Turbūt pastebėjote, jog būsimos mamytės su pasimėgavimu valgo arbūzus. Įdomu, šie vaisiai – tik skanūs ar ir naudingi? Taigi, arbūzai!
- Stiprina vaisiaus sveikatą ir imunitetą.
Vitaminų arbūze nėra itin daug, išskyrus vieną – ypač jame gausu folinės rūgšties (vitamino B9).
Folio rūgštis svarbi baltymų apykaitai, augimo ir vystymosi procesams, taip pat dalyvauja ląstelių dalijimosi ir atsinaujinimo procesuose. Kartu su vitaminu B12 folio rūgštis reikalinga raudonųjų kraujo kūnelių brendimui kaulų čiulpuose.
Dažniausiai trūkumas pasireiškia nėščioms moterims, nes pirmiausiai folio rūgštis paskirstoma augančiam vaisiui, dėl to motinai vitamino trūksta.
- Išvalo organizmą nuo druskų
Mažai kas valgydamas arbūzą apsiriboja viena skiltele. Tai, kad arbūzas skatina šlapimą, žinoma visiems. Tai svarbu įsidėmėt tiems, kas nori išsivalyti organizmą. Arbūzas skysčius iš organizmo išvarys, jei žmogus per 4 – 5 dienas suvalgys apie du kilogramus arbūzų, nieko kito nevalgydamas, pavyzdžiui, ryte ir vakare. Toks arbūzo valgymo metodas padeda pašalinti iš inkstų akmenis.
- Pašalina „blogąjį“ cholesterolį.
Arbūzas turi daug ląstelienos, kuri padeda pašalinti iš organizmo nereikalingą cholesterolį – vieno iš pagrindinių senatvės ligos – aterosklerozės – „kaltininkų“.
- Pagerina savijautą ir padeda sulieknėti
Arbūzas ypač tinkamas norinčioms gerai atrodyti ir šiek tiek padailinti figūrą. Taip vadinamą arbūzinę dietą galima praktikuoti nuo dviejų kartų per savaitę iki karto pere dešimt dienų. Jei jaučiatės „apsunkusi“, tuomet tą dieną galite suvalgyti 1,5 kg arbūzo, padalindamos šią porciją penkiems kartams.
Variantas toms, kurios negali pakęsti alkio – arbūzą galite valgyti užkandant juoda duona (ji yra labai gera absorbentė).
- Padeda sergant kolitu
Liaudies medicinoje žinomas būdas gydyti kolitą – storosios žarnos uždegimą – arbūzo žievės pagalba. Kaip? Tam reikės 80 – 100 gramų sausų arbūzo žievių, kurias reikia užplikyti verdančiu vandeniu (500 ml). Kai atvės, gerti po pusę stiklinės 4-5 kartus per dieną.
Kaip išsirinkti prinokusį arbūzą?
- Pačios ankstyviausios arbūzų veislės prinoksta tik paskutinėmis liepos dienomis. Visi, kuriuos įsigyjate anksčiau, būna užauginti ir nokinti dirbtinėmis sąlygomis.
- Jei prinokusį arbūzą paplekšnosite delnu – garsas turėtų būti duslus.
- Gerai prinokęs arbūzas gurgžda net ir nestipriai jį spustelėjus.
- Niekada nepirkite įskilusio arbūzo.
- Aiškiai didesnis už kitus arbūzus veikiausiai bus pernokęs, mažiausias – neprinokęs. Rinkitės vidutinio dydžio.
- Didelė balkšva dėmė viename šone – patikimas požymis, kad arbūzas dar neprinokęs. Ši dėmė turėtų būti kuo mažesnė.
- Prinokusio arbūzo žievę lengva įbrėžti nagu.
- Nudžiūvusi arbūzo „uodegėlė“ tikrai neparodo, kad arbūzas prinokęs.
- Namuose perpjovus arbūzą jo minkštimo gabalėlį pamerkite į stiklinę su vandeniu. Jei vanduo nusidažė rausvai – vadinasi, jūsų arbūzas iš tikrųjų yra paspalvintas maistiniais dažais. Augintojai ir prekeiviai kartais imasi ir tokių gudrybių.