Kuo pavojingas gausus bulvinių patiekalų vartojimas nėštukei?

Kuo pavojingas gausus bulvinių patiekalų vartojimas nėštukei?

16. Mar 2016, 07:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Mokslininkų grupė iš JAV Nacionalinių sveikatos institutų (National Institutes of Health) nustatė, kad dideliais kiekiais valgant bulvinius patiekalus nėštumo metu, padidėja rizika susirgti gestaciniu diabetu.

Šio tipo diabetu nėštumo metu suserga maždaug 2-3% moterų, o tai gali turėti neigiamos įtakos vaisiaus vystymuisi. Dažniausiai gestacinio diabeto simptomai išnyksta po gimimo.

Mokslininkai, vadovaujami Jang Kuilin (Cuilin Zhang), atliko tyrimą su 21 000 nėščiųjų nuo 1991 iki 2001 m. Nė viena iš eksperimento dalyvių nesirgo lėtinėmis ligomis.

Mokslininkai išanalizavo nėščiųjų mitybą, itin atkreipė dėmesį į tai, kaip dažnai būsimos mamos valgė bulves - bulvių košę, keptas, troškintas arba virtas bulves. Be to, jie atsižvelgė ir į tokius veiksnius, kaip moterų fizinis aktyvumas, amžius, nutukimo lygis.

Paaiškėjo, kad toms moterims, kurios nėštumo metu per savaitę suvalgydavo daugiau nei penkias porcijas bulvių (viena procija atitinka 100 g), gestacinio diabeto vystymasis buvo 50% dažnesnis nei tų, kurios suvartojo mažiau bulvių.

Mokslininkai įsitikinę, kad to priežastis - bulvėse esantis krakmolas, kuris ir provokuoja itin padidėjusį cukraus kiekį kraujyje.

Šaltinis: Mama.ru