Mankšta nėščiajai – būtina: kineziterapeutės rekomendacijos

Mankšta nėščiajai – būtina: kineziterapeutės rekomendacijos

10. Nov 2014, 12:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Sakoma, nėštumas ne liga, tačiau nemažai moterų, sužinojusios apie tai, kad pastojo, pradeda save saugoti ir pasirenka mažesnį fizinį aktyvumą. Vis dėl to, kaip teigia TARANDĖS ŠEIMOS KLINIKOS kineziterapeutė Viktorija Raitelaitytė, fizinių pratimų atsisakyti nepatartina.

Fizinis aktyvumas yra svarbus tiek vaisiui, tiek būsimai mamai. Moksliniais tyrimais įrodyta, kad reguliarūs fiziniai pratimai prieš nėštumą bei atliekami jo metu apsaugo moterį nuo arterinio kraujo spaudimo svyravimų, raumenų persitempimų, juosmens ir dubens skausmų, šlapimo nelaikymo, dubens organų nusileidimo, sumažina priešlaikinio gimdymo tikimybę, taip pat padeda išvengti strijų, o nėštukė išlieka fiziškai aktyvi ir nėštumo metu geriau jaučiasi.

Jeigu ginekologas neįžvelgia jokios rizikos mamai ar vaisiui, fizinius pratimus būtina tęsti, tačiau patartina reguliariai lankykis ne tik pas savo ginekologą, bet ir kineziterapeutą. Tiksliai ir laiku atlikdama specialius pratimus, moteris visapusiškai stiprina savo organizmą, todėl didėja jos fiziologinės galios, aktyvinama visų sistemų veikla. Taip užtikrinama normali nėštumo eiga bei apsisaugoma nuo nėštumo komplikacijų. Tyrimai rodo, jog reguliariai besimankštinančios moterys lengviau išgyvena nėštumo laikotarpį ir gimdymą.

Reguliariai ir taisyklingai prieš nėštumą, jo metu ir po jo besimankštinanti moteris lengviau ir greičiau gimdo, o po gimdymo jos organai ir sistemos greičiau grįžta į būklę, buvusią prieš nėštumą. Be to, fiziniai pratimai, teigiamai veikia placentinę kraujotaką, aprūpina deguonimi, gerina medžiagų apykaitą, teigiamai veikia vaisiaus padėtį gimdoje. Todėl fizinis aktyvumas yra naudingas, ir nėštukei, ir vaisiui.

Tinkamas fizinis aktyvumas pagerina nėščiųjų širdies ir kraujagyslių sistemos veiklą, didina raumenų tonusą ir jėgą, gerina žarnyno peristaltiką, sumažina riziką atsirasti gestaciniam diabetui (angliavandenių apykaitos sutrikimas). Taip pat fizinis aktyvumas padeda kontroliuoti būsimos mamos svorį ir stabilizuoja emocinę būklę (rečiau pasitaiko nėščiosios nuotaikų svyravimai ir užtikrinama geresnė savijauta).

Moterys, kurios nėštumo laikotarpiu pasirenka mažai fiziškai aktyvų gyvenimo būdą ar net visiškai jo vengia, nesportuoja (išskyrus tuos atvejus, kai nėštumas yra komplikuotas) dažniausiai turi silpnus pilvo, dubens dugno raumenis, kurie nėštumo metu pertempiami. Dėl silpnų pilvo raumenų galimos netaisyklingos vaisiaus padėtys, didelė apkrova tenka moters nugarai (padidėjęs fiziologinis juosmens linkis ir skausmas juosmens srityje), o dėl nusilpusių dubens dugno raumenų gali atsirasti šlapimo nelaikymas ir lyties organų nusileidimas žemyn. Taip pat jei moteris mažai juda dažniau priauga placenta, prasideda arterinė hipotenzija (neįprastai žemas kraujo spaudimas) ir kitokios nėštumo komplikacijos, kurios ypač apsunkiną šį, moteriai ir visai šeimai, svarbų gyvenimo įvykį.

Dėl to visoms moterims, nesvarbu, kokio amžiaus jos bebūtų, prieš planuojat nėštumą ar jau besilaukiant rekomenduojama apsilankyti pas kineziterapeutą, kuris įvertinęs viso kūno raumenų ir sąnarių būklę paskirs geriausiai Jūsų individualius kūno duomenis atitinkančius specialiuosius pratimus.

Fiziniai pratimai padeda fiziškai paruošti moters organizmą pokyčiams, kurie neišvengiamai vyksta, kai laukiamasi kūdikio.  Jei būsima ar jau besilaukianti mamytė bus fiziškai aktyvi, dauguma šių pokyčių bus daug lengvesni ir vyks kaip ir turėtų būti – natūraliai be rimtesnių komplikacijų ar pakenkimo moters kūnui.

 

28. Mar 2015, 17:53 juredita88

Laba diena, rekomenduočiau tai daryti iki pat pabaigos tik po truputį mažinant krūvį, vengiant tam tikrų pratimų/padėčių ir vis pasirodant ir pasikonsultuojant su savo kineziterapeutu (būtų šauniausia, jei jis prižiūrėtų Jus mankštos metu) bei ginekologu.

18. Nov 2014, 11:19

Noriu pasiteirauti, iki kurio nėštumo mėnesio galima atlikti kineziterapeuto paskirtus pratimus, norint stiprinti raumenis?

InetaBu InetaBu 10. Nov 2014, 22:27

Tikra tiesa. Pati sportavau prieš laukimąsi ir nenustojau to daryti jo metu. Daug vaikščiojau kasdien, lankiau mankštas nėščiosioms, cardio treniruotes, iki pat paskutinės dienos. Gimdymas buvo lengvas, nebuvo jokių plyšimų ir jau kitą dieną po gimdymo galėjau ir tempimus daryti mažus ir judėti normaliai. Labai džiaugiausi ir rekomenduoju bent jau daug vaikščioti laukiantis 😀