Kuo skiriasi pirmasis ir antrasis nėštumai?

Kuo skiriasi pirmasis ir antrasis nėštumai?

19. Aug 2020, 09:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Gydytojai ir ne vieną kartą gimdžiusios mamos tvirtina: antrasis nėštumas neretai būna lengvesnis nei pirmasis, tačiau tai nereiškia, kad taip būna visoms. Kiekvienas nėštumas yra individualus.

Antrasis nėštumas nuo pirmojo skiriasi tiek psichologiniu būsimos mamos pasiruošimu, tiek jos fizine būkle.

Kuo antrasis nėštumas skiriasi nuo pirmojo?

Padidėjęs nuovargis ir mieguistumas. Pirmasis bet kurio nėštumo trimestras dažniausiai sukelia didesnį nuovargį ir mieguistumą. Tačiau atminkite, kad laukdamiesi antro ar trečio kūdikio turite pasirūpinti vyresnėliu, kuriam, nepaisant to, kad esate pavargusi, irgi reikia pakankamai dėmesio. Laimei, antrąjį trimestrą nėščioji ima jaustis energingesnė, o nuolatinis silpnumas pamirštamas.

Daugiau streso. Tai labiau aktualu toms besilaukiančioms, kurios turėjo sveikatos problemų per pirmąjį nėštumą. Nėštumo metu moters galvoje sukasi mintys apie kūdikio sveikatą, tad jei per pirmąjį nėštumą buvo kokių nors sunkumų, šios mintys gali dar labiau kamuoti. Prisiminkite gerai žinomą posakį: dukart neįbrisi į tą pačią upę, taigi nėštumai nėra vienodi. Stenkitės be reikalo nesijaudinti!

Daugiau pasitikėjimo savimi kaip mama. Laukdamasi antrąsyk moteris jau žino, kas jos laukia gimdant, kaip prižiūrėti kūdikį - ir šie klausimai ne taip stipriai neramina kaip pirmą kartą. Taip pat nėščioji ramiau priima šalutinį nėštumo poveikį, neskubėdama pas gydytoją konsultuotis dėl kiekvieno iš jų.

Pilvukas matomas anksčiau. Jei nesate profesionali sportininkė, turinti stangrius pilvo raumenis, būkite pasiruošusi, kad besilaukiant antrą kartą pilvas išryškės greičiau. Tai susiję su tuo, jog pilvo raumenys yra ištempti. Būna, nutinka, jog antrasis nėštumas įvyksta netrukus po pirmojo, kai raumenys dar nėra visiškai atsigavę.

Vaisiaus judesius pastebėsite anksčiau. Palyginus su pirmuoju nėštumu, greičiau pajusite kūdikio judesius.

Įvairius negalavimus galite pajusti greičiau. Jei per pirmąjį nėštumą kankino hemorojus, kojų venų ar kitos sveikatos problemos, tikėtina, kad šie negalavimai pasikartos ir per antrąjį nėštumą, bet šiek tiek anksčiau.

Pogimdyminis laikotarpis. Po kiekvieno gimdymo gimdai reikia daugiau laiko, kad susitrauktų ir grįžtų į pradinę būseną. Tačiau nesijaudinkite - tai natūralus procesas. Norint sustiprinti pilvo preso raumenis jums reikės specialių pratimų, kurie padės jiems grįžti į pradinę padėtį, tačiau tam tikrai dar turėsite laiko. Ir kai naujagimį jums paguldys ant krūtinės - mėgaukitės šia stebuklinga akimirka ir negalvokite apie nieką kitą!