Kuo naudinga Watsu terapija nėštukei?

01. Feb 2017, 09:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Kas yra ta paslaptinga Watsu praktika, kuri Lietuvoje atliekama jau penkiolikti metai? 

"Neseniai išgirdau kunigo žodžius, jog svarbiausias žmogus pasaulyje - kūdikio besilaukianti mama. Per nepaprastai trumpą laiką moteris patiria didžiulį kūnišką išgyvenimą, didelę transformaciją. Tuo pačiu metu ji augina unikalią būtybę savo viduje. Ką mes galime pasiūlyti mamai - apgaubti ją tokiu pačiu rūpesčiu kaip ji apgaubia mažą kūdikį. Tai gali būti Watsu", - pasakojo Watsu® instruktorė Jurga Švedienė.

Watsu - tai japoniško masažo, šokio, judesio, meditacijos, labai gilaus atsipalaidavimo, taip pat raumenų tempimo sintezė, kuri gimė 1980 metais, jos kūrėjas yra Harold Dull. O į Lietuvą Watsu atkeliavo 2002 metais, tad dabar Watsu siūloma tiek besilaukiančiai mamai, tiek porai ar šeimai. 

Watsu seansui pasiruošti nesudėtinga ir nereikia jokių įgūdžių - reikia turėti tik maudymosi kostiumėlį ir rankšluostį. Visa kita padarys sertifikuotas mokytojas, kurį rinktis reikia pagal vienintelį kriterijų.

"Pojūtis, moteris niekada neapsigaus, jos viduje yra būtybė, kuri gerai žino, ką pasikviesti į šitą patyrimą. Mažiausiai, kas gali nutikti per šį seansą - tai nušvis veidas, atsiras gera nuotaika, atlėgs skausmai nugaroje, pėdose, blauzdose. Mama pailsės nuo neramių minčių. Atsiras ramybė viduje, atjauta, pagarbus prisilietimas. Moteris pajunta, kad yra pripažinta su visa savo būsena - tai besąlyginės meilės patyrimas, kai esi suprastas, pripažintas, tada moteris yra atvira tiek savo, tiek artimųjų poreikiams", - Mamyčių klubui pasakojo J.Švedienė.

Watsu vyksta nedideliuose baseinuose, kurių vanduo yra šiltesnis nei įprasta tam, kad būtų galima visiškai atsipalaiduoti, nes tai pati svarbiausia šios terapijos užduotis.

Pasak Watsu instruktorės, pati filosofija remiasi samprata, kad žmogus yra savirealizuojanti asmenybė ir kad svarbiausia jam būti sąmoningu, budriu tą akimirką, jo kvėpavimas vienijasi su viso pasualio kvėpavimu, šiame seanse jokia muzika nėra reikalinga, nes žmogaus kvėpavimas kaip ir vandens čiurlenimas turi savo vidinę muziką. Žmogui reikia tylos, kad jis išgirstų pats save.

Antrojo vaikelio besilaukianti Ernesta WATSU pirmą kartą išbandė prieš penkerius metus ir yra įsitikinusi, kad tai naudingai visiems ir po jos užlieja patys geriausi pojūčiai.

Sesija vandenyje trunka nuo 0,5-1 valandos, o žmogui po tokio visiško atsipalaidavimo būtina įsižeminti, t.y. po seanso būtina "grįžti į save", susivokti, kad gyveni čia, žemėje, o ne plaukioji padebesesiais, lėtai atsigerti arbatos, suvalgyti ką nors skanaus, tuo pačiu jaustis visiškai atsipalaidavus.

Labai įdomi patirtis - besilaukianti moteris vandenyje visiškai atsipalaiduoja lygiai taip pat, kaip ir jos pilvelyje, vaisiaus vandenyse būnantis mažylis. "Jis vandenyje ir aš vandenyje - mokinamės pajausti vienas kitą. Tai dar vienas iš svarbių patyrimų - jaustis taip, kaip jaučiasi kūdikis, gyvenantis devynis mėnesius vandenyje", - šypsosi po seanso Ernesta.