Masažas nėščiosioms – ne prabanga, o būtinybė

Masažas nėščiosioms – ne prabanga, o būtinybė

04. Jan 2013, 07:00

Kas yra nėštučių masažas? Kaip jis atliekamas? Kodėl jis reikalingas? Apie tai šiandienos straipsnyje pasakoja masažo specialistė Natalija Kiriuchina.


Kaip atliekamas masažas būsimai mamytei?

 

Masažas nėščiosioms - tai iš esmės švelnūs paglostymai ir pratimai, skirti atsipalaidavimui. Pagrindinės masažo sritys - kojos ir nugara. Dažniausiai nėščioms moterims būdinga įtampa, nerimas, kuris susijęs su hormonų kaita, taip pat nemiga, nesugebėjimas atsipalaiduoti. O sugebėjimas  susikoncentruoti, susikaupti, subalansuoti emocijas labai padės gimdymo metu. Atpalaiduojantis masažas būtent tai ir suteikia.

 

Kokiu atveju rekomenduojamas masažas nėštumo metu?

 

Masažas būtinas pirmiausia toms būsimoms mamytėms, kurios dažnai junta nugaros, galvos skausmus, jei tirpsta rankos ar kojos, be to, masažas padeda sutrikus miegui ar esant gimdos problemomis.

 

20121213094241-18424.jpg

 

Kokiomis aplinkybėmis masažo atlikti nepatariama?

 

Masažo atlikti nepatariama, kai yra:

 

-Aukšta temperatūra

-Ūmus kvėpavimo takų susirgimas

-Kraujo apytakos susirgimas

-Įvairūs nagų, plaukų, odos susirgimai

-Kraujagyslių ir limfmazgių susirgimai.

 

Kokiame nėštumo mėnesyje galima pradėti lankyti masažą?

 

Kuo anksčiau būsima mamytė pradės, tuo geriau. Kai kurios moterys pradeda lankyti masažą pirmame nėštumo trimestre ir tai teisingiausia, nes kuo anksčiau jūs atpalaiduosite nugaros raumenis, tuo greičiau kūnas atsipalaiduos nėštumo metu.

 

O kaip yra vėlesniame nėštumo laikotarpyje - ar galima pratęsti masažo kursą?

 

Masažą galima atlikti iki paskutinės nėštumo dienos, jei, aišku, leidžia mamos sveikata.

 

Ar užtenka vieno masažo kurso viso nėštumo metu, ar reikia lankyti keletą?

 

Nėra paskaičiuota, kiek masažo kursų reikia, būsimos mamytės ateina tada, kai jaučia poreikį.

 

Ar yra kokie nors masažo pratimai, kuriuos, pavyzdžiui, gali atlikti būsimas tėvelis namuose?

 

Masažo judesiai turi būti lengvi, ramūs, reikėtų vengti paspaudimų, smūgių ir t.t. Ypač reikia būti atsargiems atliekant veiksmus juosmens ir pilvo srityje, labiausiai tiktų paglostymai.

 

Pagrindinis masažo tikslas nėštumo metu - atsipalaidavimas ar sustiprėjimas?

 

Atsipalaidavimas ir sustiprėjimas - tai du neatskiriami dalykai. Nes patys didžiausi pokyčiai vyksta nėštumo metu. Nėra lengva išverti tuos pokyčius - tiek psichologinius, tiek ir fizinius. Tuo metu neretai atsiranda fizinis ir dvasinis diskomfortas, sukeltas hormoninių ir fiziologinių procesų. Teisingai atliktas masažas pagerina nėščiosios savijautą ir nuotaiką, žinoma, suteikia jėgų bei energijos.

 

-Ką pasakytumėte toms, kurios mano, kad masažas - tai labiau prabanga, nei būtinybė?

 

Nesutiksiu. Masažas reikalingas moters sveikatos stiprinimui tiek nėštumo metu, tiek ir po jo. Masažo poveikis odai turi didelės įtakos įvairioms organizmo sistemoms ir organams apskritai. Neverta galvoti apie diskomfortą. Jūs turite mėgautis nėštumu ir su džiaugsmu laukti motinystės.

 

24. May 2016, 19:49

O gal galite pasakyti, kuriuose masazo centruose atliekamas nesciuju masazas? Kiek teko susidurti, geriausiu atveju pasiulo peciu juostos masaza, o del koju masazo sako, nedaro, nes daug akupresuriniu tasku, kurie su reprodukciniais organais susije ir gali itakoti prieslaikini gimdyma..