Kokiuose produktuose yra folio rūgšties?

Kokiuose produktuose yra folio rūgšties?

25. Jan 2018, 07:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Iš būsimos mamos laiško:

Laukiuosi 10 savaitė. Nuo nėštumo pradžios geriu folio rūgštį. Pirmo nėštumo metu geriant folio rūgštį kankino stiprokas šleikštulys. Kartą pamiršau išgerti tabletę ir tą dieną nejutau jokio diskomforto. Gydytoja leido nutraukti folio vartojimą ir ją pakeisti produktais, turinčiais folio. Šleikštulio jausmas pamažu dingo. Šį nėštumą bandau folio rūgšties tabletes vartoti vakare, po valgio. Iš pradžių jutau tik nežymų pykinimą, dabar artėjant tam metui, kai pykinimas išvis lyg ir turėtų atsitraukti, darosi tik prasčiau. Ar būna moterų, kurių organizmas tiesiog nepriima folio rūgšties? Gal maisto produktus, turinčius folio, vartoti?

Konsultuoja akušerė Ieva Girdvainienė (Gandro Lizdas):

Folio rūgštis yra B grupės vitaminas, kuris vartojamas pirmą nėštumo trimestrą vaisiaus nervinio vamzdelio defektų profilaktikai.

Ją rekomenduoja pradėti vartoti dar iki pastojimo (bent kelis mėnesius iki planuojamo nėštumo), bei tęsti vartojimą visą pirmą nėštumo trimetrą. Mažiausia dozė, kurią turite gauti – 400 mcg arba 0,4 mg. Atskirais atvejais, gydytojas dozę gali padidinti. Folinę rūgštį gydytoja rekomenduoja gerti po valgio tam, kad išvengtumėte pykinimo ir vėmimo.

Jokių papildomų vitaminų ar maisto papildų iki 16 nėštumo savaitės vartoti nereikėtų. Vėliau rinkitės tuos, kurie skirti nėščiosioms.

Jeigu organizmas atmeta sintetinius vitaminus, reikia bandyti juos keisti sveika ir subalansuota mityba.

Kadangi folio rūgštis augaluose naudojama fotosintezės procesuose, daugiausiai jos yra lapinėse daržovėse (petražolėsšpinataisalotų lapai ir kt.).
 
Taip pat jos yra kepenyseinkstuosekiaušiniuose, motinos ir karvės pienealaus mielėse.