Kuo svarbus vitaminas В12?

Kuo svarbus vitaminas В12?

08. Feb 2012, 07:00

 

Vitaminas В12 vaidina svarbų vaidmenį mažylio vystymuisi ir būsimos mamos sveikatai. Ar žinai, kokiuose maisto produktuose yra šis vitaminas?

 

Kobalaminas (arba vitaminas B12) dalyvauja gaminant kraujo kūnelius, aminorūgčių ir nukleino rūgščių apykaitoje, stimuliuoja kepenų ir nervinės sistemos veiklą. Kartu su foline rūgštimi vitaminas В12 labai svarbus vaisiaus nervinės sistemos vystymuisi.

 

Jeigu būsimai mamytei trūksta vitamino В12, pradeda svaigti galva, atsiranda silpnumas, anemija, gali sutrikti širdies veikla.

 

Kadangi organizmas negali pagaminti pakankamo šio vitamino kiekio, jo reikia gauti vartojant kasdien atitinkamus maisto produktus.

 

Kobalaminų arba vitamino B12 augaliniuose produktuose beveik nėra, gyvuliniuose produktuose yra nedideliais kiekiais - kepenyse, inkstuose, širdyje, mėsoje, žuvyje, piene, kiaušiniuose.

 

Nėštumo metu padidėja šio vitamino pasisavinimas žarnyne, tačiau besivystančiam vaisiui jo reikia tik labai nedidelio kiekio.

 

Nėštutei patariama vartoti iki 2,6 mikrogramų vit В12 per dieną. Laktacijos periodu šis vitaminas taip pat yra labai svarbus, jo tuomet reikėtų vartoti 2,8 mikrogramų per dieną.