Laukiuosi dviejų

Laukiuosi dviejų

19. Aug 2012, 08:00

Kai sulaukus teigiamo nėštumo testo moteris apsilanko pas gydytoją ir išgirsta: „Sveikiname, jūs nešiojate du“, apima ne tik džiaugsmas, bet ir baimė – o kaip bus dabar? Koks bus nėštumas laukiantis dvynių?

 

Daugiavaisių nėštumų daugėja

 

Dvyniai pasitaiko maždaug statistiškai kartą iš 80 gimdymų. Tačiau medikai pastebi, kad paskutiniu metu daugiavaisių nėštumų daugėja. Tai gali lemti priežastis, kad vis daugiau šeimų nelengvai susilaukia atžalų natūraliu būdu, ir juos gydant, stimuliuojama kiaušidžių ovuliacija, kyla rizika užsimegzti ne vienai, o kelioms gyvybėms.

 

Ultragarsu jau apie šeštą nėštumo savaitę galima įtarti, kad gimdoje – ne vienas vaisius. Tačiau neretai tai patvirtinama vėliau, iki 12 nėštumo savaitės.

 

 Panašūs ir nelabai

 

Kartais gimę dvynukai panašūs vienas į kitą it du vandens lašai, tada jie vadinami identiškais dvyniais. Kai gimdoje apvaisinamas vienas kiaušinėlis ir jis skyla po apvaisinimo, dvyniai būna identiški. Jei gimdoje apvaisinami du kiaušinėliai, gimę kūdikiai nebus identiški. Dažnai tokiu atveju jie būna skirtingos lyties – berniukas ir mergaitė, ir savo išvaizda nėra labai panašūs.

 

Ar visada rizikingas nėštumas?

 

Dviejų vaisių nėštumas priskiriamas didesnės, negu įprastai, rizikos. Tačiau dar labai svarbu, kokie dvyniai nešiojami. Dažniausi du variantai: abu vaisiai turi du atskirus gemalinius maišelius ir dvi atskiras placentas arba vaisiai yra atskiruose gemaliniuose maišeliuose, bet turi vieną placentą. Antrasis atvejis yra sudėtingesnis už pirmąjį ir ne toks palankus nėščiajai, kaip pirmasis.

 

Įmanomas ir dar vienas variantas - kai abu vaisiai įsikūrę viename gemaliniame maišelyje ir turi vieną placentą. Tai pats sudėtingiausias dvynių nėštumo atvejis, neretai pasibaigiantis ir nesėkme. Šiuo atveju gali būti taip, kad susipynus jų kraujagyslėms, vieno vaikelio mityba gali būti prastesnė už kito, taigi jis blogiau vystysis, augs, gims mažesnio svorio ir silpnesnis.

 

Išnešioti iki galo – nelengva misija

 

Dvynius nešiojantis moters organizmas patiria daug didesnį krūvį, negu laukiantis vieno. Tokia nėščioji gydytojo akušerio ginekologo atidžiau prižiūrima, nes didesnė persileidimo, priešlaikinio gimdymo, gimdymo  komplikacijų rizika. Du vaikučius nešiojančiai moteriai sulaukti 40 nėštumo savaičių – misija sunki, ir dažniausiai neįmanoma.

 

Dažniausiai dvyniai gimsta 32–36 savaitę. Maždaug pusė dvynių gimsta po cezario pjūvio operacijos, o pusė- natūraliai.

 

Ar svajojote susilaukti iš karto dviejų vaikučių?  

16. Jul 2015, 16:42

mums jau 17 sav laukiuosi dvynuku ir labai dziaugiames

23. Aug 2012, 01:42

As apie dvynukus suzinojau tik 18 savaite 😀 gimem identiski 😀 dabar mums jau 3 metukai 😀

19. Aug 2012, 15:40

noreciau dvynuku ir net laaaaabai 😀

19. Aug 2012, 13:37

man dvynukai irgi soka sukeltu 😃

19. Aug 2012, 12:53

as stresuociau jei reiketu auginti pametinukus, tai jei dvynius tai isvis 😃 😃

19. Aug 2012, 11:34

nezinau nei kaip, nei is kur, bet kai nestumo testas parode teigiama rezultata, mane aplanke tokia stipri nuojauta, kad laukiausi dvieju. Gydytojas tai patvirtino, tai man nebuvo staigmena, bet vyras lengva soka gavo, jam iki siol nesuprantama is kur as galejau zinoti. Abu dvynukai turejo po savo atskira "nameli" ir po placenta. Gime tokie identiski, kad as pati kuri laika negalejau ju atskirt 😃

19. Aug 2012, 10:29

Svajojom susulaukti bent vieno vaikelio,bet kai suzinome,kad yra dvyniai 😀) buvom begalo laimingi.Nepakartojamas jausmas tureti pilve du kai du tau pilve spardosi 😃