Daugiavaisis nėštumas. Jis gali įtakoti ir būseną, kai yra per daug vandenų, taip pat ir per mažai vandenų.

 

6. Apie pusė atvejų, kai vaisiaus vandenų yra per mažai, taip ir lieka su neišaiškinta priežastimi.

 

Ką jaučia moteris?

 

Kartais moterys, kurioms nustatyta, jog yra per mažai vaisiaus judesių, pasakoja, kad jaučia stipresnius, negu įprasta, vaisiaus judesius. Tačiau dažniausiai per mažai vaisiaus vandenų moters sveikatai įtakos neturi, ji to nejaučia, ir yra diagnozuojama tik ultragarso metu.

 

Kai padėtis tampa pavojinga

 

Itin didelis vaisiaus vandenų trūkumas nustatomas, kai jų yra mažiau kaip 600 ml. Tai gali turėti neigiamos įtakos vaisiaus augimui, trukdo tinkamam jo  plaučių bei kaulų išsivystymui, o kai kuriais atvejais netgi kelia grėsmę jo gyvybei.

 

Gimęs vaikas, kurio mamai nėštumo metu buvo nustatyta mažai vaisiaus vandenų, yra atidžiai stebimas dėl galimų inkstų ir šlapimo sistemos ligų. Neretai jis gimsta mažesnio svorio.

 

Kai nėščiajai nustatoma per mažai vaisiaus vandenų, svarbu rasti to priežastį. Būtina echoskopijos metu patyrusiam specialistui atidžiai apžiūrėti vaikutį dėl galimų jo apsigimimų, infekcijų.

 

Gimdymo metu tokiai moteriai neretai atliekama cezario pjūvio operacija. Pasitaikančios komplikacijos – priešlaikinis gimdymas, naujagimio hipoksija.

 

Ar nėštumo metu neturėjote problemų dėl vaisiaus vandenų?

 

blogietee blogietee 11. Nov 2012, 13:28

neštumo metu nepastebėjo, bet kai atvažiavau gimdyti man nenubėgo vandenys, nes pasirodo jų beveik nebuvo.. gimdyti pagal medikus atvažiavau net ankščiau, nei skirta data, tad gydytoja pasakė, kad matyt blogai nustatytas terminas, nes vandenų beveik nebuvo ir vaikučio pėdutės jau net luposi..

11. Nov 2012, 10:51

34 sav. vaisiaus vandenų pas mane buvo tik 420 ml., neaišku dėl ko sumažėjo ir neaišku kaip padaugėjo už savaitės. Mergytė gimė beveik 38 sav. 3320 g. svorio ir 52 cm. ūgio visiškai sveikutė 😀